Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

GŁOSUJ NA SERWERY

Zagłosuj na nasze serwery!

Przejdź do głosowania

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

Ciekawostki o planetach.

Frosty

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownik

linia-ruchomy-obrazek-0447.gif

Witam wszystkich użytkowników czytających naszą redakcje. Dziś przedstawię wam kilka ciekawostek związanych z planetami. Zapraszam do przeczytania. 

linia-ruchomy-obrazek-0447.gif

planeta-ruchomy-obrazek-0043.gif

1. Nasz dom, Ziemia, to trzecia planeta od słońca.

2. Ze względu na niższą grawitację, osoba która waży 100 kg na ziemi, ważyła by tylko 38 kg na powierzchni Marsa.

3. Możemy zobaczyć tylko planety do 13,8 miliarda lat świetlnych, ponieważ wszechświat ma 13,8 miliarda lat świetlnych.

4. Merkury i Wenus to jedyne dwie planety w naszym układzie słonecznym, które nie mają księżyców.

5. Ze względu na swój unikalny kąt pochylenia, jedna noc na Uranie trwa 21 lat.

6. Neptunowi zajmuje 60190 dni aby wykonać jeden obrót wokół Słońca. Oznacza to, że od momentu odkrycia w 1846 roku, wykonał tylko jeden obrót wokół Słońca.

7. Na Drodze Mlecznej znajduje się około 200 000 000 000 000 gwiazd.

8. Grecy zaproponowali heliocentryzm 2000 lat przed Kopernikiem. Arystarch z Samos układał planety w kolejności odległości od Słońca, stwierdzając, że nie może być na orbicie wokół Ziemi, ponieważ ciało, które jest tak duże nie może orbitować wokół ciała tak małego.

9. Ziemia jest jedną z czterech planet lądowych: podobnie jak Merkury, Wenus i Mars, jest kamienista.

10. Astronomowie mają dobre wyobrażenie na temat tego, jak pachną inne planety na podstawie ich kompozycji atmosferycznej. Wenus i Mars pachną niczym zgniłe jaja, podczas gdy Uran jest bezwonny.

https://fajnepodroze.pl/niezwykle-ciekawostki-planety/

• Lubię to! 3
  • Użytkowniczka

Zaskoczyłam się ? 3 ciekawostka.. Nie widziałam, że wielkość wszechświatu jest znana ? bardzo ciekawie, leci plusik ?

• Lubię to! 1
  • Użytkownik

fajnie się czyta, jest fajne,ciekawe, schludne,i wprowadza do geografii.

• Lubię to! 1
  • Użytkownik

5. Ze względu na swój unikalny kąt pochylenia, jedna noc na Uranie trwa 21 lat

Mój tata 7 lat temu wyszedł na jedną noc i jeszcze nie wrócił więc jest nadzieja..

• Ha ha 2
  • Wow! 1
  • Użytkownik
Godzinę temu, venom napisał:

Mój tata 7 lat temu wyszedł na jedną noc i jeszcze nie wrócił więc jest nadzieja..

Nie traćmy nadziei, łączmy się w smutku ;(

3 godziny temu, Frosty napisał:

10. Astronomowie mają dobre wyobrażenie na temat tego, jak pachną inne planety na podstawie ich kompozycji atmosferycznej. Wenus i Mars pachną niczym zgniłe jaja, podczas gdy Uran jest bezwonny.

Już wiadomo czego uczą na astronomii, hehs.

Co do tematu to mogłeś dać więcej tych ciekawostek i na dodatek postarać się i wybrać te najciekawsze bo jak widzę po źródle wziałeś 10 pierwszych z aż "103" ciekawostek xD

Same ciekawostki są dla mnie czarną dziurą. Nie mogę pojąć w jaki sposób obliczyli oni ilość gwiazd na Drodze Mlecznej czy zapach planety, na której nigdy nie byli - ciekawa kompozycja afmosferyczna xD

• Lubię to! 1
  • Użytkownik

Ctrl + c = Ctrl + v :D nie no ładnie misu 

• Lubię to! 1

Darmowy hosting zdjęć i obrazków

Użytkownik ✔

Właściciel ✔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]