Użytkownik Frosty Opublikowano 21 Października 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Witam wszystkich użytkowników czytających naszą redakcje. Dziś przedstawię wam kilka ciekawostek związanych z planetami. Zapraszam do przeczytania. 1. Nasz dom, Ziemia, to trzecia planeta od słońca. 2. Ze względu na niższą grawitację, osoba która waży 100 kg na ziemi, ważyła by tylko 38 kg na powierzchni Marsa. 3. Możemy zobaczyć tylko planety do 13,8 miliarda lat świetlnych, ponieważ wszechświat ma 13,8 miliarda lat świetlnych. 4. Merkury i Wenus to jedyne dwie planety w naszym układzie słonecznym, które nie mają księżyców. 5. Ze względu na swój unikalny kąt pochylenia, jedna noc na Uranie trwa 21 lat. 6. Neptunowi zajmuje 60190 dni aby wykonać jeden obrót wokół Słońca. Oznacza to, że od momentu odkrycia w 1846 roku, wykonał tylko jeden obrót wokół Słońca. 7. Na Drodze Mlecznej znajduje się około 200 000 000 000 000 gwiazd. 8. Grecy zaproponowali heliocentryzm 2000 lat przed Kopernikiem. Arystarch z Samos układał planety w kolejności odległości od Słońca, stwierdzając, że nie może być na orbicie wokół Ziemi, ponieważ ciało, które jest tak duże nie może orbitować wokół ciała tak małego. 9. Ziemia jest jedną z czterech planet lądowych: podobnie jak Merkury, Wenus i Mars, jest kamienista. 10. Astronomowie mają dobre wyobrażenie na temat tego, jak pachną inne planety na podstawie ich kompozycji atmosferycznej. Wenus i Mars pachną niczym zgniłe jaja, podczas gdy Uran jest bezwonny. https://fajnepodroze.pl/niezwykle-ciekawostki-planety/ 3 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka La_diosa Opublikowano 21 Października 2019 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Zaskoczyłam się ? 3 ciekawostka.. Nie widziałam, że wielkość wszechświatu jest znana ? bardzo ciekawie, leci plusik ? 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik flyz11 Opublikowano 21 Października 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 fajnie się czyta, jest fajne,ciekawe, schludne,i wprowadza do geografii. 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik KUBI Opublikowano 21 Października 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Ciekawe czym to liczyli tak na serio gud robota. 1 ✟☆KUBI☆✟ OneTap-majster Odnośnik do komentarza
Użytkownik venom Opublikowano 21 Października 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 5. Ze względu na swój unikalny kąt pochylenia, jedna noc na Uranie trwa 21 lat Mój tata 7 lat temu wyszedł na jedną noc i jeszcze nie wrócił więc jest nadzieja.. 2 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Shezo Opublikowano 21 Października 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Godzinę temu, venom napisał: Mój tata 7 lat temu wyszedł na jedną noc i jeszcze nie wrócił więc jest nadzieja.. Nie traćmy nadziei, łączmy się w smutku ;( 3 godziny temu, Frosty napisał: 10. Astronomowie mają dobre wyobrażenie na temat tego, jak pachną inne planety na podstawie ich kompozycji atmosferycznej. Wenus i Mars pachną niczym zgniłe jaja, podczas gdy Uran jest bezwonny. Już wiadomo czego uczą na astronomii, hehs. Co do tematu to mogłeś dać więcej tych ciekawostek i na dodatek postarać się i wybrać te najciekawsze bo jak widzę po źródle wziałeś 10 pierwszych z aż "103" ciekawostek Same ciekawostki są dla mnie czarną dziurą. Nie mogę pojąć w jaki sposób obliczyli oni ilość gwiazd na Drodze Mlecznej czy zapach planety, na której nigdy nie byli - ciekawa kompozycja afmosferyczna 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Souls Opublikowano 21 Października 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Ctrl + c = Ctrl + v nie no ładnie misu 1 Użytkownik ✔ Właściciel ✔ Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Śpiwor Opublikowano 21 Października 2019 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Fajne 1 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka La_diosa Opublikowano 23 Października 2019 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 ~ Wiadomość wygenerowana automatycznie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi