Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

LETNI KONKURS

Uwiecznij najpękniejszą fotografię tego lata!

Weź udział

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

KRÓCIUTKIE PORADY ODNOŚNIE FPSÓW.

Hidek

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownik

Cześć, trafiłeś tu prawdopodobnie z powodu małej ilości klatek/słabej płynności. 

Do omówienia mamy parę króciutkich kwestii/porad które pomogą ci z fpsami/płynnością.

1. Format komputera

Jeżeli twój komputer od jakiegoś czasu nie uruchomił się z świeżutkim systemem może pora go lekko odkurzyć, ta opcja zawsze pozytywnie wpłynie na wydajność naszej jednostki.

2. Reinstalacja giereczki.

Niestety jak z każdą grą czasami bywają problemy, raz większe raz mniejsze. Świeże i aktualne pliki gry również dobrze wypłyną na klatki.

Jeżeli te dwa punkty nie pomogły w żadnym stopniu, bądź pomogły słabo zachęcam do optymalizacji systemu: 

1. Aktualizacja

Na początku polecałbym sprawdzić czy wasz system jest zaktualizowany do najnowszej wersji oraz czy wasze wszelkie sterowniki są aktualne.  Nie raz takie małe rzeczy są przyczyną dużego spadku płynności.

2. Wyłączenie nie potrzebnych aplikacji działających w tle.

Win 10- Wchodzimy w Lupkę --> Ustawienia --> Klikamy ikonkę kłódki: "Prywatność" --> Jedziemy w dół i szukamy "Aplikacje w tle". --> Wyłączamy to co uważamy za nie potrzebne bądź po prostu tego nie używamy.

3. XBOX LIVE- DVR Z GRY

Jak wiemy w Windowsie 10 dodali wbudowaną aplikację XBOX LIVE, która w większości przypadków blokuje nam klatki ze względu nagrywania klipów z gry. By wyłączyć wszystkie opcje związane z XBOXEM działamy nastepująco:

Win 10- Wchodzimy w Lupkę --> Ustawienia --> Klikamy ikonkę XBOXA: "Granie" --> Wyłączamy każdą opcję.

4. Ustawienia sterownika

Więc tak, ustawienia sterownika karty graficznej są wstanie zwiększyć klatki/płynność gry o 20-30% (w moim przypadku). Przedstawię wam ssy które pokazują moje ustawienia.

- Klikamy PPM na pulpit.

-Wybieramy panel sterowania NVIDIA/  JEŻELI NIE MASZ OPCJI PANEL STEROWANIA NVIDIA LECZ RADEON TO ODSYŁAM TUTAJ: AMD RADEON!!!

- Przechodzimy do zakładki Zarządzanie ustawieniami 3D image.png.92dd6ecd181c98c31c24343d659ce11b.png

- I tutaj polecam moje ustawienia: image.png.78a720c9bf428c91cfdc8deb50865aa3.png 

image.png.abd6d509f8bc3835d2207f86b2478c50.png

5. Ustawienia gry

Tutaj podsyłam ustawienia pod pełną wydajność: image.png.c78c80294c5b73c63fd56df2d9c44092.png

Jeżeli nadal potykasz się z problemami wydajności/klatek odezwij się w temacie z miłą chęcią pomogę. Odsyłam również do pełnej optymalizacji z której skorzystałem na starej jednostce mniej wydajnej ----> KLIKNIJ TUTAJ PO WIĘKSZA OPTYMALIZACJE

Edytowane przez Hidek
Dopisanie opcji innej karty graficznej
  • Lubię to! 1
  • Użytkownik

Google raczej szybciej pomoże i filmy na youtube ale ogółem fajnie napisany poradnik więc trzymaj + za chęci :)

I nie każdy ma panel Nvidia też możesz o tym napisać..

• Dzięki 1

Bez tytułu.png

• Użytkownik
10 minut temu, Rustic napisał:

Google raczej szybciej pomoże i filmy na youtube ale ogółem fajnie napisany poradnik więc trzymaj + za chęci :)

I nie każdy ma panel Nvidia też możesz o tym napisać..

Juz odesłałem do innego poradniczka panelu AMD :3

• 2 tygodnie później...
  • Użytkownik∙

• Wiadomość wygenerowana automatycznie •
Temat został zamknięty przez administrację.
Jeśli się z tym nie zgadzasz, zgłoś ten post, a temat zostanie rozpatrzony ponownie.

F8F82A03-1831-408D-BC37-C4A34D5DAEA1.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]