Użytkownik Hidek Opublikowano 24 Marca 2020 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) Cześć, trafiłeś tu prawdopodobnie z powodu małej ilości klatek/słabej płynności. Do omówienia mamy parę króciutkich kwestii/porad które pomogą ci z fpsami/płynnością. 1. Format komputera Jeżeli twój komputer od jakiegoś czasu nie uruchomił się z świeżutkim systemem może pora go lekko odkurzyć, ta opcja zawsze pozytywnie wpłynie na wydajność naszej jednostki. 2. Reinstalacja giereczki. Niestety jak z każdą grą czasami bywają problemy, raz większe raz mniejsze. Świeże i aktualne pliki gry również dobrze wypłyną na klatki. Jeżeli te dwa punkty nie pomogły w żadnym stopniu, bądź pomogły słabo zachęcam do optymalizacji systemu: 1. Aktualizacja Na początku polecałbym sprawdzić czy wasz system jest zaktualizowany do najnowszej wersji oraz czy wasze wszelkie sterowniki są aktualne. Nie raz takie małe rzeczy są przyczyną dużego spadku płynności. 2. Wyłączenie nie potrzebnych aplikacji działających w tle. Win 10- Wchodzimy w Lupkę --> Ustawienia --> Klikamy ikonkę kłódki: "Prywatność" --> Jedziemy w dół i szukamy "Aplikacje w tle". --> Wyłączamy to co uważamy za nie potrzebne bądź po prostu tego nie używamy. 3. XBOX LIVE- DVR Z GRY Jak wiemy w Windowsie 10 dodali wbudowaną aplikację XBOX LIVE, która w większości przypadków blokuje nam klatki ze względu nagrywania klipów z gry. By wyłączyć wszystkie opcje związane z XBOXEM działamy nastepująco: Win 10- Wchodzimy w Lupkę --> Ustawienia --> Klikamy ikonkę XBOXA: "Granie" --> Wyłączamy każdą opcję. 4. Ustawienia sterownika Więc tak, ustawienia sterownika karty graficznej są wstanie zwiększyć klatki/płynność gry o 20-30% (w moim przypadku). Przedstawię wam ssy które pokazują moje ustawienia. - Klikamy PPM na pulpit. -Wybieramy panel sterowania NVIDIA/ JEŻELI NIE MASZ OPCJI PANEL STEROWANIA NVIDIA LECZ RADEON TO ODSYŁAM TUTAJ: AMD RADEON!!! - Przechodzimy do zakładki Zarządzanie ustawieniami 3D - I tutaj polecam moje ustawienia: 5. Ustawienia gry Tutaj podsyłam ustawienia pod pełną wydajność: Jeżeli nadal potykasz się z problemami wydajności/klatek odezwij się w temacie z miłą chęcią pomogę. Odsyłam również do pełnej optymalizacji z której skorzystałem na starej jednostce mniej wydajnej ----> KLIKNIJ TUTAJ PO WIĘKSZA OPTYMALIZACJE Edytowane 24 Marca 2020 przez Hidek Dopisanie opcji innej karty graficznej 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Rustic Opublikowano 24 Marca 2020 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Google raczej szybciej pomoże i filmy na youtube ale ogółem fajnie napisany poradnik więc trzymaj + za chęci I nie każdy ma panel Nvidia też możesz o tym napisać.. 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Hidek Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Użytkownik Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 10 minut temu, Rustic napisał: Google raczej szybciej pomoże i filmy na youtube ale ogółem fajnie napisany poradnik więc trzymaj + za chęci I nie każdy ma panel Nvidia też możesz o tym napisać.. Juz odesłałem do innego poradniczka panelu AMD Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ hk. Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 • Wiadomość wygenerowana automatycznie • Temat został zamknięty przez administrację. Jeśli się z tym nie zgadzasz, zgłoś ten post, a temat zostanie rozpatrzony ponownie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi