Użytkownik∙ Kacper5430 Opublikowano 7 Lutego 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 To Teraz trochę o Pandach Panda wielka to drapieżny ssak pochodzący z rodziny niedźwiedziowatych, a konkretniej jest nazywana jako niedźwiedź bambusowy. (Sam przez długi okres czasu nie wiedziałem że Panda to Niedźwiedź?) Terenami, które są zamieszkiwane przez pandę wielką, są lasy bambusowe o wysokości nawet do 4100 m. n.p.m. Zimą ta wysokość, którą zamieszkuje, nieco się zmniejsza. Pomimo tego, że zwierzę to należy do rodziny drapieżnych, w dużej mierze odżywia się też pędami roślin (głównie bambusa), jak również rybami, czy małymi gryzoniami. Mimo to, że panda wielka w większości odżywia się roślinami, jej układ pokarmowy jest typowy dla zwierząt drapieżnych. M. in. z tego powodu zaliczana jest do zwierząt drapieżnych. Pandy wielkie bardzo dużo jedzą, nawet do 40 kg na dzień, ale trawią tylko 25% spożywanego pokarmu. Panda wielka należy do rodziny niedźwiedziowatych, a jej najbliższym krewnym jest niedźwiedź andyjski Panda wielka to zwierzę, które narażone jest na wyginięcie. Dzieje się tak ze względu na coraz mniejsze obszary, na których może żyć, jak również ze względu na jej niską rozrodczość RATUJMY PANDY!! Osobniki obu płci jest bardzo trudno rozróżnić, jednak samiec jest średnio nieco cięższy od samicy. Samica jest lżejsza od samca o ok. 10 lub 20 procent Liczebność pandy wielkiej wynosi ok. 1000 osobników. Ludzie, widzicie jak małoo?? Biedne Pandki. Liczba młodych w jednym miocie waha się od 1 do 3. Zwykle z jednego miotu przeżywa tylko jedno młode. Futro pandy, które jest białe lub żółtawe z czarnymi obwódkami. Sprawia to, że zwierzę może kamuflować się w bambusowym poszyciu. Panda wielka ma 40 zębów. Zęby te przystosowane zostały do spożywanego pokarmu, tj. mają dobrze przystosowane powierzchnie trące. Charakterystyczne, czarne obwódki wokół oczy tego zwierzęcia są stworzone w taki sposób, że trudno jest rozróżnić ich wyraz. A więc to by było na tyle z przygotowanego przeze mnie Materiału, mam nadzieje że spodobają wam się te ciekawostki tak samo jak i mnie, jestem wielkim fanem Pand 2 2 1 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka Ewciakkciak Opublikowano 7 Lutego 2021 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Gratuluję ! 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Browar3D Opublikowano 7 Lutego 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Fajne ale za dużo kolorów i obrazków. Polecam też ten temat o Pandach KLIK Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Cukierkoova Opublikowano 7 Lutego 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 @ Pjoter Popatrz na me ziomki. Fajny artykuł, ale za dużo kolorów aż oczy bolą. Szczególnie po całym dniu pracy 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Cukierkoova Opublikowano 10 Lutego 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi