Użytkowniczka Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Cherry Opublikowano 29 Października 2021 Użytkowniczka Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 (edytowane) Buu! Mam nadzieję, że się ktoś wystraszył, a tak serio to - Witam wszystkich. Artykuł ten poświęcony jest głównie o Halloween. Zapraszam do czytania! Święto to związane obchodzone jest w wielu krajach w wieczór 31 października. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej. Halloween najhuczniej obchodzą Stany Zjednoczone, Kanada, Irlandia i Wielka Brytania. Głównym symbolem tego święta są dynie z wyszczerbionymi zębami. Innymi popularnymi motywami są np. Duchy, wampiry, pajęczyny, zombie, kościotrupy. Skąd pochodzi nazwa? Nazwa Halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows' E’en, czyli wcześniejszym „All Hallows' Eve” - wigilia Wszystkich Świętych. Cukierek, albo psikus? Jest to najbardziej popularny zwyczaj, który jest kojarzony z Halloween. Dzieci chodzą z pojemnikami na cukierki po okolicy i odwiedzają mieszkańców. Gdy ktoś nie chce dać cukierka otrzymuje od dzieci w zamian psikusa. Tytuły piosenek pod Halloween. Może Wam się spodobają: Spooky Scary Skeletons Original Song Video MARILYN MANSON :: This Is Halloween Monster Mash (Lyrics) Hedwig's Theme Ylvis - The Fox Nie wiesz co oglądać na Halloween? Oto kilka propozycji: Hubie ratuje halloween Halloween zabija Piątek 13-go Piła TO #ALIVE ZOMBIELAND ZOMBIE EXPRESS Co sądzisz o Halloween? Czy uznajecie to za święto? @ CLYDE Co sądzę? w sumie nic konkretnego.. my mamy ostatki, przynajmniej ja za dziecka miewałem epizody, że się przebierałem wtedy i chodziliśmy po cukierki do ludzi XD Czy uznaję? uznaję w USA w Polsce jak ktoś chce, to niech obchodzi sobie, nie mam z tym problemu. @ DayZoon Uważam, że to fajna zabawa tym bardziej dla dzieci moim zdaniem powinniśmy to obchodzić i nie zapominać także o tym, że na drugi dzień jest święto zmarłych. @ CzarnaJulka Święto jak święto tylko, że w innej kulturze, takie zapożyczone też spoko. @ fluxx Ogólnie sama idea Halloween i tego jak ono wygląda mi się podoba. Lekko mroczny klimat z pewną domieszką fantastyki, gdzie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie jest to chociaż kolejne święto kościelne, których jest pełno w naszym kalendarzu. Śmieszy mnie w tym fakt, że większość osób uważa to święto za "ściągnięte z Ameryki" - mimo, że ma ono swoje korzenie w Irlandii. @ shinga W Polsce Halloween nie jest tak bardzo popularny jak w Stanach, ale można w danych miastach spotkać min. straszne domy czy różnego rodzaju atrakcje. Mam nadzieję, że z roku na rok będzie większy hype na tego typu zabawy. Halloween uznaje bardziej jako zabawę dla młodszych, kiedy mogą postraszyć starsze osoby w celu zdobycia ulubionych cukierasów, choć nie ukrywam, chciałbym się przebrać za klauna aby zdobyć 'drogocenne' smakołyki @ sadge Halloween fajna sprawa, można dostać sporo fantów w postaci pieniążków lub łakoci w Irlandii uwielbiają to święto, może nie za święto, lecz bardziej uroczystość gdzie przebiera się za różne stwory czy inne dziwadła. @ MARCINEK;^) Jako święto bym tego nie uznawał choć niektórzy sądzą, że to "święto szatana" Myślę, że nie jest to takie złe, dla dzieciaków to fajna zabawa, przebieranie się i zbieranie cukierków chociaż ja za bardzo Halloween nie świętowałem. (nie śmiejcie się ok). @ łantaper Tak uznaję, halloween jest super pod tym względem, że można pieniążki uzbierać @ SteelBanging Uznaje tę święto jak fajna zabawę dla dzieciaków żeby fajnie się bawiły. Co sądzie? nic, bo nigdy nie obchodzę. @ MaChinE**DiabliK******BIG Sądzę, że jest to zabawa dla dzieci i skoro niektórzy lubią się w to bawić, to niech się w to bawią. Jednak Halloween na pewno nie określiłbym mianem święta, tylko raczej tradycją, obyczajem, zwyczajem, bo mam do niego podobny stosunek. Jako dziecko za co się przebierałeś/aś na Halloween? @ MaChinE**DiabliK******BIG Ja się przebieram za wampira jak byłem dzieckiem. @ shinga Niestety nie, 10-15lat temu takie zabawy w mojej miejscowości nie były popularne. @ CzarnaJulka Za upiorną Pannę Młodą @ CLYDE Nie obchodziło się w moich czasach tego święta.. poza tym to niedawno weszło w Polsce tak mi się wydaje. @ MARCINEK;^) Nie przebierałem się. @ SteelBanging Nigdy się za nic nie przebierałem, nie rajcowało mnie to. @ łantaper No nie raz się zdarzyło, raz chyba za pirata się przebrałem. @ DayZoon Przebierałem się za kościotrupa, górala i batmana. @ fluxx W większości była to mumia, ale potrzeba na to trochę bandaży @ sadge Nie przebierałem się, bo wyglądałem od bombla jak mały chodzący zombie z pięcioma włosami na krzyż. Czy dekorujesz wnętrze, lub wokół domu na Halloween? @ shinga Nie mam kompletnie do tego głowy. Wystarczy, że nie posprzątam domu przez kilka tygodni, a pajęczaki udekorują ściany za mnie. @ DayZoon Dekoruję koło mojego stanowiska komputerowego ledami pomarańczowymi żeby dopasować do Halloween. I jeszcze na oknach przyklejam różne naklejki z hallowen. @ MARCINEK;^) Nie mam takiego zwyczaju. Jak napisałem wyżej nie świętuję/świętowałem. za bardzo Halloween. @ CLYDE Wnętrza nie dekoruję ani wokół domu, ponieważ go nie obchodzę.. w Polszy Halloween jest bardziej obchodzony przez starszych, by mieć pretekst do napicia się napoi wyskokowych @ CzarnaJulka U mnie w domu na co dzień są czaszki itp powystawiane na półkach, jeżeli robię imprezę z tej okazji to dodatkowo jakieś sieci, pająki, balony i pierdoły typu girlandy i bannery. @ łantaper W sumie to chyba nie. Z racji tego, że mieszkam z rodzicami to może z 2 razy było to robione. @ MaChinE**DiabliK******BIG Ja tam poustawiam w środku oraz na zewnątrz, dynie wszędzie, tylko takie straszne oczy, miny. Świeczki czy światełka poustawiam, żeby fajny klimat był. Natomiast jeszcze dekoruje czaszkami, cukierkami, lampiony i tym podobne, ale tak obchodzę. @ sadge Nie dekoruje, nie mam na to czasu ani parcia. @ fluxx Zwykle jakaś tam dynia jest wystawiona, nic więcej. Ogólnie raczej kieruję się niepisaną zasadą odnośnie Halloween, że po cukierki jednak chodzi się tylko do domów z jakąkolwiek dekoracją. Jest to według mnie po prostu wyznacznik, że ktoś bierze w tym udział i również obchodzi to święto. W Polsce się tego raczej nie stosuje, więc jest sporo psikusów XDD @ SteelBanging Nigdy nic z tych rzeczy nie robiłem, bo jakoś mnie to nigdy nie rajcowało i tak zostało do tej pory. Czy masz jakieś wspomnienie z lat młodzieńczych, które pamiętasz do dziś? @ DayZoon Moim wspomnieniem z dzieciństwa które pamiętam do dziś to, że pierwszy raz nauczyłem się jazdy na rowerze, wspinałem się po dachach i wchodziłem poza jakąś bramę prywatną i zbierałem tam czereśnie xD. @ sadge Nie mam. @ MaChinE**DiabliK******BIG W Halloween, przydarzyła mi się niezwykła przygoda. Otóż moja rodzina wymyśliła genialny plan, aby postraszyć mnie. Plan ten polegał na wystraszeniu mnie poprzez nagłe wyskoczenie siostry w masce zza domem gdy wynosiłem śmieci, więc opowiem jak to wyglądało: Tak jak już wspomniałem poszedłem wyrzucić śmieci, gdy koło domu wyskoczyło bardzo realnie wyglądające straszydło. Wystraszyłem się bardzo, ale mimo to nie zacząłem uciekać, ponieważ po chwili usłyszałem stłumione chichy kolegów. Ja również zacząłem się śmiać i wtedy ujrzałem rodzinę wychodzących z ukrycia. Następnie wszyscy poszliśmy do mojego domu i opowiadaliśmy sobie straszne historie. Nigdy nie zapomnę tego Halloween, ponieważ uważam, że rodzina mieli bardzo dobry pomysł z tym żartem, a po wszystkim było bardzo śmiesznie i strasznie. @ łantaper Nie, nie mam. @ CLYDE Z haloween nie, ponieważ jak pisałem, nie obchodziło się go w tamtych latach.. Natomiast w ostatki się przebrałem za komandosa XD bezrękawnik taki oliwkowy, spodnie moro, czarne okulary i pistolet na kulki XD tak chodziłem z siostrą i kuzynką po domach wtedy albo coś się śpiewało, albo jakiś wierszyk mówiliśmy.. ale nie pamiętam, bo gówniakiem małym byłem i cukierki nam dawali, a niektórzy nawet jakieś pieniążki @ MARCINEK;^) Nie posiadam. @ fluxx Dawno to było, stary jestem i nie pamiętam już XD @ CzarnaJulka Chodzenie po cukierki w dużej grupie znajomych i za czasów szkoły bale/dyskoteki orgaznizowane z okazji tego święta. @ SteelBanging Nie mam żadnych wspomnień niestety. @ shinga Jak już wspomniałem, za małolata nie obchodziliśmy tego święta Grafikę wykonał @ 71. Podobał Wam się artykuł? Może czegoś brakuje? Napiszcie, a postaram się to poprawić. Pozdrawiam cieplutko wszystkich. Udanego halloween strefowicze. Edytowane 4 Listopada 2021 przez Domi 2 18 Odnośnik do komentarza
Użytkownik laresse Opublikowano 29 Października 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Widać, że włożone jest dużo pracy i starania, artykuł jak najbardziej na plus i leci serduszko 1 Odnośnik do komentarza
Premium Błaszczyk Opublikowano 29 Października 2021 Premium Premium Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 +1, dobra robota 1 Odnośnik do komentarza
Torfowisko Torf Opublikowano 29 Października 2021 Torfowisko Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Dobra robota Odnośnik do komentarza
420 KushMan Opublikowano 29 Października 2021 420 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 +1 dobra praca 1 Odnośnik do komentarza
Sponsor DiaBliK Opublikowano 29 Października 2021 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Fajnie się czytało, świetna robota 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Użytkownik V0LTAGE- Opublikowano 29 Października 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Ładna praca, leci + Odnośnik do komentarza
Użytkownik DayZoon Opublikowano 29 Października 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Piękna robota 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Marioandspolka Opublikowano 29 Października 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Fajnie 1 Jeżeli chcesz pomóc nam w rozwoju serwerów to oddaj no głos to zajmie ci kilka sekund https://strefaskilla.pl/forum/24-głosuj-na-nasze-serwery/ Odnośnik do komentarza
Zasłużony szynka Opublikowano 29 Października 2021 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 To zaszczyt brać udział w twoim artykule. 1 Odnośnik do komentarza
VIP CLYDE Opublikowano 29 Października 2021 VIP VIP Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 bardzo ładnie, przejrzyście zrobione! Odnośnik do komentarza
Użytkownik wilq Opublikowano 29 Października 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Mega robota 😁 Odnośnik do komentarza
Użytkownik SteelBanging Opublikowano 29 Października 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Prześlicznie to wyszło! „Całą te pustynie wyściełają prochy mych wrogów.” Odnośnik do komentarza
Junior Admin Dusia Opublikowano 22 Listopada 2021 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi