Junior Admin Dusia Opublikowano 8 Listopada 2021 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Gwara Czeska Inspiracją do tego tematu był wywiad z @ MaChinE**DiabliK******BIG z którego można się dowiedzieć, że często bywał/bywa w Czechach i podzielił się też paroma śmiesznymi słówkami. (Jeżeli ktoś nie czytał jeszcze wywiadu Too zapraszam >> Clik) Alfabet Czeski Parę słówek CZ. PL. holka – dziewczyna chlàpek – facet chudak – biedak dupat – deptać křeslo – fotel čerstvý – świeży jahoda – truskawka nápad – pomysł květen – maj záchod – ubikacja sklep – piwnica pivnice – piwiarnia horečka – gorączka zápach – smród přítomný – obecny ruchadlo – pług porucha – awaria, zakłócenia stopy – ślady hytrý – mądry lustr – żyrandol kýbl (wym kibl) – wiadro cukrovinky – słodycze jedérko – jądro jednička – jeden ježibaba – wiedźma jízdenka – bilet kačer – kaczor kachna – kaczka kalamita – klęska školačka – uczennica karabin - puška latarka – lampička pośladek – zadek autobusové odchody – odjazdy autobusów momentálně nepřítomná – chwilowo nieobecna plynová bomba – butla z gazem směsný odpad – odpady mieszane patch na kuří oka – plaster na odciski mám nápad – mam pomysł národní divadlo – teatr narodowy Parę ciekawostek o Czechach Stolicą Czech jest Praga, a walutą korona czeska. Ludność : 10 694 364 (2020) Powierzchnia : 78 865 km² Czechy wstąpiły do Unii Europejskiej 1 maja 2004 roku. Gęstość zaludnienia wynosi 133 osób/km2. Kraj ten jest 4 razy mniejszy od Polski. Najwyższym szczytem jest Śnieżka, 1602 m n.p. m.. Najdłuższą rzeką jest Łaba, 370 km. W Pradze w metrze trafić można na „randkowy wagon”, w którym łatwo można nawiązać kontakt z drugą osobą. W czeskich szkołach 5 to najniższa ocena, a 1 to najwyższa. W kraju tym wypija się średnio 160 litrów piwa na osobę rocznie. Stadion Strahov w praskiej dzielnicy Strahov może pomieścić 250 000 widzów. Zero tolerancji dla kierowców prowadzących samochód „po kieliszku”. Trzeba mieć 0,0 promila. A Wam jakie Czeskie słówko najbardziej się spodobało? Źródło,Źródło, Źródło,Źródło 2 6 Odnośnik do komentarza
Użytkownik ufocheating Opublikowano 8 Listopada 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 (edytowane) Wszystkie te słowa są ciekawe i zależy dla kogo imo są niektóre słowa śmieszne no ale co tu się śmiać skoro to jest język czeski ;d lecz wracając do tego które słowo mi się podoba to napewno plynová bomba Ps: język czeski jest koxem 😎 Edytowane 8 Listopada 2021 przez toksyczny 2 Odnośnik do komentarza
Torfowisko Torf Opublikowano 8 Listopada 2021 Torfowisko Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 (edytowane) Dobra robota 5 minut temu, Dusia napisał: W kraju tym wypija się średnio 160 litrów piwa na osobę rocznie. słabo trochu. Edytowane 8 Listopada 2021 przez To1rw 2 1 Odnośnik do komentarza
Sponsor DiaBliK Opublikowano 8 Listopada 2021 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 (edytowane) Dobra robota, fajnie się czytało i mogę powiedzieć że Cała prawda o Czechach Edytowane 8 Listopada 2021 przez MaChinE**DiabliK******BIG 1 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi