Użytkowniczka Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Cherry Opublikowano 13 Listopada 2021 Użytkowniczka Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 ASERTYWNOŚĆ 1. Co to jest ,,Asertywność''? Asertywność według psychologii oznacza posiadanie i umiejętność wyrażania własnego zdania, oraz bezpośrednie wyrażanie emocji i postaw w granicach nie naruszających praw i psychicznego terytorium innych osób, oraz własnych, bez zachowań agresywnych, a także obrona własnych praw w sytuacjach społecznych. 2. Asertywność to? • Umiejętność wyrażania opinii, krytyki, potrzeb, życzeń, poczucia winy, • umiejętność odmawiania w sposób nieuległy i nieraniący innych, • umiejętność przyjmowania krytyki, ocen i pochwał, • autentyczność, • elastyczność zachowania, • świadomość siebie (wad, zalet, opinii), • empatia, • stanowczość, • umiejętność samooceny. 3. Jaka jest osoba asertywna? Osoba asertywna ma jasno określony cel i potrafi kontrolować własne emocje, nie poddaje się łatwo manipulacjom i naciskom emocjonalnym innych osób. Osoba asertywna posiada umiejętność określania własnych oczekiwań i uczenia innych, jak chce być traktowana. 4. Odmowa? Myślimy „nie”, mówimy „tak” i po raz kolejny zostajemy w pracy po godzinach, zgadzamy się przejąć nie swoje obowiązki czy zostać w domu z dzieckiem, rezygnując ze swoich zawodowych planów. 1. Naucz się prosić o pomoc innych. 2. Nie wszyscy muszą Cię lubić. 3. Odmowa nie jest zła. 4. Asertywność = szacunek. 5. Komunikacja ma znaczenie kluczowe. PYTANIA DO UŻYTKOWNIKÓW & ODPOWIEDZI 1. Czy bycie asertywnym ułatwia Nam życie? Jeśli tak to dlaczego i w jaki sposób, lub sytuacjach? @ RudziaA Szczerze ułatwia nam to w życiu bardzo. Ta postawa byciem asertywnym pomaga nam na obronę swojej godności, na szacunek oraz odpowiedzialność za własne życie które każdy z nas sam o sobie decyduje. Mamy prawo wyrażania swojego zdania nawet jeśli może to zranić inną osobę i jest to trudne. Tak jak w pracy też powinniśmy mieć swoje zdanie. Jeśli masz swoje obowiązki i ktoś narzuca Ci swoje to powinniśmy reagować, bo mamy do tego prawo i oczywiście swoje zdanie jak inni. @ KushMan Moim zdaniem bycie asertywnym pomaga w życiu codziennym jak i pokazuje, że jako człowiek masz swoje zdanie. Asertywność to niezwykle pożądana cecha wśród ludzi. Przydaje się w wielu aspektach życia, zarówno na polu prywatnym, jak i zawodowym. Jeśli człowiek jest w stanie wyrazić swoje poglądy w jasny i otwarty sposób to znaczy, że jest osobą ogarnietą. @ Drako Uważam, że tak. Osoby asertywne nie mają problemu wyrazić swojego zdania, powiedzieć "nie", oraz bronić swoich praw, przez co trudniej jest nimi manipulować. Pewność siebie pozwala im brać na siebie więcej obowiązków i odpowiedzialności, jednocześnie nie bojąc się jej i jeśli zajdzie taka potrzeba - przyznać się do błędu i go naprawić. Asertywność pozwala także utrzymywać lepsze relacje z innymi ludźmi poprzez wyrażanie samego siebie, przyjmowanie konstruktywnej krytyki, bycie spokojnym oraz uczciwym wobec siebie i innych. @ laresse Ciężkie pytanie, w wielu przypadkach asertywność jest przydatna aczkolwiek trzeba uważać aby przez przypadek nie naruszyć czyjejś strefy komfortu. Wiadomo tez se każdy ma swoje zdanie i powinien moc je wyrazić nieważne jakie ono by było aczkolwiek są sytuacje w których powinniśmy odpuścić. @ HABUDDA Czy ułatwia? Nie jestem pewien czy to dobre słowo, ale moim zdaniem w jakimś stopniu tak. Co prawda raczej nie daje nam to chwilowej korzyści, gdyż w tym celu często dużo lepszą opcją jest się podporządkować, jednak patrząc na to długoterminowo, wydaje mi się, że asertywność bez wątpienia przydatna będzie w wielu sytuacjach. Także, myślę że tak, asertywność rzeczywiście może ułatwić nam życie w pewien sposób, szczególnie jeżeli o budowanie relacji międzyludzkich. 2. Dlaczego jest nam trudno wyrazić własne zdanie i dlaczego? @ KushMan Czasem dla człowieka jest trudno wyrazić własne zdanie ponieważ wychodzi to z sytuacji, a także z uczuć do danej osoby. Posiadanie własnego zdania to, np: jeżeli ojciec, mama, nauczyciel, ksiądz, by cię przekonywali, że jest inaczej - to i tak im się to nie uda bo wiesz, że twoje zdanie jest to jedyne. @ HABUDDA Cóż, z tego wiem najczęściej powodem niechęci przedstawienia swojego punktu widzenia, jest po prostu zwykły lęk przed brakiem akceptacji naszej opinii. Swoją drogą w dzieciństwie sam miałem z tym problem, właśnie ze względu na to w jaki sposób moje propozycje były odbierane przez nazwijmy to "kolegów", co oczywiście nie jest tutaj idealnym słowem. Jednak, faktycznie wydaję mi się, że po prostu boimy się przedstawić swój punkt widzenia ze względu na opinię innego człowieka, pomimo, że tak na prawdę każdy z nas ma prawo do własnego zdania i nikt nie może nas z tego powodu krytykować. @ RudziaA Dlaczego jest trudno? Hmmm. Może większość osób po prostu nie liczy się ze swoim zdaniem i się boi że osoby mogą go nie akceptować, albo wyśmiać. Jest dużo powodów dla których ludzie się boją, albo też mogą się bać, że ich zdanie kogoś może zranić. Że ich zdanie nie będzie się liczyć dla innych. Nie każdy potrafi wyrazić swojego zdania. Jednym przychodzi to łatwo drugim trudniej Boją się może po prostu Ale ważne by mieć swoje zdanie w tych złych i dobrych momentach. @ laresse Niektóre osoby nie chcą wyrażać własnego zdania ponieważ boją się ze przy tym obrażą inna osobę lub jej się to nie spodoba, często w znajomościach ludzie nie mówią co myślą a po prostu przytakują bo boją się ze ich zdanie nie zostanie zaakceptowane, lub dojdzie do kłótni przez jakaś błachostkę. @ Drako Wydaje mi się, że ludzie powstrzymują się od wyrażania swojego zdania przez strach. Strach przed oceną, co sobie ktoś o nas pomyśli, odrzuceniem, oraz tym, że wyjdziemy na debila. Na swoim przykładzie wiem, jakie to może być ciężkie, ponieważ często w szkole wolałem siedzieć cicho niż się zbłaźnić przed całą klasą. Dziękuje za przeczytanie i za udział w artykule. Zgadzacie się z wypowiedziami osób wyżej? Czy macie może inne zdanie? Do osób czytających >>> KOGO NA FORUM UWAŻACIE ZA OSOBĘ ASERTYWNĄ I DLACZEGO? 5 8 1 Odnośnik do komentarza
420 KushMan Opublikowano 13 Listopada 2021 420 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 za robote 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik V0LTAGE- Opublikowano 13 Listopada 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 bardzo fajna praca, leci + 1 Odnośnik do komentarza
Kuro no Kenshi Noir Opublikowano 13 Listopada 2021 Kuro no Kenshi Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Ciekawa praca , widać tutaj duże zaangażowanie 1 If the world wants to kill me, I'll kill the world. Odnośnik do komentarza
Sponsor DiaBliK Opublikowano 14 Listopada 2021 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Myślę że tak, zgadzam się z tym co użytkownicy napisali. - Brawo za Kreatywność i za Chęci +1 1 1 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Użytkownik cudownydzieciak Opublikowano 14 Listopada 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Sumienne wypracowanie odemnie jak najbardziej +1 1 Odnośnik do komentarza
Torfowisko Torf Opublikowano 24 Listopada 2021 Torfowisko Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Dobra robota 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Imiła2k12 Opublikowano 24 Listopada 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2021 Dobra robota! Polać jej + 2 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi