Junior Admin Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dusia Opublikowano 8 Grudnia 2021 Junior Admin Junior Admin Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Jak planujesz spędzić tegoroczne mikołajki? @ michuu Myślę że spędzę je w domu lub pojadę do Krakowa. @ Anox Zwyczajnie, dzień jak codzień, dom, praca, dom. @ CzarnaJulka Tegoroczne mikołajki będę spędzać w stolicy z @Fluxx 'em, niestety nie znam szczegółów, więc się nie podzielę @ RudziaA Tego roczne mikołajki sama nie wiem jak spędzę @ Ola ;> Spędzam mikołajki jak każdy inny dzień tygodnia. @ KushMan Tegoroczne mikołajki spędze z rodziną przy swiątecznym nastroju taki po prostu relax. @ Tragedia Mikołajki planuje spędzić na pewno od rana w pracy... a po pracy myślę,, że przy komputerze przy csie nie posiadam kobiety z którą mógłbym pójść do kina cóż może kiedyś to się zmieni i mikołajki będę spędzał troszkę w inny sposób. @ Lasot Tegoroczne mikołajki spędziłem niestety chory w domu przed komputerem i potem z rodziną. Jak spędzasz mikołajki zazwyczaj? @ michuu Zazwyczaj spotykam się z kolegami z klasy i spędzamy razem cały dzień popijając to czy tamto @ Anox Do pewnego czasu spędzałem je z rodzina już w późniejszym wieku zaczęło się imprezować a teraz dzień jak codzień. CzarnaJulka Jest to zależne od tego, czy ktoś ze znajomych coś zaproponuję lub jak pracują rodzice. Co roku wychodzi inaczej, ale zawsze są mi to bardzo bliskie osoby. @ RudziaA Zazwyczaj spędzam ze znajomymi ale jak w tym roku nie mam bladego pojęcia u mnie bardziej na spontanie wychodzą Na pewno odwiedzę chrześnicę w Mikołajki żeby podarować jej prezent @ Ola ;> Najczęściej rodzinnie. @ KushMan Nie raz się zdarzyło wyjść ze znajomymi na impreze w tym dniu lecz w tym roku chcę poświęcić więcej czasu rodzinnie. @ Tragedia Do tej pory mikołajki spędzałem z rodziną i z dziewczyną. Ale też były nie raz mikołąjki ostre (na baletach) niestety wyszło tak, że dziewczyna wyparowała z mojego życia . @ Lasot Zazwyczaj mikołajki spędzam z rodziną, odwiedzamy obie babcie i staramy się spędzić ze sobą jak najwięcej czasu. Jaki był najlepszy prezent na Mikołaja jaki dostaleś/aś? @ michuu Myślę że był to prezent z tego roku, bluza "need for speed cracow" (mogę wstawić zdjęcie w niej 😇) @ Anox Jak byłem mały to autko na sterowanie które bardzo chciałem, takie które rozpędzało się do 100km CzarnaJulka Prezenty na mikołajki to zazwyczaj jakieś symboliczne drobiazgi, liczy się tu bardziej gest i spędzony czas razem z bliskimi, więc szczerze mówiąc nie pamiętam @ RudziaA Najlepszy prezent. Hmmm trochę się tych prezentów dostało ale jaki najlepszy to sama nwm @ Ola ;> Chyba żaden nie był na tyle fajny, żebym go zapamiętała jako najlepszy @ KushMan Najlepszy prezent który dostałem na Mikołajki to taki "mini quad" ale to dawno było, stare dobre czasy. @ Tragedia Pamiętam jak siedziałem na dywanie mając 6-7 lat i ktoś zaczął walić w drzwi balkonowe ja otwieram balkon a tam patrze góra prezentów samochody, karabiny, słodycze i wiele wiele innych to było mega pamiętam to jak dziś . @ Lasot Myślę, że najlepszy prezent jaki dostałem to była puszka z kartami panini(takie z piłkarzami), może nie był to najdroższy prezent, bo był dosyć tani, ale najbardziej zapadł mi w pamięć. Stało się tak, ponieważ wtedy kolekcjonowałem te karty i bardzo mi na nich zależało. Wolisz dawać prezenty czy otrzymywać? @ michuu Wiadomo że dostawanie czegoś jest zawsze fajne, jednak jeśli coś się komuś podaruje to jakoś człowiek fajnie się czuje 🤗 @ Anox Kiedyś dostawać no wiadomo nie było pieniędzy heh, teraz dawać lubię komuś sprawić przyjemność. CzarnaJulka Zdecydowanie wole dawać w szczególności jeżeli znam kogoś dobrze, wtedy są to trafione i przydatne prezenty. @ RudziaA Wole dawać prezenty jakoś bardziej mi to radochę daje jak kogoś obdarowuje prezentem @ Ola ;> lubię otrzymywać ale wolę dawać @ KushMan Szczerze wolę dawać prezenty, ponieważ mina drugiej osoby jest bezcenna. @ Tragedia Wolę otrzymywać prezenty, ponieważ nigdy nie mam pomysłu na prezent. Zawsze mam z tym wielki problem, ale no wiadomo zawsze jakoś coś wykombinuje za pomocą znajomych . Ale mimo wszystko wole być obdarowywany prezentami . @ Lasot Trudne pytanie. Wydaje mi się jednak, że dawanie prezentów daje większą satysfakcję, więc wybieram dawanie. Komu z forum i co byś podarował/a? @ michuu Ciechocinkowi kawałek rozumu 😹 @ Anox @ seyn. oczywiście, podarował bym nowy samochód bo jeździ aktualnym chyba już od 2 lat bo widzę na snapie. CzarnaJulka Jeżeli miałabym taką możliwość, na pewno każdy dostałby jakąś pierdołę, a ponieważ nie mam, to wybraniec jest jeden @ RudziaA Jest kilka takich osób na forum którym bym dała prezencik Nie jednej osobie taką rózgę np. @ V3lir @ MaChinE**DiabliK******BIG @ CzarnaJulka @ Madziulaa<3 @ MISUSZATEK , a tak serio podarowała bym im dziewczyną może jakąś bransoletkę a chłopakom jakiś perfum coś by się wymyśliło oznaczyła bym więcej osób ale to takie osoby które by dostały prezent ode mnie jako pierwsze @ Ola ;> @ Blondii i dałabym jej całą skrzynkę wódki @ KushMan Dusia by dostała ode mnie misiaka pluszaka za to że jest mega osobą i wiele pracy wkłada w forum, oczywiśćie @ CzarnaJulka bym zabrał na jakąś kolacje, a dziadkowie @ enp i @ Trivor to rózga. @ Tragedia Dla @ Chatoyer. Skrzynkę saskiej wódeczki ale pod warunkiem, że wypijemy ja razem haha . @ Lasot Sorki, ale nie mam pojęcia. Mikołajki to tradycja, czy w pewnym wieku jest to już zbyt dziecinne i byś tego nie obchodził 'a/ lub już nie obchodzisz? @ michuu Raczej zaczyna to w pewnym wieku już zanikać @ Anox Tak jak pisałem wyżej ,za bajtla obchodziłem, kładłem wieczorem ciastko z mlekiem przy oknie, rano budziłem się z myślą, że Mikołaj się poczęstował i podarował prezent. Teraz twierdze ze to dziecinne, ale jak będę miał dzieci to z pewnością będą robić to samo co ja będąc dzieckiem. CzarnaJulkaUważam, że jest to świetna tradycja niezależnie od wieku i bardzo fajny pretekst do obdarowania drugiej osoby, czy zrobienia imprezy. Poza tym same mikołajki też przypominają nam o tym, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, a dla większość to czas, który przynosi możliwość spędzenia czasu z rodziną nawet tą, która mieszka daleko. @ RudziaA Raczej tradycja. Z wiekiem może już nie są takie same ale nadal mają coś w sobie co mnie cieszy np. dawanie innym prezenty I obchodzić będę je jak najdłużej mimo że wiek przybywa to radość z tego @ Ola ;> U mnie w domu jest to tradycja i nie przeszkadza mi to. @ KushMan Nie no wiadome tradycja od małego, święta to czas magiczny. @ Tragedia Powiem tak, Mikołąjki jak i święta maja swój klimat, Ja sobie nie wyobrażam roku bez świąt po prostu kocham ten klimat, ale musi być śnieg bo święta bez śniegu to jak Bar bez piwa . @ Lasot Wydaje mi się, że nie da się wyrosnąć z obchodzenia Mikołajek i jest to tradycja, szczególnie, gdy w rodzinie są małe dzieci dla których jest to niesamowita frajda. W jakim wieku około dowiedziałeś/aś się że Mikołaj nie istnieje? Było to wtedy dla Ciebie rozczarowanie/smutek? W jaki sposób się o tym dowiedziałeś/aś? @ michuu Dowiedziałem się już w przedszkolu, siostra powiedziała mi że to rodzice dają prezenty @ Anox Nie pamiętam dokładnego wieku, ale chyba w przedziale 6-8lat. Dowiedziałem się przez to że otwarłem kiedyś szafę, a tam był schowany taki dźwig na sterowanie (który napisałem w liście do Św Mikołaja) a później go otrzymałem, w taki sposób się dowiedziałem. Bardziej zaskoczenie było to dla mnie. CzarnaJulka Nie mam pojęcia, ale Mamusia dalej nie wychodzi z roli, nawet jeżeli jest to przelew ,,od Mikołaja" XDD @ RudziaA Byłam dzieckiem z tego co pamiętam jak się dowiedziałam że Mikołaj nie istnieje Był to dla mnie szok i smutek bo myślałam że na prawdę przez komin wchodzi grubasek i podkłada prezenty a tu prawda jest inna A dowiedziałam się od starszego rodzeństwa i wtedy rodzice mi powiedzieli prawdę. Nie było miłe jak się dowiedziałam no ale co zrobić prezenty były to była też radocha hehe @ Ola ;> jakoś 7-9 lat i wcale mnie to nie zdziwiło specjalnie jak dobrze pamiętam xd widziałam jak rodzice kładą prezenty pod choinką, bo w wigilię mam zwyczaj budzić się w środku nocy z niewiadomych przyczyn @ KushMan Nie pamiętam ale tak szczerze to mogę strzelać że miałem z 4/5 latek i sam ogarnąłem pewno o co chodzi, smutny na pewno nie byłem bo wiedziałem że prezenty i tak będą. @ Tragedia Bardzo długo wierzyłem w mikołąja, bo aż do 10-11 roku życia po tej akcji jak wujaszek zabarabanił w balkon to naprawdę wierzyłem, że ktoś taki gdzieś jest i istnieje, potem byłem już starszy to sam mi powiedział jak to wszystko zaplanował i tak o to przestałem wierzyć, że mikołaj istnieje . @ Lasot Teraz, właśnie zniszczyłaś mi dzieciństwo... Nie no, a tak naprawdę to tak mniej więcej w wieku 9 lat, kiedy pierwszy raz pomagałem rodzicom pakować prezenty. Nie było to dla mnie zaskoczeniem, ani nie smuciłem się z tego powodu, ponieważ już od dłuższego czasu domyślałem się, że Św. Mikołaj nie istnieje, a prezenty przynosi wujek przebrany za niego. Wierzysz, że kiedyś istniał ten jeden jedyny prawdziwy Mikołaj? @ michuu Myślę że tak tylko wyglądał zupełnie inaczej 🤠 @ Anox Za dziecko oczywiście, teraz nie. CzarnaJulka Jest taka możliwość, tradycja wtedy miałaby sens, ale nawet jeżeli nie to i tak super, że ktoś to wymyślił. @ RudziaA Myślę że istniał bo skąd by się wziął tak to sam z siebie by się nie wziął mimo że jestem już starsza i myśl że nie istnieje jest to mam wrażenie że był Mikołaj i dawał prezenty. Nawet chciała bym go spotkać i zapytać czy jestem na Liście niegrzecznych dzieci heheh @ Ola ;> Nie. @ KushMan Jasne że tak. @ Tragedia Jak najbardziej wierzę od babci Maryny to się nie wzięło coś musiało gdzieś być, Ja jako małe dziecko bardzo uwielbiałem Mikołaja zawsze wierzyłem w to, że on istnieje i co roku pisałem do niego listy @ Lasot Czy wierzę? Nie do końca, raczej była taka postać historyczna, więc czy uznałbym to za wiarę? Nie wydaje mi się. Jak spędziliście Mikołajki? 3 12 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 8 Grudnia 2021 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Brawo za wkład i ciekawy artykuł 1 Odnośnik do komentarza
Gość Blondii Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 @ Ola ;> to ja się stawie kochanie po ta wódkę 😂🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Kacperek Opublikowano 8 Grudnia 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Dusia, przepraszam 1 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Apple Opublikowano 8 Grudnia 2021 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Super temacik 1 "Nigdy nie jest za późno, by stać się tym, kim chcemy być." [*] Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka Smerfetka.LaLka Opublikowano 8 Grudnia 2021 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 @ RudziaA @ KushMan czekam XDD 2 1 Odnośnik do komentarza
Torfowisko Torf Opublikowano 8 Grudnia 2021 Torfowisko Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Dobra robota! 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik enp Opublikowano 8 Grudnia 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Świetne! 1 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Krip Opublikowano 8 Grudnia 2021 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) Elegancja + Edytowane 8 Grudnia 2021 przez Krip 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Chatoyer. Opublikowano 8 Grudnia 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Czemu ja jestem oznaczany w każdym poście, jeśli chodzi o alkohol... Co ze mną nie tak? Ale mimo wszystko @ Tragedia możesz kupić 1 Odnośnik do komentarza
Zasłużony szynka Opublikowano 8 Grudnia 2021 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 6 godzin temu, Dusia napisał: W jakim wieku około dowiedziałeś/aś się że Mikołaj nie istnieje? COOO?! Dzięki @ Dusia 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi