Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

GŁOSUJ NA SERWERY

Zagłosuj na nasze serwery!

Przejdź do głosowania

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

[DYSKUSJA] Co myślicie o jadalnych robakach i owadach? Chętnie spróbujecie?

Dusia

Rekomendowane odpowiedzi

• Junior Admin
Junior Admin

Pierwsze pytanie powinno brzmieć... Czy jesteście otwarci na nowości? Bo jeżeli tak to chętnie spróbujecie jadalnych owadów/robaków? 

Jakie jest Wasze zdanie na obecnie głośny temat w mediach dotyczący wprowadzenia do Polski i polskich sklepów produktów zawierających robaki/owady? 

Będziecie wstanie przekonać się do jedzenia robaków/owadów lub produktów w których one są? Nie martwi Was to że politycy myślą na temat takich zmian? 

image.png

• Fuu 3
  • WTF 1

heh1111.png

• Torfowisko

Raczej świadomie tego nie zjem, a jak zjem to szybko zwrócę... Głupi pomysł, może nie długo będziemy wpierdalać trawę i popijać wodą. Bo wszytko reszta będzie szkodliwe. 

• Tak sobie 1

image.png.fb419abfdfc8534cf592e9d47043f340.png

• Użytkownik

Nie wyobrażam sobie zjeść czegoś co mnie w prostych słowach mówiąc, zwyczajnie brzydzi. Raczej unikał bym takich produktów ze względu na to, że mimo wszystko robale po prostu kojarzą się z syfem, brudem, zarazkami itp. Są ludzie, którzy konsumują owady, robale, ale no oglądając głupi filmik gdzieś na necie wyłączam go, bo nie mogę na to patrzeć, a co dopiero jakbym miał coś takiego zjeść.. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat, bo to w sumie też mnie zastanawia?

• Lubię to! 1

No i to by było na tyle..  :peepoLeave:

• Zasłużony

Ta o, a ciekawe czym oni srają, indiani. Jodłom chyba. Jak myślisz @ sh1nga , czym oni srają? O, może bananami bo tam ciepło jest!

• WTF 1

image.png
:pepehands:

• Premium
Premium

Chyba kogoś pojebało 

• Lubię to! 1

winnam0nesy.png.9c5361a98ea6fde2a6585ed5b274ca3c.png

:KakashiHi::peepoSendNudes:

• Junior Admin
Junior Admin

Myślę, że  to wszystko za szybko poszło, bez żadnego wcześniejszego przygotowania na to społeczeństwa..  mogli przeprowadzić jakieś badania/ankiety jak Polacy się na to zapatrują, ale niestety nie dali nam w tej kwestii żadnego wyboru ani głosu.

Z jednej strony w innych krajach np. Azjatyckich jest normą jedzenie takich rzeczy i jakoś  z tym żyją, ale my od zawsze byliśmy przyzwyczajeni do jedzenia, które na co dzień jemy, a które chcą nam właśnie zabrać, tak o bez wcześniejszego i dłuższego, stopniowego  przygotowywania nas na to

Ja również nie jestem zadowolona z takich planów i nie zamierzam, jak na razie takich "dzikich" rzeczy próbować i myślę, że dałoby radę może te wartości odżywcze zastąpić jakąś dobrze zbilansowaną dietą warzywną/roślinną i suplementami diety, aczkolwiek jajek kurzych i mleka by mi trochę brakowało (bo były jakieś plany by też nam tego zakazać, ale jak dokładnie z tym będzie i co mówili jeszcze się nie zagłębiałam)

Wszystko jest w głowie i nawykach (i w kubkach smakowych heh :kekw:)  więc się okaże kto się da "złamać"  bo będzie wolał iść na łatwiznę lub po prostu będzie leniwy (oczywiście nie licząc tych osób, które nie będą miały problemów z przerzuceniem się na żywność robak'ową)  

A unikanie produktów, które zawierają robaki nie będzie takie łatwe, bo mało osób da radę zrezygnować z np. chleba/bułek, a  niestety ma być również głównie mąka z owadów, więc nawet jak byśmy chcieli piec domowy chleb to i tak nie będziemy mieli pewnie/raczej innej mąki z  czasem do dyspozycji... (jedyna nadzieja w życiu na wsi ze swoim polem 😆😅 i na polu zasadzony np owies xdd) 

"Mąka ze świerszczy ma przyjemny, lekko orzechowy smak, ale również może pochwalić się imponującymi wartościami odżywczymi. To ogromne źródło pełnowartościowego białka, a także cennych witamin z grupy B. Znaleźć w niej można także cenne dla zdrowia pierwiastki - żelazo, wapń, cynk, miedź, mangan czy magnez - zwraca uwagę portal Kuchnia WP."

Dodatkowo  nie raz zdarzyło się nawet nieświadomie  zjeść jakieś owady/robaki i nikt z nas nie wyczuł tego i nie "wypluł" nagle danego jedzonka, a nawet nie wyczuł za bardzo smaku dodatkowego składniku  (niżej dam cytat z artykułu)

"Nie inaczej jest z mącznikiem młynarkiem, chrząszczem, który jest spotykany na przykład w nieprawidłowo przechowywanym zbożu. Przykra sprawa, ale mieląc takie zboże na mąkę mogą się też dostać do niej zmielone larwy. Ale spokojnie: są one bezpieczne do spożycia, co stwierdziła w 2021 roku Komisja Europejska. I wręcz teraz hodowane są w celach spożywczych. Mogą być dodawane do mąki, a następnie wykorzystywane przy wypiekach. Larwy mącznika młynarka uchodzą za bardzo zdrowie – zawierają dużą ilość białka i innych wartościowych składników odżywczych."

Smutne jest to że sytuacja na świecie zaczyna tak wyglądać i pożywienia dla ludzi zaczyna brakować, bo nie mają nas jak wyżywić, bo jest nas za dużo, a przynajmniej za jakiś czas będzie i różnych produktów zaczynałoby brakować i szukają już trochę wcześniej (chociaż i tak późno) szukać jakiś alternatyw   (tak wygląda sytuacja, a Kaczyński mimo to ma problem ze młode "kobitki dają za dużo w szyję" i nii ma małych dzieciaczków.. xdd) i ogólnie wiele różnych problemów na raz się skumulowało i ludzie na wyższych szczeblach obudzili się nagle z jakimiś działaniami na to, gdy już prawie jest za późno.. gdyby się obudzili pare lat temu byłoby o wiele prościej to ogarnąć i wiele rzeczy było by jeszcze w miarę dobrej kondycji (mówię tu o problemach z globalnym ociepleniem i energii/prądzie)

• Lubię to! 2
  • WTF 2

heh1111.png

• Zasłużony

Dziwna sprawa, nikt was nie zmusza do kupowania tych rzeczy. Od lat są sklepy z rzeczami z całego świata, więc jeśli znajdzie się dobry producent z owadami to raczej nic złego jeśli będą na półkach na stacji. Jeśli będę miał okazje je kupić to to zrobię z czystej ciekawości. @ Dusia  a ty sie troszeczke uspokoj.

• WTF 1
  • Użytkownik

Co do jadalnych robaków to mogę się wypowiedzieć że jestem doświadczony.  

Jadłem chrupiące świerszcze, nie będę się wypowiadał co do smaku, ale na pewno witaminy, dużo białka itp. 

Poleciłbym je nawet. :kekw: 

• Wow! 1
  • Fuu 1

Lullaby-Sygnatura.png

• Drako przestał(a) promować temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]