Junior Admin Przyjaciel <3 Opublikowano 28 Września 2023 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Bociany Witam, w dzisiejszym dniu przedstawię wam kilka ciekawostek na temat bocianów. 1. Bocian może mierzyć nawet do około 120cm wzrostu oraz 2m szerokości przy rozpiętości skrzydeł. 2. Gniazda bocianów z reguły są ogromne, po rozbudowaniu mogą ważyć aż 2 tony i osiągnąć szerokość 2 metrów. 3. Zwierzę to jest mięsożerne. Zjada również różnego rodzaju owady, płazy, gady, gryzonie, ryby, a nawet mniejsze ptaszki czy zające. 4. Posiada charakterystyczne czerwone nogi z białą, grudkowowatą nalotką. Nie jest to może zbyt ładne, ale po prostu swoje sprawy fizjologiczne wydalają na własne nogi. 5. Jak można się już domyśleć bociany w Polsce występują bardzo często. Według statystyk co czwarty bocian posiada swoje gniazdo u nas. 6. Ten o to osobnik nie wydaje zbyt dużo dźwięków. Jedyny dźwięk jaki możemy usłyszeć to klekot lub w przypadku starszych "kolegów" cichy syk. 7. Dosyć częstym przypadkiem jest także wypadanie piskląt bociana poza gniazdo. W wielu przypadkach jest to po prostu wypadek, ale także "rodzice" sami prowokują i żeński odpowiednik bociana, tzw. samica wyrzuca swoje dzieci z gniazda lub po po prostu je zjada/połyka. 8. Dementuje także plotki, a jakoby to te zwierzęta łączyły się w pary na całe życie. Po jakimś okresie czasu (powiedzmy rok) samica zmienia swojego partnera. 9. Średnia długość życia bociana wynosi 8-9 lat. Co ciekawe jest rekordzista, który złamał średnią progu wiekowego i dożył aż 39 lat. 10. Na aktualny czas gatunek bocianów jest chroniony. Rzadko kto miał odwagę polować na bociana. Dziękuję za uwagę! Źródła: 1. Bocian 2. Bociek 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik hadezbtw Opublikowano 28 Września 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 fajne bardzo ciekawostki!! ja czasem jak mi sie nudzi na informatyce to se odpalam live z gniazda bociego^^ 3 Odnośnik do komentarza
Użytkownik tomori Opublikowano 28 Września 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 28 minut temu, hadezbtw napisał: ja czasem jak mi sie nudzi na informatyce to se odpalam live z gniazda bociego^^ XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD fajne ciekawostki 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Ichigo Opublikowano 28 Września 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Dzieki za info. 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Dusiek Opublikowano 28 Września 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Ciekawe 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik tomori Opublikowano 2 Października 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 2 Października 2023 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi