Lotencjusz Opublikowano 27 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2025 (edytowane) Czy zdrada partnera oznacza dla ciebie definitywny koniec związku? Edytowane 28 Maja 2025 przez Lotencjusz Odnośnik do komentarza
Premium BRINA Opublikowano 27 Maja 2025 Premium Premium Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2025 Tak 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik MR.KITTY Opublikowano 28 Maja 2025 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2025 Tak 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Uriasz Opublikowano 28 Maja 2025 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2025 Tak. Niestety znam problem od podszewki, bo sam zostałem zdradzony 15 lat temu, przez moją pierwszą, poważną dziewczynę, którą tworzyłem poważniejsze relacje, niż te szkolne przygody miłosne. Zdrada to jedno z tych doświadczeń, które zostawiają ślad na długo, a nawet na zawsze, zmieniając sposób, w jaki postrzegamy świat, ludzi i wartości, które kiedyś były dla nas oczywiste. Kiedy ktoś, komu ufaliśmy bezgranicznie, łamie tę więź, nagle wszystko nabiera innego odcienia. Ból rozrywający serce, skołatane myśli o smutnej narracji, oraz wiele innych złych emocji, to coś co odczuwałem przez wiele pierwszych dni,tygodni, miesięcy. Im więcej się angażujesz, starasz, na czymś Ci zależy, tym bardziej dotkliwsze są skutki tego zwyrodniałego grzechu. Tak jak wszystko, zdrada ma też swoje dobre i złe strony: Niestety – bo straciłem coś, czego nie da się cofnąć, bo bolało i było długo, mówiąc delikatnie, "nieprzyjemnie", a Stety - bo nauczyłem się dostrzegać rzeczy, na które wcześniej nie zwracałem uwagi. Nabrałem ostrożności w relacjach, zacząłem bardziej cenić szczerość i lojalność, skłoniła mnie do licznych refleksji nad tym, czego naprawdę szukamy w związku i jakie wartości są dla nas najważniejsze. Zahartowała mnie psychicznie i choć destrukcyjna, z czasem daje siłę. Pokazuje, że można przetrwać coś bolesnego i nadal iść dalej. Zdrada też ujawnia prawdę - "ściąga maskę", odkrywa prawdziwą naturę drugiej osoby. Zdrada to jedno z najbardziej bolesnych doświadczeń, jakie może spotkać człowieka. Niszczy wewnętrznie, podważa poczucie własnej wartości i sprawia, że zaufanie do drugiej osoby zostaje poważnie nadwyrężone, a wręcz całkowicie utracone, dlatego nie dziwię się, że jest uznawany w religii czy w literaturze jako najgorszy uczynek. Co prawda, bardziej chodzi o zdradę ogólnie niż tylko zdradę partnera, ale zdrada, to zdrada. W "Boskiej Komedii" Dantego (widoczna na zdjęciu) zdrajcy znajdują się w najgłębszym kręgu piekła, co pokazuje, jak wielką wagę sam autor oraz wcześniejsi mentorzy,filozofowie przypisywali, czy też przykładali, temu występkowi. Same dno piekła to miejsce dla Najgorszych zdrajców - zdrajców swoich dobroczyńców. Niszczące to strasznie uczucie, gdy osoba, której by się chciało podarować gwiazdkę z nieba, wdeptuje Ciebię i Twoje uczucia głęboko w błoto. Odczuwa się taki upadek jak głęboko Lucyfer, który był najwyżej i najbliżej Boga, upadł w najniższy krąg piekła, gdzie w swoich trzech paszczach wiecznie miażdzy trzech największych zdrajców ludzkości - Judasza (zdrajca Jezusa) oraz Brutusa i Kasjusza (oprawcy Cezara). Ci trzej zdrajcy są skazani na wieczne rozszarpywanie przez Lucyfera, co podkreśla, że zdrada wobec tych, którzy okazali szczególną dobroć i zaufanie, a takie okazujemy drugiej połówce jeśli prawdziwie kochamy, jest najcięższym grzechem w oczach Dantego. To nie tylko kara, ale także symboliczna przestroga – zdrada nie prowadzi do triumfu, lecz do wiecznej hańby i cierpienia. 1 Odnośnik do komentarza
Lotencjusz Opublikowano 28 Maja 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2025 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi