Zasłużony Hana_Montana Opublikowano 27 Czerwca 2025 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2025 Jak myślisz, czy matura jest dziś potrzebna w życiu? 2 Odnośnik do komentarza
Premium BRINA Opublikowano 27 Czerwca 2025 Premium Premium Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2025 Jeśli ktoś chce iść na studia i uczyć się na jakieś stanowisko typu lekarz to owszem nadal jest potrzebna. Patrząc na to, że ja również mam mature mi nic nie zmieniła w życiu 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik MR.KITTY Opublikowano 27 Czerwca 2025 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2025 To zależy, wiele osób osiągnęło dużo bez matury! 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Uriasz Opublikowano 27 Czerwca 2025 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2025 Moim zdaniem sprawdzanie wiedzy, takie podsumowanie całokształtu nauki, to fajny pomysł, ale no trochę mam obiekcje co do tego, jak on wygląda i do całego systemu edukacji. Ludzie się przygotowują nie dla samych siebie, żeby być mądrzejszymi czy rozwinąć się umysłowo, ale zdać "jakiś większy test", a po wszystkim niewiele z tej wiedzy pamiętają, czy niepotrzebna im jest w życiu. Zmodyfikowałbym ten ważny sprawdzian, by jednak więcej wnosił do życia młodych Polaków, niż tylko strach przed niedostaniem się na studia, czy odrzuceniem na rynku pracy. Wielu uczniów nie uczy się z chęci rozwoju, tylko z lęku przed porażką, przed oblanym egzaminem, czy niezdanym rokiem. To zabija ciekawość i wiele innych fajnych aspektów ważnych dla człowieka. Gdyby system bardziej wspierał samodzielne myślenie i eksplorację zainteresowań, może młodzież czułaby, że ich edukacja naprawdę należy do nich. Zapamiętywanie informacji pod test to coś zupełnie innego niż zrozumienie zagadnień, które przydadzą się w realnym życiu. Ogromny odsetek niezaprzeczalnie fundamentalnych elementów rzadko mieszczą się w arkuszach maturalnych. 1 1 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Hana_Montana Opublikowano 28 Czerwca 2025 Autor Zasłużony Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2025 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi