Użytkownik HitBasse Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Uwaga Jutro jest możliwość wystąpienia groźnego incydentu Burzowego! Skopiowane z: https://www.facebook.com/meteoexpert/?ref=nf&hc_ref=ARSvYb0VNVn1MzumbVFhiY5PawC-DdR2PF5ixKW1MtqcdslImEk0kwd77zdXPi2gSeU Zbliżamy się nieuchronnie do kolejnej rocznicy brutalnego układu burzowego, który dosłownie niszczył wszystko na swojej drodze, powodując także ofiary w ludziach. Czyżby pogoda chciała nam przypomnieć, że z nią nie ma żartów? Niewykluczone. Spoglądając na aktualizację wszelakich modeli w moje myśli wkrada się niepokój. Rośnie szansa na poważny, lokalnie niszczycielski incydent burzowo wiatrowy. AKTUALNA SYTUACJA BARYCZNA - Tak jak we wczorajszym pogodowym poście, na pogodę w Polsce ma wpływ rozległy układ niskiego ciśnienia, który obecnie znajduje się nad Irlandią. Na jego zatoce wytworzył się kolejny niż, którego fronty atmosferyczne docierają powoli do naszego kraju. Na chwilę znajdziemy się w tzw sektorze ciepła, pomiędzy ciepłym, a chłodnym frontem. Oznacza to napływ bardzo ciepłej masy powietrza i co za tym idzie wzrost temperatury. SPODZIEWANA SYTUACJA BARYCZNA - Niż znad Irlandii, będzie bardzo powoli wędrował dalej na północny wschód. Jego głęboka zatoka niskiego ciśnienia wraz z frontem atmosferycznym sięgnie nad Polskę. Wstępne prognozy mówią o możliwości wytworzenia się niżu na wspomnianej zatoce. To on jak i front będą przyczyną wybuchu głębokiej konwekcji. Będzie lało, błyskało i bardzo mocno wiało. OPIS ZAGROŻENIA - Nie wiem, co mam w takiej sytuacji powiedzieć, ale cisną mi się na usta spoglądając na mapy, że Historia lubi się powtarzać. Mam nadzieję, że mimo wszystko prognozy się zmienią i to co teraz ja widzę, zniknie w czeluściach internetowego archiwum. Niż znad Wysp Brytyjskich nie da nam spokoju. Powoduje on przede wszystkim adwekcję (napływ) cieplejszej masy powietrza. Nie jest on jakiś mega głęboki, ale dobrze idzie mu sterowanie pogodą nad centralną Europą. Po jego zachodniej stronie mamy napływ chłodnej masy powietrza. Po wschodniej (widoczna spora strefa frontowa) napływa bardzo ciepła masa powietrza.Dodatkowo czynnikiem wspomagającym konwekcję (także dzisiejszej nocy) będzie linia silniejszego przepływu w górnej troposferze. Noc ze środy na czwartek może być bardzo niebezpieczna. Prognozy wskazują na to, że znajdziemy się w objęciach krótkiej fali górnej (zachodnia strona)wraz z głęboką zatoką niżową. Ponieważ fala będzie działać wspomagająco, niewykluczone, że nad Polską pojawi się płytki niż. Jeśli dołożymy do tego gradient poziomy (różnica) temperatury, wyjdą z tego nieprzyjemności. Czego się na tę chwilę należy spodziewać? Aktywny front z falą górną plus jeszcze ewentualny niż będą pożywką dla powstania większych klastrów burzowych. Nie jest wykluczone pojawienie się większego układu konwekcyjnego MCS (Mesoskale Convective System), który na czele może poczęstować nas wiatrem przekraczającym 100 km/h.Ile będzie naprawdę? Nie wiem. Tego nikt nie wie. Na tę chwilę istnieje szansa wykształcenie się dość aktywnej burzy z linią wiatrową. Możliwe, że pojawi się sygnatura "bow echo". Burze, które wytworzą się w ewentualnym układzie będą aktywne i bardzo aktywne elektrycznie. Deszcz będzie padał ulewnie. Prognozowana wodność troposfery może sięgnąć 45 mm. Oznacza to zalania i podtopienia. Wiele wskazuje na to, że dojdzie do rozwoju także wielu superkomórek burzowych, które oprócz wiatru wygenerować mogą dość sporej wielkości grad. Na tę chwilę wygląda to niepokojąco i bardzo niepokojąco. Ten post w formie analizy nie ma Was straszyć. Ma on na celu powoli wprowadzić Was w możliwość wystąpienia sporego zagrożenia ze strony pogody. POST UDOSTĘPNIAMY, GDZIE SIĘ DA! MIMO IŻ PROGNOZY MOGĄ SIĘ ZMIENIĆ (TO W KOŃCU TYLKO PROGNOZA), TO NA TĘ CHWILĘ ZAGROŻENIE GROŹNĄ POGODĄ JEST DOŚĆ SPORE. Coś ode mnie! Jest Możliwość wystąpienia powtórki z 11 Sierpnia 2017r. oraz duże szanse na BOW ECHO! JUTRO albo DZIŚ W NOCY WSTAWIE AKTUALIZACJĘ Pogodową! 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik DupyWinoKokolino Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Alert RCB strefy skilla 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik HitBasse Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Użytkownik Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Aktualizacja! Z linku: !!! ALERT METEOROLOGICZNY !!! - INTENSYWNE/NAWALNE OPADY DESZCZU - OPADY GRADU O ŚREDNICY 3-6 cm - BURZE JEDNO/WIELOKOMÓRKOWE - BURZE SUPERKOMÓRKOWE - UKŁAD MCS/BURZE WIATROWE - SILNE PORYWY PRZEKRACZAJĄCE 100 KM/H ZAKRES CZASOWY OBOWIĄZYWANIA - 07.08.2019r - 12:00 CEST - 08.08.2019r - 06:00 CEST OBSZARY OBJĘTE ALERTEM - - Obszary zaznaczone kolorem CZERWONYM z uwagi na możliwość pojawienia się bardzo wydajnych opadów, które będą powodowały liczne podtopienia i zalania. Burze będą charakteryzowały się sporą aktywnością elektryczną. Nie jest wykluczone pojawienie się większego układu burzowo - wiatrowego, w którym pojedyncze porywy mogą lokalnie przekraczać 100 km/h. Jest niemal pewne pojawienie się także burz superkomókowych, które będą w stanie wygenerować grad o średnicy do 6 cm. Nie jest wcale wykluczone, że większej. Nie jest wykluczone także pojawienia się szerszych stref prądu zstępującego, który będzie powodował zniszczenia. - Obszary zaznaczone kolorem ŻÓŁTYM z uwagi na możliwość pojawienia się dobrze uwodnionych komórek, mogących powodować liczne podtopienia oraz zalania. Burze powinny mieć charakter wielokomórkowy z możliwością wytworzenia się niewielkiego układu wiatrowego, w którym pojedyncze porywy mogą osiągnąć prędkość 80-90 km/h. Nie jest wykluczone, że gdzieś te wartości zostaną przekroczone. Lokalnie dojdzie do inicjacji burz superkomórkowych, w których spodziewać się można gradu o średnicy 2-4 cm. I w tym przypadku wartość ta może zostać gdzieniegdzie przekroczona. SYTUACJA BARYCZNA - Nad Polską będziemy mieli do czynienia z wystąpieniem pofalowanego frontu atmosferycznego oraz obecnością wspomagającej krótkiej fali górnej. Dodatkowo od północnego zachodu zaczniemy dostawać się pod wpływ dość głębokiej zatoki niskiego ciśnienia. Takie trio prawdopodobnie spowoduje utworzenie się płytkiego ośrodka niskiego ciśnienia, który dodatkowo może intensyfikować wszelakie zjawiska. Należy wspomnieć także o różnicy w temperaturach pomiędzy północnym zachodem a południem i południowym wschodem. Spowodowane to będzie adwekcja dwóch różnych mas powietrza. OPIS ZAGROŻENIA - Kochani. Dziś po raz kolejny idzie mi się zmierzyć z bardzo trudnym zadaniem, jakim jest wstępne ustalenie trajektorii niżu. To on będzie dziś rozdawał karty i każde nieplanowane przesunięcie się jego położenia może spowodować zjawiska w miejscach, w których się niczego nie spodziewamy. Można rzec - władca frontów atmosferycznych. Podszedłem do problemu poważnie i nieco asekuracyjnie oznaczając możliwym zagrożeniem cały kraj. Dlaczego łódzkie ma żółć, a nie czerwień. Jeśli centrum niżu znajdzie się nad ty województwem dostanie się ono w tzw oko cyklonu, a jak wiemy tam panuje najspokojniejsza pogoda. Jeśli niż będzie mocniej wysunięty na północ? Oberwie centrum i południe. Jeśli będzie tak jak zakładam, największe zagrożenie spodziewane jest na południu oraz w centrum (Mazowsze) i wschodzie. Ponieważ niż powinien wystrzelić na północ, wraz z nim od południa powędruje największa strefa opadów i burz. Co do burz. Największym zagrożeniem będzie możliwość pojawienia się wielu układów o charakterze wielokomórkowym. Nie jest wykluczone także pojawienie się Mezoskalowego układu konwekcyjnego z wbudowaną linią wiatru. Taki układ, jeśli powstanie, prawdopodobnie przyniesie sporo zniszczeń. Gdzie powstanie ? Nie wiem. Szacuje się, że największe szanse ma Polska południowa. Trzeba być czujnym po prostu. Dodatkowo wystąpi wiele burz o charakterze superkomórkowym. Oznacza to sporej wielkości gradziny oraz lokalne wystąpienie zjawiska prądu zstępującego. On także jest groźny i może powodować zniszczenia. Na co dziś zwracamy uwagę? Na silnie uwodnione komórki, które mogą mieć charakter tzw training storms. Oznacza to wystąpienie burz jedna po drugiej zwiększając sumy opadów nad danym terenem. Wodność troposfery wynosi około 36-45 mm (ciekawostka). Bardzo proszę o nie pisanie wiadomości - "Czy u mnie coś będzie". Tego typu zjawiska są piekielnie trudne do prognozowania na szeroką skalę, a co dopiero na lokalną. Dziś wieczorem i nocą z 7 na 8.08 musimy być czujni i profilaktycznie zabezpieczyć mienie na wypadek jakiejś groźnej ewentualności. Wydaje się, że najmniejsze szanse na jakąś super-burze mają mieszkańcy pomorza, jednak cały czas podkreślam, że wystarczy niewielka zmiana trajektorii przesuwania się niżu i całą prognozę diabli wzięli. Na deser istnieje około 10-15 % szansa na wytworzenie się trąby powietrznej. Gdzie? Największa szansa na to jest w momencie pojawienia się superkomórki burzowej. Gdzie dokładnie? Nie wiem i nikt tego nie wie. ALERT MA CHARAKTER PREWENCYJNO-INFORMACYJNY I POWINIEN BYĆ UDOSTĘPNIANY W CELU DOTARCIA DO SZERSZEJ GRUPY ODBIORCÓW. Pamiętajcie, że klauzula lokalności zjawisk nadal obowiązuje. Odnośnik do komentarza
Użytkownik V3lir Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Jak zwykle tamte rejony. A ja sobie chillout na pomorzu Odnośnik do komentarza
Użytkownik Hitarii Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 ~ Wiadomość wygenerowana automatycznie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi