Użytkowniczka La_diosa Opublikowano 20 Września 2019 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Koty można kochać lub nienawidzić. Ale czy lubisz koty czy nie, zachęcam do przeczytania tych ciekawostek, może akurat dowiesz się czegoś ciekawego. Zapraszam! 1. Koty wydają z siebie ok. 100 różnych dźwięków, psy tylko ok. 10. 2. Ludzie, którzy są uczuleni na koty, nie są uczuleni na ich sierść, tylko na kocią ślinę lub drobinki naskórka osadzające się na sierści. 3. Koty nie rozpoznają słodkiego smaku. 4. Każdy koci nos jest tak unikalny, jak linie papilarne u człowieka. 5. Kocury są zazwyczaj lewołapkowe, a kocice częściej używają swojej prawej łapki. 6. Większość białych kotów o niebieskich oczach jest głucha. Białe koty, u których tylko jedno oko jest niebieskie, są głuche na ucho znajdujące się po stronie niebieskiego oka. Nie dotyczy to kotów o oczach zielonych lub pomarańczowych. 7. W ciele kota znajduje się 230 kości, w ciele człowieka – 206. Prawie 10% wszystkich kości kota znajduje się w jego ogonie. 8. Koty mają tzw. trzecią powiekę. Zapobiega ona wysychaniu oczu oraz powstawaniu innych uszkodzeń. Kiedy kot jest chory, jego trzecia powieka często zamyka się połowicznie. 9. Koty mają zazwyczaj po 12 wąsów z każdej strony pyszczka. 10. Gepardy to jedyne koty, które nie chowają pazurów. 11. Puls kota wynosi 110-170 uderzeń na minutę. 12. Koty są wyjątkowo wyczulone na wibracje i drgania. Podobno są w stanie wyczuć zbliżające się trzęsienie ziemi na 10-15 min przed człowiekiem. 13. Koty z łatwością wdrapują się na drzewa, lecz zejście na ziemię stanowi dla nich problem, a to dlatego, że haczykowate pazurki wygięte są tylko w jedną stronę. 14. Koty mogą żyć do 20 lat, które odpowiadają 98 ludzkim latom. 15. Dorosłe koty mają 30 zębów. Kocięta rodzą się bezzębne, a następnie wyrasta im 26 zębów mlecznych, które tracą gdy mają ok. pół roku. Źródło:https://www.claudia.pl/30-ciekawostek-o-kotach 2 1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Wujek eXo Opublikowano 20 Września 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 No jestem pod wielkim wrażeniem, podoba mnie się a co do Punktu nr.2 to sie z tym zgodzę... Masakra jest jakas jak ktoś ma uczulenie na koty.... 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Frosty Opublikowano 20 Września 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Fajne ciekawostki! 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik KUBI Opublikowano 20 Września 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 4 godziny temu, Wujek eXo napisał: No jestem pod wielkim wrażeniem, podoba mnie się a co do Punktu nr.2 to sie z tym zgodzę... Masakra jest jakas jak ktoś ma uczulenie na koty.... Zgadzam się. 2 ✟☆KUBI☆✟ OneTap-majster Odnośnik do komentarza
Użytkownik Frosty Opublikowano 23 Września 2019 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 ~ Wiadomość wygenerowana automatycznie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi