Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

LETNI KONKURS

Uwiecznij najpękniejszą fotografię tego lata!

Weź udział

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

Głos Koteła #1 | Koronawirus - Co wiemy o nim, skutki pandemii i mentalność ludzka.

Koteł.

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownik

Witajcie w mojej nowej serii

Na początek wyjaśnię czym właściwie będzie się zajmować moja seria gazetek
"Głos Koteła" - to seria artykułów kontrowersyjnych, pokazujących prawdziwą rzeczywistość, czasem zawierająca stertę wulgaryzmów i mocnych zdań a kończywszy na własnych wnioskach z zaobserwowanych zjawisk.

W pierwszym artykule dzisiaj wygłoszę na temat koronawirusa, ten temat jest o tyle ważnym aspektem nie tylko od strony ogólnikowej, również od strony abstrakcyjnej - czyli co ja myślę o tym. 

Koronawirus - Co już wiemy i jak ono powstało?
Na początku należy wyjaśnić jak powstał korona wirus potocznie zwany COVID-19. Samej historii tego wirusa można szukać w Wuhan (Chiny) ponieważ to tam zaobserwowano pierwszy przypadek stwierdzenia zakażenia. Co do przyczyn powstania tego wirusa to rożne wersje piszą rożne niewiadome, pierwszym potwierdzonym przez Chinczyków jest zjedzenie przez człowieka łuskowca wiedząc że nic się nie stanie. Tak czy nie inaczej można przypuszczać że to było najbardziej prawdopodobne, drugim również może być winnym targ rybny a trzecie może okazać się tak, że wirus powstał tak naprawdę w laboratorium w tym samym mieście. Niestety do dziś ja nie znam i my nie znamy konkretnej przyczyny powstania wirusa, ale z mojej obserwacji wynika że na 99% przypuszczenia być może jest ta pierwsza przyczyna.

Jakie są skutki wywołane pandemią koronawirusa?
Na to pytanie możemy sobie odpowiedzieć sami, Niestety ten trudny czas pokazuje nową a zarazem całkiem inną rzeczywistość. Przestrzeganie obostrzeń to sprawa pierwszorzędna, noszenie maseczek to drugorzędna a praca zdalna to trzeciorzędność.
Pozytywnymi skutkami koronawirusa możemy wymienić: Tańsze paliwo, czystsze powietrze, oraz wpływ na środowisko.
Niestety są też i negatywne skutki, o których wymienię i przedstawię je poniżej
Edukacja - Nauczanie zdalne powoduje że uczniowie nie nadążają za materiałem, nauczyciele przeładowują zadania z dnia na dzień przez co uczniowie siedzą na komputerze nawet po 12 godzin dziennie. Do tego dochodzi wykluczenie cyfrowe u rodzin najbiedniejszych których nie stać na zakup komputera. Uczniowie ciągle są zestresowani i nie radzą sobie ze stresem.
Rynek pracy - Upada rynek, ludzie nie mają środków do życia i tracą prace. Firmy małe nie mają najmniejszych szans na przetrwanie i jedynym dla nich wyjściem jest ogłoszenie upadłości lub skorzystanie z tarczy kryzysowej. Nie wspomnijmy o obcinaniu wynagrodzeń aby ratować swoją sytuację przedsiębiorstwa.
Relacje społeczne - Relacje ze znajomymi ograniczają się wyłącznie do internetu. Najłatwiejszy sposób na komunikację.
Wymieniłem te czynniki które miały istotny wpływ na funkcjonowanie człowieka w czasie pandemii.

Jak wygląda teraz? W niektórych państwach są luzowane obostrzenia a to sprawia że rynek gospodarczy się odmraża, niedługo będziemy chodzić bez maseczek, będziemy mogli się spotykać ze znajomymi i rozpalić grilla jak za dawnych lat. Ta rzeczywistość jaką znaliśmy z sprzed pandemii na pewno wróci do nas, ale zanim wróci musi minąć trochę czasu zanim wszystko wróci właściwie do normy

Mentalność ludzka
Tutaj muszę coś o tym napisać, w tych trudnych czasach zdarzyło się sporo absurdów które można by wymienić i przedstawić.
Pójście do sklepu po papier toaletowy i płyny dezynfekcji - Płyny dezynfekcji jeszcze przejdzie ale papier toaletowy brali na potęgę że jedna paczka spokojnie wystarczy aby mieć czym się podcierać tyłek. Prawda pokazała jak ludzie czasami mogą być bezmyślni nawet w trakcie pandemii. Niestety brakowało na początku nawet najpotrzebniejszych materiałów a nawet żywności
Udawanie kogoś że ktoś jest zakażony - Tego jeszcze nie było, przekręt dość znany i wydawać się mogło że ktoś weźmie to na serio? Skończy się na tym że wyślą cie na zrobienie testu na koronawirusa i tak dostaniesz zarzut narażenia na niebezpieczeństwo. Czy warto? W tym przypadku raczej nie polecamy takowego wybryku.
Udawanie kontaktu z osobą zakażoną - Podobny do przypadku wyżej, jeśli powiesz pracodawcy że miałeś kontakt z osobą zakażoną to mandat karny jest gwarantowany z miejsca.

Podsumowanie
Koronawirus bardzo zmienił nasze podejście i musimy się z pandemią mierzyć. Jak długo opanujemy to wszystko będzie zależeć wyłącznie od nas. Stosowanie się do wytycznych i dystansu społecznego uniemożliwi rozprzestrzenianie się wirusa w bardzo dużym stopniu. Czasami bywa trudno ale jeszcze trochę i ten trudny czas minie za sobą. 

To tyle na dzisiaj co chciałem powiedzieć w pierwszym wydaniu swojej gazetki. Nie było żadnych mocnych zdań a nawet nie użyłem wulgaryzmów, mam nadzieje że się podobało i myślę że mnie to zmotywuje do pisania kolejnych części.

Następny artykuł ukaże się w piątek. Do następnego.

• Lubię to! 4
  • Super 1

sad-cat-72.gif

• Dusia promuje ten temat
  • Koteł. przestał(a) promować temat
  • Marta. zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]