Użytkownik Koteł. Opublikowano 31 Maja 2020 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Witajcie w mojej serii W poprzednim artykule pisałem o skutkach pandemii wywołanych koronawirusem. Seria ta całkiem się przyjęła co mnie to bardzo cieszy i motywuje mnie do pisania artykułów. Publikacja miała wejść w piątek ale z powodu braku czasu i depresyjnej pogody piszę to teraz. Kolejny artykuł z tej serii w którym wygłoszę, będzie na temat przemocy jako sposób rozwiązywania problemów. Tematem co prawda dotkniętym i znanym wielu ludziom na świecie, mam nadzieje że ten temat podejdzie lepiej niż o tym koronawirusie z którym świat mierzył się niecałe 2-3 miesiące. Żeby nie przedłużać przechodzimy do tematu. Czym jest przemoc tak w ogóle Definicji ogólnej jest tak dużo że można byłoby wymieniać, jako ogólną definicję przyjmuje się - Intencjonalne zachowania względem drugiej osoby mającej na celu zmuszenie jej do wykonania określonej czynności pomimo braku przyzwolenia drugiej osoby. Historia przemocy sięga nawet starożytności więc w tamtych czasach temat jest już dobrze znany. Niemniej jednak w dzisiejszych czasach dużo się mówi o tym, ale sądzę że to za mało żeby coś o tym powiedzieć. Przemocy doświadczamy dosłownie wszędzie. Od domu aż po rożnych miejscach a kończywszy na szkole. O rodzajach przemocy nie będę opowiadać bo wydaje się to zbędne. Natomiast należy zwrócić kluczową uwagę iż najczęściej stosowaną przemocą jest przemoc psychiczna, ekonomiczna a nawet przemoc słowna. Przypadków takiego zachowania można by było mnożyć. Natomiast nawet w grach komputerowych w które my gramy też tam możemy spotkać przemoc nawet w większych lub mniejszych ilościach. A więc dużo by o tym pisać. Czy przemoc stanowi rozwiązanie? - Analiza problemu na przykładzie. Niestety i tutaj muszę się nad tym pochylić. Prawda jest taka i według opinii potwierdzających tezę, nawet najlepszych psychologów na świecie dowodzą że przemoc nie jest najlepszym rozwiązaniem problemów. A dlaczego tak uważam? Droga osoba zareaguje zupełnie inny sposób niż sprawca. Wyobraźmy sobie przykład młodej mamy z dzieckiem - Dziecko rozrzuciło trzy zabawki, mama agresywnym głosem mówi do dziecka, że jeżeli w ciągu 30 minut nie ułoży do szafy to wyrzuci przez okno. Przeanalizujmy przykład: Wówczas na podstawie przykładowej sytuacji mamy tutaj do czynienia z przemocą ekonomiczną (więcej przykładów w następnej części artykułu), w takiej sytuacji jeśli zabawka była to najtańsza to można kupić taką samą. Nieco inna sytuacja będzie mieć miejsce jeżeli zabawka będzie na przykład kosztować 100 zł to wtedy dziecko zareaguje w inny sposób i może zrobić odwet do tego stopnia że mama może nie wytrzymać psychicznie. Należy podkreślić że istnieje wiele sposobów które można rozwiązać bez stosowania przemocy. Na przykład możemy pokazać dziecku gdzie ostatnio leżała zabawka albo zamiast obecnej zabawki schować i wyjąć drugą. Takie rozwiązanie ma wówczas sens i to się nazywa - porozumienie bez przemocy (non-violence comunnication). O co chodzi z komunikacją bez przemocy jeśli się ktoś zapyta? A no pora sobie to wyjaśnić, Jest to metoda komunikacji która została opracowana przez amerykańskiego psychologa Marshalla Rosenberga. Celem tej metody komunikacji jest skupienie na pewnych aspektach jakie widzimy w rozmowie między rozmówcą a odbiorcą oraz formy specyficzne posługiwania się językiem. Dzięki tej metodzie możemy wyeliminować lub również wykluczyć rożnego rodzaju formy przemocy w jakiejkolwiek nie byłoby formie. Opiera się na dwóch aspektach: modelu PBP oraz szczerym wyznaniu siebie i opiera się na czterech czynnikach: spostrzeżeń, uczuć, potrzeby oraz prośby. O tym mógłbym coś więcej napisać ale wydaję mi się że przyswoiłem troszkę ten temacik. Przejdźmy do następnego rozdziału. Przykłady form przemocy i wnioski Przemoc psychiczna - Nastolatek bardzo dobrze uczący się, wraca do domu o godzinie 13 i rozwiązuje zadania domowe na które poświęca dużo czasu. Kończy odrabiać po 3 godzinach i gra przez godzinę na komputerze. Po wyłączeniu nie spotykanie wpada ojciec nastolatka i wypytuje się co będzie później robić, po czym chłopak mówi że idzie pojeździ na rower, wówczas ojciec zaczyna go wyzywać, obrażać bezpodstawnie nie licząc się z jego uczuciami a następnie zaprowadza do chłopaka do pokoju po czym wychodzi i zamyka go na klucz czekając przy drzwiach aż mama przyjdzie z pracy która zazwyczaj kończy o godzinie 17:00. Przemoc słowna - Idąc ulicą widzimy osobę pijaną kompletnie i towarzysza który nas zatrzymuje na chodniku i pyta się czy nie mamy 2 złotych na piwo. Gdy odmawiamy wówczas ta osoba zaczyna nas obrażać i nie szczędzi stertą wulgaryzmów oraz wymówkami wyssanymi z palca nie popartymi dowodami. Przemoc ekonomiczna - Agresywny kolega niszczy rower warty 2000 zł swojemu koledze z klasy bo nie pomógł na kartkówce z biologi która rzekomo była nie zapowiedziana. Jakie mamy wnioski - Tych przykładów można by było mnożyć, przemoc wynika z tego gdy silniejszy podejdzie do słabszego. To powoduje że osoba słabsza nie ma szans się obronić albo zareaguje odpowiednio. To na jakich my ludzi trafimy zależy od wielu czynników: W jaki sposób zostali wychowani, jakie oni mają wartości oraz czym sobą reprezentują. Sytuacje obrazują w jaki sposób rożni ludzie reagują na nieprzyjemne zdarzenia. To że jeden zareaguje na to łagodnie a drugi agresywnie nie zawsze argumentem jest powód złego dnia, powodów na które wróg nasz posiada jest ich znacząco dużo. Najlepszym rozwiązaniem jeśli widzimy sytuacje w której panuje przemoc warto odpuścić jeżeli nie jesteśmy ku temu pewni, jeśli już musimy na pewno i znamy ich na tyle dobrze, to warto odpowiednio zareagować w zależności od sytuacji. Podsumowanie. W mojej ocenie można wywnioskować tylko jedno - przemoc nie jest najlepszym rozwiązaniem na wszystkie problemy, można je rozwiązywać w sposób grzecznościowy i wtedy unikniemy szaleńczych emocji. Te przykłady które pokazałem w tym artykule pokazują że przemoc występuję dosłownie wszędzie. Reagowanie w takich sytuacjach może być ryzykowne jeśli spotykamy pierwszy raz to i my możemy równie dobrze oberwać. Jeśli to się powtarza wiele razy, można zareagować tak by im nie sprawić problemów i nie podkręcić atmosfery. To tyle co przygotowałem w drugiej gazetce z mojej serii. Jest to temat który jest dość znany i powszechny na który warto rozmawiać z osobą którą dotknęło przemoc oraz jej pomagać jak z tym sobie radzić. Następny artykuł ukaże się niebawem, do zobaczenia w kolejnej odsłonie. 1 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi