Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

LETNI KONKURS

Uwiecznij najpękniejszą fotografię tego lata!

Weź udział

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

Czy na świecie istnieje piekło?

TEZ

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownik

W dzisiejszych wypocinach dowiecie się, że nie trzeba wcale diabła, by stworzyć chaos na ziemi. Wystarczy tylko interwencja człowieka. Możemy z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że mamy ,,piekło" na ziemi. W piekle byle wypadek może szybko zamienić się w tragedię. Tak jak teraz lub w 1986 roku podczas wybuchu jednego z reaktorów elektrowni jądrowej w  Czarnobylu. 

Poveglia- poczekalnia śmierci

Poveglia jest wyspą położoną pomiędzy Wenecją a Lido w północnych Włoszech. Wyspa nazywana jest inaczej wyspą śmierci, ponieważ wykorzystywano ją jako umieralnie. Ludzie z objawami dżumy byli transportowali tam siłą, pozbawieni jakiejkolwiek opieki i pożywienia umierali wśród innych zwłok wywiezionych tam wcześniej nieszczęśników. Na wyspę wywożono nie tylko chorych, ale również tych dla których nie było już miejsca na cmentarzach. Wenecjanie podczas epidemii dżumy tworzyli tam groby, do których zrzucali gnijące ciała, a  w pobliżu wyspy słyszano przeraźliwe jęki i krzyki konających tam osób. W XX wieku wyspa była wykorzystywana jako stacja kwarantannowa, ale w 1922 roku istniejące budynki przekształcono w szpital psychiatryczny. Szpital został zamknięty w 1968 roku, ponieważ krótko po jego otwarciu wyszło na jaw, że w jednej z dzwonnic były przeprowadzane  brutalne  eksperymenty  i tortury na chorych. Lekarz odpowiedzialny za te zbrodnie, wkrótce sam popadł w obłęd. Twierdził, że widuje duchy ofiar dżumy i swoich pacjentów. Nie poradził sobie ze swoimi widziadłami, doktor popełnił samobójstwo wyskakując przez okno dzwonnicy.  

źr: wyspa poveglia

Kaplica Czaszek

Kaplica czaszek w Kutnej Horze (Czechy) jest dużą atrakcją dla zwiedzających turystów. Na każdym kroku otaczają nas ozdoby z kości, miednic i innych ludzkich szczątek epidemii dżumy  z połowy XIV wieku oraz wojny trzydziestoletniej w  XVII wieku. Czaszki i kości zmarłych posłużyły jako wystrój obiektu, żyrandoli, kapliczek i ołtarzy. Kościół cmentarny Wszystkich Świętych nie pełni funkcji sakralnych, jest tylko obiektem turystycznym. Słowo ''moremementomori'' w tym miejscu nabiera sensu.
więcej informacji na temat kaplicy czaszek

Las Samobójców - Aokigahara

Na Górze Fuji w Japonii znajduje się Las Aokigahara znany jako las samobójców. Od 1950 roku las stał się ulubionym miejscem tutejszych mieszkańców. Panująca tam cisza oraz spokój przyciąga ludzi, którzy chcą pomyśleć nad swoim życiem, a raczej je skończyć. W roku 1998 samobójstwo popełniły tu 73 osoby. W 2002 roku znaleziono rekordową liczbę ciał – 78. Po tym jak w roku 2003 liczba wzrosła do 100, a w 2004 do 108, miejscowa policja przestała publikować informacje o liczbie ciał. Miała nadzieję, że Aokigahara przestanie być kojarzony z samobójstwami. Na obrzeżach lasu znajdują się liczne znaki zniechęcające do odebrania sobie życia oraz zachęcające do kontaktu z policją: „Proszę skontaktuj się z policją, zanim zdecydujesz się umrzeć” lub „Twoje życie jest cennym darem dla rodziców”. W lesie ginęli nie tylko samobójcy, ale turyści, ponieważ na  jego terenie  nie działają kompasy. Mieszkańcy uważają, że puszcza pochłonęła setki istnień. Samobójstwa popełniane w łęgu przeniknęły do drzew, przez co odczuwa się tam bardzo skrajne emocje, ogromny smutek i brak chęci do życia. 

źr; las samobójców

Po przeczytaniu moich wypocin chcę Was zachęcić, abyście odpowiedzieli na parę moich pytań:

Czym jest piekło?

Czy ono istnieje, czy robimy je sobie sami, tu na ziemi? 

Piekło możemy uznać jako chaos zrodzony przez człowieka na ziemi, ale również krzywdę innych ludzi wobec siebie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Każdy człowiek potrzebuje do życia duchów piękna. Podążyłem za nimi, szukałem ich, tropiłem. Zmierzyłem się z niejednym lękiem, przeszłem przez niejedno piekło. Zaznałem strachu i potwornej samotności. Fałszywych przyjaciół, którzy uspokajają i otumaniają. I ze wszystkiego tego wyrwałem się któregoś dnia - oczarowany, ale i patrzący trzeźwo na świat. Piekło nie ma nic wspólnego z miejscem- piekło wiąże się z ludźmi. Może to ludzie są piekłem. Ludzie, cienie, dobro, zło, niebo, piekło: wszystko to tylko etykietki, nic więcej. Ludzie sami stworzyli te przeciwieństwa: natura ich nie dostrzegała. W naturze nawet życie i śmierć nie były przeciwieństwami - po prostu jedno stawało się przedłużeniem drugiego. Piekło to świadomość naszych błędów bez możliwości naprawy.
Dziękuję za przeczytanie mojego kolejnego artykuły pozdrawiam T E Z!  Źródło:https://www.kayak.pl/magazine/najstraszniejsze-miejsca-na-swiecie/ oraz inne portale i strony Szybka edycja praca jest wykonana w 100% przezemnie nie wiem dlaczego nie chciało wczytać zdjęć oraz linków do źródeł 

• Użytkownik

Człowiek jest już przyzwyczajony do krzywd dzięki filmom, wydarzeniom, które dzieją się na świecie. Przejdzie obojętnie obok człowieka, który potrzebuje pomocy i myśli "Ktoś inny mu pomoże" aż zatacza się koło i nikt mu nie udzieli pomocy.  

Ogólnie polecam serial "Black Mirror" fajnie przedstawia wizje przyszłości, jak dla mnie minusy przyszłości. 

Piekło jest różnie definiowane.  "miejsce przebywania lub stan dusz zmarłych, potępionych za grzechy lub winy wobec bogów popełnione na Ziemi." Dlatego też dobrym początkiem byłoby zdefiniowanie tego co uważamy za piekło. 

Czy ono istnieje? Patrząc przez pryzmat religii uważam, że nie istnieje.  Na przykład adwentyści uważają, że Bóg byłby gorszy od Hitlera, Stalina skazując ludzi na takie męczarnie, a szatan, propagując koncept wiecznego piekła, oskarża w ten sposób Boga o niezwykłe okrucieństwo. W religii jest tak wiele rozwidleń, że wierzący sami się gubią. 

Jak dla mnie na Ziemi piekła nie ma, bo musiałoby stać się coś naprawdę złego, by mogło wstrząsnąć każdym na świecie. Nie nazwałbym tego piekłem, bardziej chaosem na Ziemi. 2020 rok rozpoczął się z wielkim impetem - zagrożenie 3 wojny światowej, pożary lasów, wirus (któremu wcale nie jest śpieszno odchodzić), zmiany klimatyczne, gospodarcze, globalne ocieplenie, które uważam jest dla Nas największym zagrożeniem. Nie jesteśmy w stanie kontrolować wszystkiego, zwłaszcza zmian na Ziemi. Śmieszy mnie to, że człowiek zastanawia się nad bzdurami typu "Jaka ilość ludzkości wystarczy by skoczyła i wywołała trzęsienie Ziemi.". Dlaczego nie zastanawiamy się nad czymś pożyteczniejszym? 

Ludzie to nie piekło. Mi bardziej przypominają zwierzęta, choć nieraz to zwierzęta są bardziej cywilizowane, więc jak ludzi można w końcu nazwać? 

• Wow! 1

432.gif

• Użytkownik
5 godzin temu, OszukanyOszust napisał:

Boga i niebo, szatana i piekło wymyślili ludzie. 

Łatwiej jest kontrolować ludzi, którzy są podzieleni na różne grupy 

W każdej religii doszuka się czegoś co się ze sobą łączy 

• Lubię to! 1

432.gif

• Użytkownik

Każda religia to oszustwo i jawne plucie w twarz ludziom myślącym samodzielnie. 

• Lubię to! 1
  • Użytkownik
3 godziny temu, OszukanyOszust napisał:

Każda religia to oszustwo i jawne plucie w twarz ludziom myślącym samodzielnie. 

Ja tam beczkę cisne zawsze 

432.gif

• Marta. zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]