Legends Never Die Dershia Opublikowano 13 Lipca 2020 Legends Never Die Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Hey wszystkim! Ostatnio przeglądając Internet znalazłam ciekawostki o pierwszym serialu, jaki w swoim żyćku oglądałam. Jest to Teen Wolf: Nastoletni Wilkołak. Z góry chcę zaznaczyć, że większość ciekawostek nie jest mojego autorstwa (niektóre są, ale nie wszystkie), lecz chciałam się z Wami nimi podzielić. Dajcie znać czy widzieliście ten serial i czy znaliście te fakty Fabuła Serial opowiada o nastolatku o imieniu Scott McCall. Jest zwykłym nastolatkiem, chodzi do szkoły. Mieszka wraz z mamą w niewielkim miasteczku. Pewnego razu w okolicy doszło do zabójstwa. Scott wybrał się ze swoim przyjacielem Stillesem do lasu, gdzie szukali zwłok. Podczas wyprawy Scott został ugryziony przez wilkołaka. Rozpoczyna się w jego życiu przygoda, podczas której musi odnaleźć się w nowym wcieleniu, a jednocześnie wciąż udawać normalnego chłopaka. Kolory oczu wilkołaków Każda pozycja w stadzie ma swój odpowiednik w kolorze oczu. Krwiste oczy posiadają tylko Alfy. Alfa to dowódca stada, podczas gdy Bety są członkami owego stada. Bety mają żółte tęczówki. Omegi to samotne wilki, które zostały wyrzucone ze stada, rzadko kiedy same wybierają samotność. Posiadają niebieskie oczy. Uwaga! Jeśli beta zabiła niewinną osobę jej kolor oczu zmienia się na niebieski. Wycie wilków Wycie wilków, które słyszymy w serialu to tak naprawdę odgłosy gorylów. Soczewki Przez pierwsze sezony aktorzy musieli nosić soczewki, by zmieniały się im odpowiednio kolory oczu przy transformacji. Natomiast w późniejszych sezonach zostało to zastąpione poprzez komputerową edycję. Pierwszy wilkołak W połowie XVIII wieku najsłynniejszy i najbardziej mroczny wilkołak w historii, Bestia z Gévaudan, zaczęła pustoszyć Francję, zabijając od 100 do 500 osób, zanim została ostatecznie zabita przez człowieka, Marie-Jeanne Valet, która tym samym rozpoczęła ród rodziny Argentów jako łowców stworzeń nadprzyrodzonych. Stylizacja wilkołaków Wykonanie pełnej stylizacji wilkołaka po przemianie zajmuje wizażyście około cztery i pół godziny. Stylista musi zrobić szczegółowy makijaż oraz nadać twarzy odpowiednią formę poprzez maski. Charakteryzacja jednego wilkołaka jest bardzo męcząca i długa, jak na stylizacje, ale warta swojej ceny. Banshee Według mitologi irlandzkiej banshee to zjawa w kobiecej postaci, zwiastująca śmierć w rodzinie. Jest pośrednikiem między zaświatem, a ludźmi, są szczególnie znane ze swojego żałosnego płaczu lub zawodzenia. Usłyszenie lamentu banshee prorokuje śmierć w rodzinie, ujrzenie jej zapowiada śmierć osoby, która ją widziała. Niektórzy twierdzą, że zabraniając banshee lamentować można opóźnić czyjś zgon. Wydaje się to mało prawdopodobne, ponieważ w większości przypadków banshee nie sprowadza śmierci, lecz tylko ją zwiastuje. Plot twist Dylan O’Brien początkowo starał się o rolę Scotta, aczkolwiek to postać Stilesa wywarła na nim szczególne wrażenie, dlatego też finalnie postanowił wcielić się w najlepszego przyjaciela głównego bohatera. Eichen House W The Fox and the Wolf ujawniono przez Noshiko Yukimura, że Eichen House był wcześniej Oak Creek, obozu internowania dla japońskich i japońsko-amerykańskich imigrantów podczas II wojny światowej, gdzie Noshiko i Satomi Ito były internowanymi. W pewnym momencie po wojnie Eichen House utworzono nadprzyrodzony oddział, o którym większość mieszkańców miasta nie wie. Oddział, w którym trzymają nadprzyrodzone istoty stanowią zagrożenie dla miasta i ludzi żyjących w nim. Komórki w tym otoczeniu są otoczone przez popiół górski, które uniemożliwia wydostawanie się nadprzyrodzonych więźniów. Ze względu na sposób, w jaki jest został skonstruowany, każdy dźwięk można usłyszeć jako echo w całym ośrodku, dlatego też pacjenci nazywali ten budynek Echo House od jego otwarcia. Wilcze ziele Wilcze ziele, znany również jako tojad, jest wyjątkowo toksyczną rośliną dla wilkołaków, kojotołaków i jaguarołaków. Kontakt z tojadem może mieć kilka różnych skutków w zależności od dawki i gatunku. Większość zabija istotę, jeśli dotrze do ich serca, choć można je usunąć poprzez spożycie popiołu z tej rośliny lub przez wypalenie rany. Najczęstszym sposobem na leczenie rany z tojadem jest wypalenie go ogniem, tak jak wtedy, gdy Ethan i Aiden zostali zaatakowani przez myśliwych i krwawili na czarno Derek był zmuszony wypalić ich ogniem, by ich uratować. Jednak w niektórych przypadkach jak u żółtego tojadu, Deaton musiał zrobić nacięcie na klatce piersiowej Bretta, aby wyleczył go z wilczego ziela, by opary wyleciały z jego ciała. ciekawostki: https://serialomaniak.pl/artykul/teen-wolf-ciekawostki-1 oraz https://teenwolf.fandom.com/pl/wiki/Teen_Wolf_Wiki 1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Krixo Opublikowano 13 Lipca 2020 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 WooWooWooW 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik -.Nothingness.- Opublikowano 13 Lipca 2020 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Ładnie zrobione (*) 1 Odnośnik do komentarza
Zasłużony LEGENDAR Opublikowano 13 Lipca 2020 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Dobra robota @ Dershia Oby tak dalej! 1 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka C'est La Vie Opublikowano 7 Września 2020 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Matko. Ile wspomnień, ile lat miałam, gdy to oglądałam Praca bardzo ładna, choć czuję niedosyt. Zapewne przyczynił się do tego brak oddzielnego akapitu, który mógłby zostać w pełni poświęcony łowcom. W końcu odgrywają oni bardzo ważną rolę i to przez cały serial. Z przyjemnością bym o nich poczytała, choć nie byłam fanką Alison. xd Działała mi na nerwy. ;x Mam parę propozycji, z których może w przyszłości skorzystasz, gdy weźmiesz pod lupę inny serial. Kto wie... dodanie więcej szczegółów o budowie (ile sezonów, ile odcinków na sezon), geneza serialu, gdzie powstał (kraje), reżyser, informacja na jakich stronach/platformach możemy obejrzeć dany serial (przydatna dla tych, którzy będą chcieli poznać historie Scotta i jego przyjaciół), wszystkie grafiki spójne wymiarowo (w szerokości, bo wysokość nie jest ważna ;x) - moje oczy to drażni, ale jestem specyficzną(pedantyzm) osobą. ;x, w każdym serialu/filmie są błędy np. w Titanicu znikają szelki głównego bohatera, cyk i ni ma. W Teen Wolf w jakimś odcinku odbija się obiektyw. W jeszcze innym martwy, leżący funkcjonariusz nagle siedzi i tak dalej, i tak dalej. Widać Twoje doświadczenie w Redakcji, bo stylistycznie, gramatycznie jest bardzo dobrze! Drobne literówki się zdarzają. Super! Odnośnik do komentarza
Junior Admin Dusia Opublikowano 1 Października 2020 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 • Wiadomość wygenerowana automatycznie • Temat został zamknięty przez administrację. Jeśli się z tym nie zgadzasz, zgłoś ten post, a temat zostanie rozpatrzony ponownie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi