Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

GŁOSUJ NA SERWERY

Zagłosuj na nasze serwery!

Przejdź do głosowania

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

Recenzja filmu "Avengers: koniec gry"

Forever

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownik

Witam wszystkich w kolejnej recenzji z mojej strony. Dzisiaj napisze recenzję o filmie "Avengers: Koniec gry". Zaczynajmy!

Uwaga przed rozpoczęciem chciałbym dodać, że pojawią się spoilery, więc czytacie na własną odpowiedzialność!

Film "Avengers: Koniec gry" to zakończenie całej historii MCU (Marvel Cinematic Universe) jako 3 faza filmów Marvela. Toczy się on w czasie wymazania połowy wszechświata przez głównego antagoiste całej trylogii - Thanosa (ale dokładniej powiem za chwilę). Są tam nawiązania do poprzednich części wszystkich filmów oraz wyjaśnione są wszystkie poprzednie easter eggi (oczywiście jest kilka kolejnych, ale to ma być recenzja, więc o tym może kiedyś indziej). Jak zwykle w filmach MCU jest dużo zabawnych scen, więc nie mogło ich zabraknąć i w tym filmie. Film na cały świat dotarł 10 kwietnia 2019 roku. Reżyserami oczywiście bylo Anthony i Joe Russo, a scenarzystami Christopher Markus i Stephen McFeely. Sam film otrzymał 4 nagrody filmwebu, 23 inne nagrody i 38 nominacji. Warto dodać, że film "Avengers: Koniec gry" prześcignął produkcje "Avatara" jeśli chodzi o zarobione pieniądze na produkcji - film zebrał łącznie 1,2 mld. dolarów! Jest to znakomity wyczyn. Rodzaj filmu to Akcja oraz Sci-Fi, a produkcja miała miejsce w USA. Głównych bohaterów było bardzo dużo w samym filmie, ale najważniejszymi byli:

- Robert Downey Jr. jako "Iron man/Tony Stark"

- Chris Evans jako "Kapitam Ameryka/Steve Rogers"

- Mark Ruffalo jako "Hulk/Bruce Banner"

- Chris Hemsworth jako "Thor"

- Paul Rudd jako "Ant-man/Scott Lang"

- Josh Brolin jako "Thanos"

- Bradley Cooper jako "Rocket"

Tak jak po gatunku można wywnioskować jest to film fantasy czyli, że te rzeczy nigdy nie wydarzą się w życiu prawdziwym. Dla osób które lubią się pośmiać podczas seansu lub podczas oglądania filmu z pewnością mogą zajrzeć na tą produkcję. Mimo wszystko jest to również film akcji więc jak wyżej już wspomniałem są tam wątki do poprzednich części jak i wszystkich filmów, więc wszystkie easter eggi zostało wymienione i rozjaśnione. W samym filmie towarzyszą nam emocje co do danej sceny, ale również humor. Bardzo duża większość filmu towarzyszy Nam śmiech gdy np. widzimy pierwszy raz Thora po wydarzeniach z "Avengers: Wojna bez granic", ale są smutne sceny gdy np. Tony Stark/Iron man umiera. Sama akcja filmu dzieje się bardzo szybko i nie da się odczuć, że minęły już 3 godziny (bo około tyle trwa film). Muzyka nadaję rytmu i charakteru całej produkcji, ewidentnie jest bardzo dobrze dobrana do filmu. Niestety jak przed chwilą napisałem Tony Stark znany jako Iron man nie żyję, ale jak twórcy powiedzieli "nic nie może trwać wiecznie, nigdy nie zapomnimy tej postaci" w jednym z wywiadów. Oczywiście jeżeli ktoś chciałby obejrzeć owy film powinien obejrzeć wszystkie poprzednie filmu MCU, aby zrozumieć o co chodzi w filmie. Film ukazuję znaczenie słów Odyna w "Thor: Ragnarok" w których powiedział "Asgard to nie ziemia, Asgard to lud" (jakby ktoś nie wiedział, Asgard to planeta na której mieszkali bardzo długi czas Asgardczycy). Ukazuję to scena w której Asgardczycy pracują, aby znaleźć swój kawałek na świecie. Dobrym nawiązaniem do jednej z pierwszych produkcji była scena na planecie Vormir gdzie ukazano dawnego wroga Kapitana Ameryki - Redskulla. Cała akcja filmu dzieje się przede wszystkim na Ziemi, ale również nastąpiły podróże w czasie, aby pokonać Thanosa. Aby wygrać, Avengersi musieli cofnąć się w czasie, aby zebrać wszystkie 6 kamieni nieskończoności przed Thanosem (wiem, dla tych którzy nie oglądali większości filmów MCU może być to trudne do pojęcia, ale chce powiedzieć to w jak najłatwiejszy sposób dla zrozumienia) żeby nie dosyć, aby go pokonać to jeszcze przywrócić połowę wszechświata które wyparowało. No i jak w większości filmach, pod koniec filmu przyszedł czas na akcje, czyli bitwę dobra ze złem (w tym przypadku Kapitana Ameryki, Iron man'a oraz Thora). 

No i na końcu moja opinia o produkcji. Film widać, że jest dopracowany i zadbano o najmniejszy szczegół. Jest dużo akcji, wątków i zagadek więc można otworzyć swoją wyobraźnie i wszystko sobie wyobrażać. Jak pisałem wyżej, muzyka dobrana perfekcyjnie, gra aktorska jest na bardzo wysokim poziomie i sceny na pewno ciekawe. Myślę, że każdy chociaż raz powinien obejrzeć ten film (oczywiście po obejrzeniu poprzednich) ze względu na samą produkcję i przygotowanie. To moja opinia :).

Źródło: informacje na temat reżyserii, produkcji itd. Klik

Mam nadzieję, że ta praca była lepsza od poprzedniej, mówcie swoje odniesienia co do tej recenzji co wypadało by jeszcze dopracować.

• Lubię to! 1

forever.gif.44bdb65627256983c8a73afbf4b7e30f.gif.aceea85e1b5da96945972e983ff13f54.gif

• Użytkownik

Troszkę lepiej i dobrze, że dodałeś jakiś kolorek wreszcie xD

• Lubię to! 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]