Junior Admin Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dusia Opublikowano 28 Lipca 2021 Junior Admin Junior Admin Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Zadałam paru użytkownikom naszego forum, jakich gwar u nich w województwach się używa i jak nazywają poszczególne słowa/rzeczy @ skowron @ PawełSzmit @ Fajczu @ D_E_X_T_E_R @ eSX Z jakiego województwa jesteś? @ skowron ⭬ Jestem z województwa łódzkiego jak i z małopolski. @ PawełSzmit ⭬ lubelskie. @ Fajczu ⭬ Śląsk. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Podkarpackie. @ eSX ⭬ Lubelskiego. Jak u Ciebie mówi się na ziemniaki? (Ziemniaki/Pyry/Kartofle, a może jakoś inaczej?) @ skowron ⭬ W domu rodzinnym mówiło się, nadal się mówi ziemniaki, pyry i kartofle. Natomiast w Zakopanem górale mówią na ziemniaki grule @ PawełSzmit ⭬ Kartofle. @ Fajczu ⭬ Kartofle. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Ziemniaki @ eSX ⭬ Ziemniaki/kartofle. Mówi się u Ciebie pączek czy Krepel? @ skowron ⭬ Mówi się u Ciebie pączek czy Krepel? @ PawełSzmit ⭬ Pączek. @ Fajczu ⭬ Krepel. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Pączek. @ eSX ⭬ pączek, co to jest krepel w ogóle XD Mówisz, że idziesz Na dwór/na plac/ na pole/ na miasto/ na wieś? (a może jakoś inaczej?) @ skowron ⭬ W domu rodzinnym mówiło się że idziemy na dwór. Jak jechało się na zakupy do centrum to mówiło się że jedziemy na miasto. A jak się jeździło do babci i dziadka na wieś no to jedziemy na wieś. W Zakopanem jak się wychodzi na zewnątrz to mówi się że idziesz na pole ( czyli na dwór ) Natomiast teren przy domu tzn nasze podwórko to u górali i w gwarze góralskiej to boisko. @ PawełSzmit ⭬ Na dwór. @ Fajczu ⭬ Na plac. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Na pole. @ eSX ⭬ Na dwór. Mówisz okulary/bryle/Brele? @ skowron ⭬ Zdecydowanie okulary @ PawełSzmit ⭬ Okulary @ Fajczu ⭬ Brele @ D_E_X_T_E_R ⭬ Okulary @ eSX ⭬ Okulary Mówisz Hajs/Pieniądze czy dutki? @ skowron ⭬ Pieniądze albo jurki jurki wzięło się od euro po prostu ( dla tych co by się zastanawiali ) @ PawełSzmit ⭬ Hajs @ Fajczu ⭬ Flota, Siano @ D_E_X_T_E_R ⭬ Pieniądze @ eSX ⭬ Pieniądze Wiesz co to znaczy "Turlikać?" np. Turlikać się? mówi się u Ciebie tak czy inaczej to nazywasz? @ skowron ⭬ Hmm nie wiem co to znaczy, ale słowo to kojarzy mi się z całowaniem, bądź przytulaniem, dobrze myślę? @ PawełSzmit ⭬ Jeszcze nie wiem @ Fajczu ⭬ Nie wiem co to znaczy, pierwsze słyszę. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie wiem co to znaczy i nie mówi się tak u nas. @ eSX ⭬ Do póki nie sprawdziłem w internecie, to nie wiedziałem co to znaczy. W sumie to nadal nie jestem pewien, czy dobrze znalazłem, ale u mnie mówi się "turlać". Mówisz Chapcie/Kapcie/ papcie/Laczki, a może inaczej? @ skowron ⭬ Mówię kapcie raczej. @ PawełSzmit ⭬ *Ominięte pytanie* @ Fajczu ⭬ Lacie @ D_E_X_T_E_R ⭬ Kapcie po swojemu laczki heh @ eSX ⭬ Kapcie/laczki. Wiesz co to znaczy "ino" ? jeżeli tak to mówi się tak u Ciebie czy inaczej? @ skowron ⭬ Słowo ,,ino" chyba zastępuję słówko ,,tylko" ale mogę się mylić. Nie używam tego zwrotu. @ PawełSzmit ⭬ *Ominięte pytanie* @ Fajczu ⭬ No wiadomo, ino znaczy tylko. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie wiem. @ eSX ⭬ Wiem co to znaczy, lecz u mnie się tego nie używa. Wiesz co to znaczy "pierdyknąć"? (jeżeli tak to Używasz tego słowa czy inaczej to nazywasz?) @ skowron ⭬ Chodzi tutaj aby w coś, bądź kogoś uderzyć. Nie mówię tak. Mówię potocznie, albo bardziej dostanie jeśli sytuacja tego wymaga. @ PawełSzmit ⭬ Pierdyknąć używam tego, wiem co to znaczy usiąść sobie. @ Fajczu ⭬ Pierdyknąć czyli walnąć, ja używam ciulnąć. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak wiem co to znaczy ale nie używa się tego. @ eSX ⭬ Nie wiem co to znaczy, u mnie się tego nie używa. Wiesz co to znaczy "tyrpać" ? Używasz tego słowa czy inaczej to nazywasz? @ skowron ⭬ Nie wiem co to znaczy. @ PawełSzmit ⭬ Tyrpać nie wiem, chyba turlać @ Fajczu ⭬ Wiem co to znaczy ale raczej używam, maźnij. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie używam i nie znam. @ eSX ⭬ Znów nie mam pojęcia. Wiesz co to znaczy "Cykor" ? Używasz tego słowa czy inaczej to nazywasz? @ skowron ⭬ Słowo ,,cykor" to słowo określające osobę, która się boi czegoś zrobić, albo łatwo daje się przestraszyć. @ PawełSzmit ⭬ Cykor tak jak u nas to taki człowiek, który boi się czegoś, boi się wejść gdzieś (tchórz) @ Fajczu ⭬ Raczej używam tego słowa. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak osoba która się boi i używam czasem. @ eSX ⭬ Wiem co to znaczy, u mnie raczej używa się słowa "tchórz" Wiesz co to znaczy "Kaj" ? Używasz tego słowa czy inaczej to nazywasz? @ skowron ⭬ To słówko kojarzy mi się z góralskim ,,ka", czyli ,,gdzie". Więc pewnie słówko ,,kaj" będzie oznaczać gdzie Tak mnie się wydaję. @ PawełSzmit ⭬ Kaj to gdzie? @ Fajczu ⭬ Kaj znaczy gdzie, używam często. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak znam ale nie używam tego. @ eSX ⭬ Nie mam pojęcia. Mówisz smyrać/łaskotać czy gilgotać? @ skowron ⭬ Lubię słówko gilgotać albo smyrać @ PawełSzmit ⭬ Smyrać @ Fajczu ⭬ Smyrać. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Łaskotać. @ eSX ⭬ Łaskotać. Wiesz co to śpik? @ skowron ⭬ Nie wiem @ PawełSzmit ⭬ Nie wiem, ale strzelam w namiot @ Fajczu ⭬ Śpiki czyli smarki często mówi się też na młodsze osoby śpiki. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak wiem, inaczej to smark XD @ eSX ⭬ Chyba coś ze snem, kiedyś słyszałem, ale u mnie nikt tego nie używa. Mówisz Schow/ schowaj/ skitraj/ukryj? @ skowron ⭬ Używam słów: schowaj, skitraj i ukryj. @ PawełSzmit ⭬ Schowaj się @ Fajczu ⭬ Schowej sie dziołcha. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Schowaj. @ eSX ⭬ Ukryj. Wiesz co to znaczy ziapać? Na co dzień używasz tego określenia czy innego? @ skowron ⭬ Wydaję mi się że chodzi tutaj o osobę zmęczoną, np ktoś wraca z zakupów i mówi ale się z ziapałem, czyli zmęczyłem. @ PawełSzmit ⭬ Zipać - to chyba zmęczyć się, mówię ale ledwo zipię nie codziennie. @ Fajczu ⭬ Nie wiem co to znaczy xd @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak wiem osoba która jest zmęczona ale nie używam tego na co dzień. @ eSX ⭬ U mnie używa się słowa "marudzić". Mówisz trejtać/człapać/chodzić? @ skowron ⭬ Chodzić. @ PawełSzmit ⭬ Chodzić. @ Fajczu ⭬ Łaźić. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Chodzić. @ eSX ⭬ Chodzić. Wiesz co to gryczaki? @ skowron ⭬ Nie wiem co to jest Kojarzy mi się z jedzeniem hah @ PawełSzmit ⭬ Niestety nie wiem. @ Fajczu ⭬ Nie wiem, nie jadłem, pewnie coś z tej kaszy gryczanej. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie wiem co to i nie znam. @ eSX ⭬ Nie mam pojęcia. Wiesz co to babka ziemniaczana? @ skowron ⭬ Pewnie że wiem. To placki ziemniaczane z różnymi dodatkami. Mogą być warzywne lub mięsne. Kto co lubi. Ogólnie pychota @ PawełSzmit ⭬ Coś dzwoni, ale w innym kościele chyba XD @ Fajczu ⭬ Nie jadłem chyba nigdy, więc nie powiem. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak wiem nawet kiedyś jadłem, ale mi nie smakuje, a jadłem u babci. @ eSX ⭬ Nie mam pojęcia. Wiesz co to kartacze? @ skowron ⭬ Kartacze to coś w rodzaju klusek ziemniaczanych z tą różnicą, że są troszkę większe i mają nadzienie w środku. Bardzo pyszne @ PawełSzmit ⭬ Nie wiem @ Fajczu ⭬ Nie wiem nie jadłem. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie wiem. @ eSX ⭬ Nie mam pojęcia. Wiesz co to kiszka ziemniaczana? @ skowron ⭬ Hmm nie jadłem tego więc nie wiem jak smakuję, ale kiszka to pewnie flak jelita a w środku jak nazwa wskazuję będą ziemniaki. nie jadłem, trzeba się wybrać na Podlasie @ PawełSzmit ⭬ Tak samo jak w przypadku babki. @ Fajczu ⭬ Nie jadłem, wiem co to jelito wieprzowe z kartoflami w środku, nie wygląda smakowicie. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie wiem nie jadłem nigdy. @ eSX ⭬ Nie mam pojęcia. Wiesz co pieczonki? @ skowron ⭬ Nie wiem co to jest @ PawełSzmit ⭬ Nie wiem. @ Fajczu ⭬ U mnie mówi się na to duszonka, danie które najlepiej smakuje przy ognisku prosto z kociołka, soczyste warzywa, nasiąknięte zapachem boczku i kiełbasy, coś pięknego i smacznego. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak wiem jest to bardzo dobre polecam, a jadłem kiedyś u wujka. @ eSX ⭬ Nie mam pojęcia. Wiesz co to zalewajka? @ skowron ⭬ Zalewajka, zupa z dzieciństwa to jest zupa, którą gotuję się na jakimś mięsie bądź kościach, dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewa się to wszystko na samym końcu białym barszczem. Oczywiście obowiązkowa jest okrasa z cebuli i najlepiej jakiejś kiełbasy i jak kto lubi kleks z kwaśnej śmietany @ PawełSzmit ⭬ Nie wiem. @ Fajczu ⭬ Dla mnie to zwykły żurek pod inną nazwą, jadłem kiedyś na żeberkach i mi nie smakowało. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie wiem . @ eSX ⭬ Nie mam pojęcia. Słyszałeś kiedyś o tradycji bicia pasem na 18ste urodziny? A może sam to przeżyłeś? CO uważasz o tej tradycji? @ skowron ⭬ Oczywiście że słyszałem. Sam to przeżyłem. To jest fajna tradycja, dużo zabawy przy tym i śmiechu ( nie wliczając solenizanta hah ) Ta tradycja mnie osobiście się podoba @ PawełSzmit ⭬ Nie, nie. Hmm co uważam o tej tradycji.. Nie wiem moim zdaniem, gdzie jest tradycja powinna być podtrzymywana. @ Fajczu ⭬ Na każdych 18-nastych urodzinach jak jestem to jest bicie, sam dostałem tyle razy xd ja nie widzę w tym nic złego, stara tradycja że już się wkracza na dorosłe życie. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak słyszałem i u nas się to dalej czasem używa. @ eSX ⭬ Słyszałem, bardzo popularne w moim regionie, mnie na szczęście ominęło Słyszałeś kiedyś o Wieczorze robienia hałasów? (Polterabend) @ skowron ⭬ Nigdy o tym nie słyszałem. @ PawełSzmit ⭬ Nie. @ Fajczu ⭬ No jasne, ostatnio było trzaskane pod moim blokiem @ D_E_X_T_E_R ⭬ Nie nigdy. @ eSX ⭬ Nie, nigdy. Są jeszcze u Ciebie jakieś ciekawe określenia/słowa regionalne? @ skowron ⭬ Hmm, np słówko ,,heboj" oznacza chodź ze mną, np. heboj ku mnie, tzn. chodź do mnie. Słówko ,,boskać się", czyli całować się. Ceper- przyjezdna osoba. To są słówka z gwary góralskiej. Jest tych zwrotów znacznie więcej, ale dużo by tu pisać. @ PawełSzmit ⭬ Hmm, wiesz co chyba u nas nie ma takich, bądz nie słyszałem o nich. @ Fajczu ⭬ Zalałbym tutaj 3 stronami ciekawymi słowami po śląsku, myślę że wystarczy poczytać na internecie słownik gwary śląskiej @ D_E_X_T_E_R -⭬ Dodam tu parę ale tak średnio ich używam, niuch – nos, barłóg – posłanie, filisztyn – młody, niesforny chłopak, bidok – biedny, o kimś, kogo żałujemy. @ eSX ⭬ Nie przypominam sobie albo po prostu nie znam. Znasz jakieś swoje regionalne rodzinne tradycje? @ skowron ⭬ Z miasta z którego pochodzę jedyną tradycją to były pasy na 18-stce. Bardziej ciekawe wydają się tradycję góralskie. @ PawełSzmit ⭬ Nie mam, na szczęście. @ Fajczu ⭬ rodzinnych to raczej nie. @ D_E_X_T_E_R ⭬ Tak dużo wszystkich tutaj nie napisze bo większość tak średnio pamiętam ale na pewno, bicie pasem na 18ste, Odwiedzanie domów od północy aż do świtu w Wigilię Bożego Narodzenia ( śpiewasz im kolędę i oni dają ci pieniądze) @ eSX ⭬ Robienie "bram", gdy przejeżdża samochód z parą młodą jeszcze przed ślubem. Przy takiej bramie samochód musi się zatrzymać, a drużba/pan młody musi wyjść z wódką do osób, które blokują drogę i napić się z nimi. Nie wiem czy tak jest wszędzie, czy tylko w niektórych regionach, ale wpadło mi to do głowy, więc napisałem Co to gryczaki? Gryczaki to pulpecik/placek z kaszy gryczanej, do której można dodać różne dodatki np. jakieś warzywa lub pieczarki. Co to babka ziemniaczana? Babka ziemniaczana, babka kartoflana, kartoflarz, tarciuch – babka z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny, pikantnie przyprawionych i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Co to kartacz? Jest to Duża pyza. Ciasto na kartacze powstaje z masy ziemniaczanej – połączenia surowych tartych i gotowanych ziemniaków (przez co mają szarą barwę) – lub mączno-ziemniaczanej. Nadziewa się je przyprawionym (np. czosnkiem, pieprzem czarnym i cebulą) mięsem mielonym. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby[3], kapusta[3], kapusta kiszona lub twaróg. Cepeliny podaje się na gorąco, zwykle okraszone skwarkami z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą. Co to Kiszka ziemniaczana? Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana – jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną. Co to pieczonki? Jednogarnkowa potrawa pochodząca. W zależności od regionu różnią się nazwą - pieczonka, prażonka, kociołek, duszonki, prażynki, duszone, maścipula. W naszych pieczonkach nie może zabraknąć ziemniaków, kiełbasy, wędzonego boczku i cebuli oraz kapusty. (Często się do nich też pije kefir lub polewa je kefirem) Co to zalewajka? Zawiera ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. (Jest tam czosnek, marchewka, kiełbasa, mogą być skwarki lub grzyby, zalewajka może być przygotowana na X różnych sposobów) Na czym polega Wieczor robienia hałasów? (Polterabend) Zwyczaj polegający na tłuczeniu szkła i porcelany przed domem rodzinnym narzeczonej w tzw. wigilię ślubu. A teraz parę sprostowań na co niektóre słówka. Śpik = koza z nosa. turlikać = toczyć się tyrpać = szturchać Pierdyknąć = przewrócić się lub że kogoś "pierdyknąć" walnąć/uderzyć lub "Tutaj się pierdyknij" w znaczeniu np. tutaj się połóż/glebnij chyba, że się pokaże palcem na głowę, to znaczy żeby sie uderzyć w główkę. Ziapać = Jak ktoś się zmęczy to ziapie/dyszy lub jak ktoś gada ciągle dla nas jakieś głupoty to się mówi, że ta osoba "ziapie" Pytanie do Wszystkich, którego nie może zabraknąć.. Piętka? Dupka? Przylepka? Pajda? Kromka? 4 9 Odnośnik do komentarza
Zasłużony szynka Opublikowano 28 Lipca 2021 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Wybierz mnie w następnej edycji, plusik za dosyć ciekawy temat. Piętka 1 Odnośnik do komentarza
Sponsor Fajczu Opublikowano 28 Lipca 2021 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Każdy z innej parafi 1 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 28 Lipca 2021 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Piętka Dzięki za zaproszenie 1 Odnośnik do komentarza
VIP CLYDE Opublikowano 28 Lipca 2021 VIP VIP Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 a u mnie się mówi "co się kurwa gapisz" 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ D_E_X_T_E_R Opublikowano 28 Lipca 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Super praca, miło było wziąć udział U nas się mówi, piętka @ Fajczu +1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka Cherry Opublikowano 28 Lipca 2021 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Piętka. Fajnie zrobione! Chętnie wezmę udział w next. Pozdrawiam i cieszę się że pojawił się ciekawy temacik, pomysłowy. 1 Odnośnik do komentarza
Fretka Freyka. Opublikowano 28 Lipca 2021 Fretka Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 (edytowane) Świetny temat! Jakbyś szukała kogoś do serii z wielkopolski albo pomorza to jestem Edytowane 28 Lipca 2021 przez Freyka. 1 ♥ Odnośnik do komentarza
Właściciel Trivor Opublikowano 28 Lipca 2021 Właściciel Właściciel Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Postarałaś się 1 2 Odnośnik do komentarza
Torfowisko Torf Opublikowano 28 Lipca 2021 Torfowisko Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Fajna praca 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik qbb Opublikowano 28 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Wooo, brawo. Bardzo ładnie. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka luxanna;^^ Opublikowano 30 Lipca 2021 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 W dniu 28.07.2021 o 17:15, Dusia napisał: @ D_E_X_T_E_R ⭬ Na pole. Nie no chłop jest do bana. 2 Odnośnik do komentarza
yeezybeing michuu Opublikowano 30 Lipca 2021 yeezybeing Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Zacny artykuł 1 Odnośnik do komentarza
Sponsor Drako Opublikowano 30 Lipca 2021 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2021 Oczywiście że dupka. 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik V0LTAGE- Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 fajna praca, łap serduszko 1 Odnośnik do komentarza
420 KushMan Opublikowano 13 Sierpnia 2021 420 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Duska piękna praca powaga 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik ProBroDziku Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Chciałbym odpowiedzieć na takie pytania, czy była by taka możliwość w następnej edycji? Oczywiście że kromka 1 Odnośnik do komentarza
Junior Admin Dusia Opublikowano 14 Października 2021 Junior Admin Autor Junior Admin Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi