Premium ZwYroL Opublikowano 7 Października 2022 Premium Premium Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Cześć, zapraszam Was do nowej serii "Nic nie warte ciekawostki". Tak jak po samej nazwie idzie się dowiedzieć są to nic nie warte ciekawostki. Pierwszą ciekawostką będą monety, a dlaczego? Jest to ciekawostka dosłownie z życia wzięta o której się dowiedziałem nie dawno, a opowiedziała mi o niej starsza osoba. Ciekawostka odnosi się monet, ale dokładniej odnosi się roczników na nich wygrawerowanych, a czemu? Jednej rzeczy się dowiedziałem. Monety poniżej rocznika 2020 zrobione są z miedzi i niklu, a natomiast monety od 2020 i wzwyż zrobione są z metalu. Tyczy się to monet od 10gr aż do 5zł. (Brak linku, informacja z głowy) 2 "Polska to kraj z którego wywodzą się niezwyciężeni, to oni niegdyś wygrali walkę ze samą śmiercią. Wrzesień 1939r. [*]" ~ Anonim Odnośnik do komentarza
Sponsor Drako Opublikowano 7 Października 2022 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 A miedź i nikiel to nie metal? 1 Odnośnik do komentarza
Premium ZwYroL Opublikowano 7 Października 2022 Premium Autor Premium Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 8 minut temu, Drako napisał: A miedź i nikiel to nie metal? Właśnie nie, można zrobić próbę z magnezem na dowód. Do metalu przylgnie, lecz do miedzi z niklem nie. "Polska to kraj z którego wywodzą się niezwyciężeni, to oni niegdyś wygrali walkę ze samą śmiercią. Wrzesień 1939r. [*]" ~ Anonim Odnośnik do komentarza
Sponsor Drako Opublikowano 7 Października 2022 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 58 minut temu, ZwYroL napisał: można zrobić próbę z magnezem na dowód 1 Odnośnik do komentarza
Premium ZwYroL Opublikowano 7 Października 2022 Premium Autor Premium Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 @ Drako Zwracam honor. Zauważyłem przy okazji że właśnie miedź jak i nikiel są z rodziny tzw. metali przejściowych, to by wyjaśniało czemu nie reagują na magnes (różnica w składzie). 1 "Polska to kraj z którego wywodzą się niezwyciężeni, to oni niegdyś wygrali walkę ze samą śmiercią. Wrzesień 1939r. [*]" ~ Anonim Odnośnik do komentarza
Użytkownik vinaif Opublikowano 12 Października 2022 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi