Użytkownik Forever Opublikowano 1 Listopada 2022 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 (edytowane) Dzień dobry! W tym poście chciałbym Wam przedstawić ciekawostki o kotach, których mogłeś nie wiedzieć! 1. Nie zastanawiałeś/aś się nigdy, jak koty mogą tak mocno obracać uszy? Otóż mają tą możliwość poprzez 32 mięśnie w uszach, dlatego mogą uszy obracać aż o 180 stopni. 2. Najdłużej żyjący kot domowy to rasa Creme Puff. Urodził się on w 1967 roku i żył 38 lat i 3 dni. 3. Koty mają tą zaletę, że w ciemności widzą około 6 razy lepiej niż człowiek. Natomiast każda zaleta ma swoją wadę, gdyż nie widzą tego, co jest bezpośrednio przed ich nosem. 4. Te miłe i słodko wyglądające zwierzaki, mogą skakać na wysokości siedmiokrotne wyższe niż ich wzrost. 5. Każdy kot przesypia około od 15 do 18 godzin dziennie, czyli aż 2/3 dnia! 6. Koty uwielbiają ludzi. Przykładem tego jest m.in. to, że wydają około 100 różnych dźwięków, ale miauczenie kierują tylko do ludzi. 7. Koty dojrzewają o wiele szybciej niż człowiek, gdyż najbardziej intensywny rozwój tych zwierząt przypada na pierwsze 2 lata ich życia. Po upłynięciu ich, dojrzałość kota porównywalna jest do 24 lat człowieka. To wszystkie ciekawostki na dziś o tych słodkich stworzeniach. Wiedzieliście o tych ciekawostkach, czy dopiero Was o nich poinformowałem? Dajcie znać, miłego wieczoru! Edytowane 1 Listopada 2022 przez NoruŚ 2 1 Odnośnik do komentarza
Bufen Opublikowano 1 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Super fajne kotki 1 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 1 Listopada 2022 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Dziękuję za artykuł, kocham koty. ❤️ 1 Odnośnik do komentarza
Premium Vashka Opublikowano 2 Listopada 2022 Premium Premium Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Nie znałem tych faktów bo nie lubię kotów i mam na nie alergię.Poza tym nigdy nie wiesz co kot odprejtoli czy Ci na głowę nie skoczy jak się odwrócisz nie to co pies 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik vinaif Opublikowano 5 Listopada 2022 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2022 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi