Użytkownik Forever Opublikowano 4 Listopada 2022 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) Witam! Dzisiaj kilka ciekawostek o chomikach, których mogłeś nie znać. Zapraszam! 1. Chomiki to gryzonie, które należą do rodziny chomikowatych. Zalicza się do nich aż około 300 gatunków, w tym np. mysz domowa czy myszarka leśna. 2. Kojarzące się zwierzątka domowe wyewoluowały w wielu krajach, aczkolwiek wiele z nich swoje życie spędza pod ziemią. Są do tego zdolne za pomocą swoich silnych nóżek, budowę ciała czy gęste futro. 3. Owe gryzonie są małymi zwierzętami, a największym z nich jest chomik europejski. Tułów wraz z głową wynoszą około 20-34 cm, natomiast ogon 3-4 cm przy masie ciała 400-700 g. 4. Te zwierzęta mają 16 zębów, natomiast nie mają korzeni, dlatego narażone są na wypadnięcie. 5. Chomiki mają worki policzkowe, które są dla nich charakterystyczne. Dzięki nim mogą one rozciągać na podwojony obwód głowy, przez co mieszczą więcej jedzenia. 6. Mają niesamowity zmysł węchu, dzięki czemu poprzez specjalny zapach wytwarzany przez gruczoły zapachowe poszukują pokarm. 7. Wąsy chomika inaczej zwane wibrysami, służą im do orientacji w terenie, gdy jest ciemno. 8. Posiadają również niezwykle zręczne przednie łapy, tak samo przy jedzeniu, jak i czyszczeniu się. 9. Chomiki nie wybrzydzają jedzeniem — zjedzą zarówno mięso, jak i rzeczy roślinne. A więc to wszystko na dziś, o tych wydających się wyłącznie domowych zwierzętach. Dajcie znać czy wiedzieliście o tych ciekawostkach i czy podobają się Wam takie tematy. Do zobaczenia! Żródło: https://ciekawostki.online/ciekawostki/453/o-chomikach/ Edytowane 4 Listopada 2022 przez Forever 3 1 Odnośnik do komentarza
Premium Vashka Opublikowano 4 Listopada 2022 Premium Premium Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 3 godziny temu, Forever napisał: Są do tego zdolne za pomocą swoich silnych nóżek, budowę ciała czy gęste futro. Chyba powinno być bardziej "Są do tego zdolne dzięki swoim silnym nóżkom, budowie ciała czy gęstym futrom".Nawet Ja nie wiem czy to dobrze napisałem, jakieś ciężkie zdanie sobie wymyśliłeś Ogólnie fajny artykuł, lubię chomiki tylko mają tendencję do samobójstw.Mój spadł z szafy na główkę bo robił backflipa z akwarium.Świeć Panie nad jego chomiczą duszą 1 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 13 Listopada 2022 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Chomiki są słodkie 😍😍 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Hana_Montana Opublikowano 13 Listopada 2022 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi