Zasłużony Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Hana_Montana Opublikowano 7 Lutego 2023 Zasłużony Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Cześć, na samym początku chciałbym podziękować naszym moderatorom za udzielenie odpowiedzi na moje pytania i za poświęcony czas dziękuję @ Drako @ Krip @ Torf . Przygotowaliśmy dla was ciekawostki na temat moderatora forum zapraszam do czytania. Pierwsze pytanie brzmiało: Co cię skłoniło do napisania podania na moderatora? Oto ich odpowiedzi. @ Drako : W skrócie, ambicje. Samo ubt mi nie wystarczało, chciałem robić coś więcej, zobaczyć jak to jest i sprawdzić się w czymś nowym. @ Krip : Zwykła chęć pomocy. Po prostu tam gdzie byłem kilka lat temu na sieci miałem rangę nawet wyższą niż moderator i kochałem to co tam robiłem także co tu dużo mówić po prostu lubię to robić i pomagać użytkownikom naszego forum . @ Torf : Odkąd jestem tu na forum, to tak naprawdę od samego początku był to mój cel. Z racji tego, iż nie posiadałem wcześniej tej rangi, chciałem spróbować. Zobaczyć jak naprawdę, to wygląda, czy dałbym radę podjąć tego wyzwania. Tak naprawdę podań na moderatora za mojej kadencji było wiele. Można to między innymi zobaczyć w dziale rekrutacji. Po paru nieudanych próbach miałem już po prostu odpuścić… Tego ostatniego podania miało już nie być, lecz pewna osoba (czyt. @ M4 TEO) podniosła mnie na duchu oraz powiedziała mi, aby spróbować ostatni raz. Po tych słowach tak właśnie się stało, podanie napisałem. Oraz udało mi się dostać na owe stanowisko. Drugie pytanie: Wielu byłych moderatorów mówi, że ranga moderatora wydaje się taka fajna i łatwa, a tak naprawdę nie jest, ile w tym jest prawdy? @ Drako : To zależy co dla kogoś znaczy fajne i łatwe. Dla mnie bycie moderatorem jest bardzo fajne i lubię to robić. Natomiast z trudnością bywa różnie, nie nazwałbym tego łatwym, ale super trudnym też nie. @ Krip : Jak wiadomo prawda po części jest zawsze po obydwóch stronach jak to się mówi. Dla mnie osobiście ranga Moderator, to nic skomplikowanego chociaż nie powiem, bo tutaj na Strefie na początku po otrzymaniu Moderatora Testowego zdarzało mi się kilka razy potknąć o najprostszy błąd. Wystarczy byle jaka błahostka gdzie zrobisz coś źle, a już tego może wyjść skarga i temat na "dwie strony", że tak to ujmę. Także z trzeciej osoby może się to wydawać całkiem łatwe, ale prawda jest z inna, bo trzeba mieć łeb na karku i w razie czego nigdy nie trzymać jednej strony. Po prostu trzeba być troszkę neutralnym w danej sytuacji i spojrzeć też na dane zdarzenie oczami "użytkownika". Przynajmniej ja mam takie podejście nie wiem jak inni. @ Torf : Hmm, ja osobiście wychodzę z założenia, że „Dla chcącego, nic trudnego” Wszystko jest do opanowania, myślę, że każdy, kto ma w sobie, chociaż odrobinę zaangażowania, poradziłby sobie na owej randze. Moim zdaniem, aby dobrze/bezbłędne wykonywać obowiązki moderatora potrzeba czasu. Oczywiście wiadome jest to, że zależy to od kandydata, jedni szybciej się uczą, a inni troszkę wolniej. Potrzebują więcej czasu, aby zrozumieć, w czym popełnili błąd oraz jak go naprawić. Jak dla mnie ranga moderatora nie jest taka łatwa na początku do opanowania, aby dobrze ją wykonywać trzeba włożyć w nią dość dużo trudu i serca. Nie bez powodu jest to jedna z ważniejszych rang na forum. Trzecie pytanie: Jakie cechy charakteru powinien mieć dobry moderator? @ Drako : Obiektywność, asertywność, dojrzałość, dokładność, inteligencja, pewność siebie, opanowanie, mógł bym tak wymieniać i wymieniać, ale mi się nie chce, chyba każdy mniej więcej rozumie o co chodzi. @ Krip : Sumienny, pracowity i przede wszystkim szczery. I jak się coś "zapierdoli", że tak powiem, to taki Moderator powinien przyznać się do błędu i pracować nad sobą. @ Torf : Moim zdaniem główna cechą moderatora powinna być bezstronność, osoba z tą rangą powinna wszystkich użytkowników traktować równo. Aby zapobiegać na forum tak zwanego „kolesiostwa” Oprócz tego moderator powinien cechować się wysoką kulturą osobistą, umiejętnością dogadania się z innymi użytkownikami. Oraz powinien być twardy, aby umiał postawić na swoim. Czwarte pytanie: Co jest najtrudniejsze w randze moderatora, a co jest najbardziej irytujące? @ Drako : Dla mnie najtrudniejsze jest chyba zdecydować, kiedy dać warna i za ile dać warna. A irytujące to nie wiem, może rozdawanie reputacji. Bardziej irytuje mnie mój internet, bo przeszkadza mi w pracy. @ Krip : Myślę, że najtrudniejsze jest, podjęcie tej ostatecznej decyzji na przykład jak dajesz komuś ostrzeżenie na forum. Zwłaszcza jak, to twój dajmy na to dobry znajomy, z którym masz jakiś lepszy kontakt i pykasz w gierki. A irytującej rzeczy tutaj nie ma przynajmniej dla mnie . @ Torf : Jak już pisałem wyżej, nie ma rzeczy trudnych do opanowania. Wszystko da się opanować, trzeba tylko chcieć. Mieć w sobie odrobinę zaangażowania, bo to jest już prawie połowa sukcesu. Irytujących rzeczy tak naprawdę nie widzę, mi wszytko odpowiada. Co bym nie dostał tak naprawdę do roboty, to wykonuje. Piąte pytanie: Gdy ktoś zostaje warna za coś, co zrobił i napisze odwołanie i ładnie przeprosi to ma jakieś szanse na usunięcie warna? @ Drako : To nie zależy ode mnie, takie decyzje podejmuje administracja i ja nie mam za bardzo nic do gadania. Ale gdyby miało to zależeć ode mnie, to nie, odwołania są od niesłusznych warnów. @ Krip : Raczej w to wątpię. Mamy swoje zasady w Moderacji, że dany użytkownik (zwłaszcza nowy, bo stały powinien znać regulamin) powinien wpierw otrzymać upomnienie słowne w postaci notatki ostrzegającej lub warna w postaci "0" i notkę, która w tym warnie się znajduję jaki punkt regulaminu złamał i co zrobił nie tak. Także nigdy przy tym nie ma, żadnych niewiadomych wszystko jest, zawsze prosto i krótko opisane tak, aby dana osoba mogła, to bez problemu zrozumieć. No, ale jak ktoś ma w tyłku nasze gadanie czego nie robić, a dalej się to robi, to nie ma się co dziwić, że potem sypiemy warnami. @ Torf : Jeśli złamał dany punkt regulaminu, to otrzyma za to stosowne ostrzeżenie. Wyjątkiem może być to, że np. nowy użytkownik, który złamał pierwszy raz dany punkt regulaminu, zostanie surowo ukarany. To wówczas w tym czasie ktoś z wyższej administracji może, potraktować go łagodniej (czyt. np. zmienić wartość Warna z 1 na 0) Takie sytuacje się zdarzały i raczej będą się zdarzać.Lecz zawsze ktoś, kto zrobi coś źle = otrzyma za to ostrzeżenie, nie ma czegoś takiego, że jedni są traktowani tak a inni tak. Nawet jeśli osoba, która popełniła, błąd będzie tego żałować, oraz nie wiem jak przepraszać, to i tak będzie musiała ponieść konsekwencje za dane czyny. Szóste pytanie: Kto wam najbardziej pomaga z administratorów albo z @j? @ Drako : Mi zdecydowanie Lanek, ewentualnie Shinga. Z Lankiem mam najlepszy kontakt i skoro mogę się o coś zapytać jego, to czemu miałbym pytać kogoś innego. @ Krip : Mi osobiście dużo pomógł @ LAN_CIECHOCINEK2K2 "wprowadzić" się w tą całą moderację. Ogólnie jak chodzi o zasady co robić, a czego nawet nie ruszać jako Mod. Swoją cegiełkę miał tutaj również @ sh1nga gdzie dwa-trzy razy napisał, mi wprost co robię nie tak. Także tutaj jak najbardziej dziękuje tym obydwóm panom i pozdrawiam . A tak ogółem, to reszta grupy też zawsze służyła, pomocą także w kupię siła jak to się mówi . @ Torf : Jeśli chodzi o sprawy związane z forum, to z wszystkimi współpracuje mi się dobrze. Lecz myślę, że najlepszy kontakt mam z @ LAN_CIECHOCINEK2K2 . Siódme pytanie: Czy ktoś aktualnie na forum nadaje się na moderatora? @ Drako : Rozumiem, że chodzi Ci o aktualnie aktywnych użytkowników. Myślę, że 2, może nawet 3 by się znalazło, ale nie będę wymieniał, zachowam to dla siebie. @ Krip : Jako tako nie mam obecnie swojego faworyta (nawet podań dokładnie nie czytałem, tylko na szybko zerknąłem ), ale najbardziej urzekł mnie @ Smerf.LaLuś . Były Mod dobrze radził sobie na tej randze także osoba z jakimś doświadczeniem, której nie trzeba niczego uczyć i wie, co jest pięć. @ Torf : Patrząc na obecnych kandydatów na moderatorów, myślę że moim faworytem jest @ hk. . Ósme pytanie: Ze swojego doświadczenia, co chcesz powiedzieć tym użytkownikom, co chcą pisać podanie na moderatora? @ Drako : Jeśli spełniasz wymagania i uważasz, że się nadasz, to śmiało pisz, nic się przecież nie stanie, najwyżej zostanie odrzucone. @ Krip : Krótko zwięźle i na temat. Dla chcącego nic trudnego i jak komuś naprawdę zależy na tym żeby być Modem czy tam nawet UBteam, to może nim zostać tylko trzeba się pokazać z tej "dobrej" strony i robić swoje, a prędzej czy później wasze staranie zostanie docenione. I oczywiście główne zadanie tutaj jest takie by cały czas nad sobą pracować i starać się jak tylko się da. Nie mieć "wyjebane" po prostu. @ Torf : Ze swojego doświadczenia wiem, że nigdy nie należy się poddawać. Zawsze powtarzam że aby coś osiągnąć, trzeba tego chcieć. To już jest koniec. Jeszcze raz wielkie dzięki chłopaki za odpowiedzi i teraz pytanie do użytkowników jak się czytało i czy się podobało nie zapomnij napisać w komentarzu swoją opinię. 8 4 1 Odnośnik do komentarza
Premium M4TEO Opublikowano 7 Lutego 2023 Premium Premium Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 20 minut temu, Hana_Montana napisał: Po paru nieudanych próbach miałem już po prostu odpuścić… Tego ostatniego podania miało już nie być, lecz pewna osoba (czyt. @ M4 TEO) podniosła mnie na duchu oraz powiedziała mi, aby spróbować ostatni raz. Po tych słowach tak właśnie się stało, podanie napisałem. Oraz udało mi się dostać na owe stanowisko. Fajny (Wywiadzik) moze tera z andrzejem i dusią ? 1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik FunnyPuma Opublikowano 7 Lutego 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Super wyszło 1 1 Odnośnik do komentarza
Sponsor wujas_ Opublikowano 7 Lutego 2023 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Przyjemnie się czytało :> 1 1 Odnośnik do komentarza
Bufen Opublikowano 7 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Fajnie się czyta 1 1 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Krip Opublikowano 7 Lutego 2023 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Przyjemność po mojej stronie, że mogłem na nie odpowiedzieć . Dzięki również 1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka Amelia2115 Opublikowano 7 Lutego 2023 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Woo fajny pomysł i wykonanie jestem pod wielkim wrażeniem za pytania i odpowiedzi brawo chłopaki 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Smerf.LaLuś Opublikowano 7 Lutego 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2023 Ciekawa praca, plusik leci. @ Krip To szepnij tam słówko 1 1 ★ "The first step towards getting somewhere else is to decide that you are not going to stay where you are." ★ *** *** ★ "If you feel like you're losing everything, remember that trees lose their leaves every year and they still stand tall and wait for better days to come." ★ Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ hk. Opublikowano 8 Lutego 2023 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Przenikliwa i dość rozwinięta praca jak na ciekawostkę, fajny pomysł. Plusik za starania i pomysłowość. 1 1 Odnośnik do komentarza
Torfowisko Torf Opublikowano 8 Lutego 2023 Torfowisko Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Dzięki również 1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Raku Opublikowano 8 Lutego 2023 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2023 Fajnie wyszło 1 1 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 9 Lutego 2023 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Super 1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik .niktwazny Opublikowano 11 Lutego 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2023 dobrze się czytało, i bardzo dobra robota ! 1 Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka Amelia2115 Opublikowano 19 Lutego 2023 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi