Użytkowniczka Amelia2115 Posted February 19, 2023 Użytkowniczka Share Posted February 19, 2023 ------- Co to są te "Fobie"? ------- Fobie to zaburzenia lękowe, które wykluczają nas z całkowicie normalnego funkcjonowania w społeczeństwie. Każdy człowiek ma inne fobie, z którymi musi walczyć całe życie lub jakąś jego część. Czy zdarzają się ludzie bez jakichkolwiek fobii? Możliwe, ale na pewno jest to zdecydowana mniejszość ludzi. Ludzie często śmieją się z fobii innych ludzi, kiedy oni sami mają własne fobie. ------- Rodzaje Fobii ------- Najczęściej powtarzające się fobie: * Zoofobia: lęk przed zwierzętami. * Akrofobia: lęk wysokości. * Klaustrofobia: lęk przez zamkniętymi, ciasnymi pomieszczeniami. * Aerofobia: lęk związany z lataniem, np. samolotem. * Hydrofobia: lęk przed wchodzeniem do wody. * Dentofobia: lęk przed dentystą. * Kancerofobia: lęk przed chorobami. * Hematofobia: lęk przed widokiem krwi. * Astrafobia: lęk przed burzą, piorunami i błyskawicami. * Fobia społeczna: lęk wywołany obecnością innych ludzi. ------- Cytaty związane z fobiami ------- ,,Agorafobia odziera człowieka z godności i z życia." ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się ,,Agorafobia naprawdę nie musi być chorobą przeżywaną w totalnym osamotnieniu i niezrozumieniu. Można ten stan zmienić, uświadamiając społeczeństwu, na czym polega." ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się ,,Strach jest w życiu potrzebny. Wyzwala odruchy zapewniające bezpieczeństwo. Ale pomiędzy strachem a lękiem jest niewidzialna krawędź" ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się Homofobia uderza również w mężczyzn heteroseksualnych, w ich wzajemne relacje, a w końcu uderza we wszystkich. ~ Tomasz Basiuk, Homofobia po polsku Nie śmierci się boję, lecz życia. Jak daleko sięgnę pamięcią, zawsze ono wydawało mi się niezgłębione i przerażające. Moja niezdolność do włączenia się w nie. Następnie strach przed ludźmi, jakbym należał do innego gatunku. Zawsze odczucie, że moje interesy w żadnym punkcie nie pokrywają się z ich interesami. ~ Emil Cioran, Zeszyty 1957-1972 ,,Nie lubię węży. Od czasu mojego sławnego pojedynku z Pytonem mam fobię na punkcie łuskowatych gadzich potworów.(zwłaszcza jeśli włączyć do tej grupy moją macochę, Herę. BUM!)." ~ Rick Riordan, Mroczna przepowiednia ------- Najdziwniejsze Fobie ------- * Heksakosjoiheksekontaheksafobia - lęk przed liczbą 666. Wg Apokalipsy św. Jana jest to liczba Bestii. Pierwszym rzutem oka z tej nazwy nie da się nic wyczytać. * Colligafobia – lęk przed pakowaniem. * Emetofobia - lęk przed wymiotowaniem i osobami, które wymiotują. Lęk ten z biegiem czasu może doprowadzić do zaburzeń odżywiania. * Pekkatofobia – lęk przed zgrzeszeniem * Duxofobia – lęk przed szefem. * Uxorfobia - lęk przed żoną. * Gamofobia - lęk przed związkiem małżeńskim. * Kaligynefobia - lęk przed pięknymi kobietami. Mężczyźni stresują się nawet przy wymianie kilku słów/zdań. ------- Fobie znanych artystów ------- Woddy Allen, czyli człowiek z największą ilością fobii: eosofobia (strach przed światłem słonecznym lub świtem), pedofobia ( lęk przed dziećmi), kancerofobia (lęk przed zachorowaniem na raka), agorafobia (lęk przed otwartą przestrzenią, przed tłumem.) Sara James: klaustrofobia (strach przed małymi pomieszczeniami), megalofobia (strach przed dużymi przedmiotami), hydrofobia (lęk przed wodą) Keanu Reeves: nyktofobia (patologiczny lęk przed ciemnością) Pamela Andreson: ejsoptrofobia (patologicznym lękiem przed własnym wizerunkiem) Johnny Depp: koulrofobia (lęk przed klaunami) Cameron Diaz: mizofobia (patologiczny lęk przed byciem brudnym, pokrytym bakteriami) A ty masz jakieś fobie? ( Wielkie podziękowania dla @ Hana_Montana za pomoc w ciekawostce) (źródła: klik google grafika klik, klik, klik, klik) 4 2 1 Link to comment
Premium M4TEO Posted February 19, 2023 Premium Premium Share Posted February 19, 2023 Fajne... Sporo się dowiedziałem 1 Link to comment
Junior Admin Hana_Montana Posted February 19, 2023 Junior Admin Junior Admin Share Posted February 19, 2023 Super tylko tak dalej artykuł/ciekawostka na wysokim poziomie. 1 Link to comment
Użytkownik Patoos Posted February 19, 2023 Użytkownik Share Posted February 19, 2023 Wysoki poziom.. dzięki! 1 Link to comment
Spamer Strefoboxa FunnyPuma Posted February 19, 2023 Spamer Strefoboxa Share Posted February 19, 2023 Fajnie wyszło, dzięki 1 Link to comment
Użytkownik .niktwazny Posted February 20, 2023 Użytkownik Share Posted February 20, 2023 super, dzięki ! Link to comment
Spamer Strefoboxa FunnyPuma Posted February 24, 2023 Spamer Strefoboxa Share Posted February 24, 2023 Link to comment
Recommended Posts