Jump to content
Turniej DD2 Admini vs Gracze!! ×
[ PILNE ] SZUKAMY OSÓB NA STANOWISKO ADMIN OM#1 (CS2) !! Kliknij i złóż podanie ! ×
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!

GŁOSOWANIE NA SERWERY

Za każdy oddany głos otrzymasz +1 do reputacji!

ODBIERZ DARMOWEGO VIP'A

Odbierz darmowego vipa na serwer ONLY MIRAGE #1 (cs2)

USŁUGI SIECIOWE

Kup unikatową rangę premium!

KONKURSY

Weź udział w konkursach z super nagrodami!

KUP VIP'A NA SERWER

Zakup usługę na ulubiony serwer!

Fobie

Amelia2115

Recommended Posts

• Użytkowniczka

image.png.120e2e75148da0e9aa2c4ae0d6dd2dd2.png

------- Co to są te "Fobie"? -------

Fobie to zaburzenia lękowe, które wykluczają nas z całkowicie normalnego funkcjonowania w społeczeństwie. Każdy człowiek ma inne fobie, z którymi musi walczyć całe życie lub jakąś jego część. Czy zdarzają się ludzie bez jakichkolwiek fobii? Możliwe, ale na pewno jest to zdecydowana mniejszość ludzi. Ludzie często śmieją się z fobii innych ludzi, kiedy oni sami mają własne fobie.

image.png.c5bc89ee634229d322a1e309c5426179.png

------- Rodzaje Fobii -------

Najczęściej powtarzające się fobie:

* Zoofobia: lęk przed zwierzętami.

* Akrofobia: lęk wysokości.

* Klaustrofobia: lęk przez zamkniętymi, ciasnymi pomieszczeniami.

* Aerofobia: lęk związany z lataniem, np. samolotem.

* Hydrofobia: lęk przed wchodzeniem do wody.

* Dentofobia: lęk przed dentystą.

* Kancerofobia:  lęk przed chorobami.

* Hematofobia: lęk przed widokiem krwi.

* Astrafobia: lęk przed burzą, piorunami i błyskawicami.

* Fobia społeczna: lęk wywołany obecnością innych ludzi.

image.png.20e8a78c327d0ada991b4384af432589.png

------- Cytaty związane z fobiami -------

,,Agorafobia odziera człowieka z godności i z życia." ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się

,,Agorafobia naprawdę nie musi być chorobą przeżywaną w totalnym osamotnieniu i niezrozumieniu. Można ten stan zmienić, uświadamiając społeczeństwu, na czym polega." ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się

,,Strach jest w życiu potrzebny.
Wyzwala odruchy zapewniające bezpieczeństwo.
Ale pomiędzy strachem a lękiem jest niewidzialna krawędź" ~ Alex Staudinger, Nie mów do mnie nie bój się

Homofobia uderza również w mężczyzn heteroseksualnych, w ich wzajemne relacje, a w końcu uderza we wszystkich. ~ Tomasz Basiuk, Homofobia po polsku

Nie śmierci się boję, lecz życia. Jak daleko sięgnę pamięcią, zawsze ono wydawało mi się niezgłębione i przerażające. Moja niezdolność do włączenia się w nie. Następnie strach przed ludźmi, jakbym należał do innego gatunku. Zawsze odczucie, że moje interesy w żadnym punkcie nie pokrywają się z ich interesami. ~ Emil Cioran, Zeszyty 1957-1972

,,Nie lubię węży. Od czasu mojego sławnego pojedynku z Pytonem mam fobię na punkcie łuskowatych gadzich potworów.(zwłaszcza jeśli włączyć do tej grupy moją macochę, Herę. BUM!)." ~ Rick Riordan, Mroczna przepowiednia

------- Najdziwniejsze Fobie -------

* Heksakosjoiheksekontaheksafobia - lęk przed liczbą 666. Wg Apokalipsy św. Jana jest to liczba Bestii. Pierwszym rzutem oka z tej nazwy nie da się nic wyczytać.

* Colligafobia – lęk przed pakowaniem.

* Emetofobia -  lęk przed wymiotowaniem i osobami, które wymiotują. Lęk ten z biegiem czasu może doprowadzić do zaburzeń odżywiania.

* Pekkatofobia – lęk przed zgrzeszeniem 

* Duxofobia – lęk przed szefem. 

* Uxorfobia - lęk przed żoną. 

* Gamofobia - lęk przed związkiem małżeńskim. 

* Kaligynefobia - lęk przed pięknymi kobietami. Mężczyźni stresują się nawet przy wymianie kilku słów/zdań.

------- Fobie znanych artystów -------

Woddy Allen, czyli człowiek z największą ilością fobii: eosofobia (strach przed światłem słonecznym lub świtem), pedofobia ( lęk przed dziećmi), kancerofobia (lęk przed zachorowaniem na raka), agorafobia (lęk przed otwartą przestrzenią, przed tłumem.)

Sara James: klaustrofobia (strach przed małymi pomieszczeniami), megalofobia (strach przed dużymi przedmiotami),  hydrofobia (lęk przed wodą)

Keanu Reeves:  nyktofobia (patologiczny lęk przed ciemnością)

Pamela Andreson:  ejsoptrofobia (patologicznym lękiem przed własnym wizerunkiem)

Johnny Depp: koulrofobia (lęk przed klaunami)

Cameron Diaz: mizofobia (patologiczny lęk przed byciem brudnym, pokrytym bakteriami)

A ty masz jakieś fobie?

( Wielkie podziękowania dla @ Hana_Montana  za pomoc w ciekawostce

(źródła: klik google grafika klikklikklikklik)

• Lubię to! 4
  • Super 2
  • Trzymaj się 1

:heart:amelia.gif.8535766efe5ade6f890607925e67a3ff.gif:heart:

• Premium
Premium

Fajne... 
Sporo się dowiedziałem

• Lubię to! 1

M4TEO.gif.bd326fd0573c9c128bb1f832fc68140b.gif.abaafa532586e45fe79bd650a861039c.gif

• Junior Admin
Junior Admin

Super tylko tak dalej artykuł/ciekawostka na wysokim poziomie. :geremekok:

• Lubię to! 1

dw.gif

• Spamer Strefoboxa

Fajnie wyszło, dzięki 

• Lubię to! 1

sygnatura.gif.630f32a18fab12e10a4b52a1207ac4be.gif.9c6e88d78c2731f0488115e488a39fde.gif

• Użytkownik

super, dzięki ! 

153255689_3823332501083529_2473058944358434899_n.jpg.ff846a6346d02327adee20691558ec24.jpg

• Spamer Strefoboxa

baner (2).png

sygnatura.gif.630f32a18fab12e10a4b52a1207ac4be.gif.9c6e88d78c2731f0488115e488a39fde.gif

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Privacy Policy oraz regulaminem forum Guidelines