Użytkownik FunnyPuma Opublikowano 26 Października 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Witajcie. Dzisiaj przygotowałem dla Was kilka ciekawostek na temat Halloween, obchodzonego 31 października. Zapraszam do czytania i podzielenia się poniżej swoją opinią. 1. Uważa się, że to święto powstało w Irlandii ponad 2 tysiące lat lemu. 2. Halloween ma swoje korzenie w starożytnym celtyckim święcie "Samhain". W tym czasie celebrowany koniec okresu żniwnego. Wierzono, że tego dnia zmarli mogą do nas powrócić, przez to, że bardzo zacierają się granice pomiędzy światem żywych i zmarłych. Kostiumy i maski miały na celu ich odstraszyć. 3. W USA jest to drugie, zaraz po Bożym Narodzeniu, najbardziej komercyjne święto. Amerykanie wtedy wydają około 7 miliardów dolarów, głównie na kostiumy, słodycze i imprezy. 4. Przeciętny mieszkaniec USA zjada około 1,5 kg słodyczy podczas tego święta. 5. Istnieje przesąd mówiący o tym, że jeżeli będziesz nosić ubranie na lewą stronę i poruszać się do tyłu, będziesz mógł o północy spotkać czarownicę. 6. Najcięższa dynia świata pochodziła z Belgii i ważyła 1190,49 kg. Najcięższa dynia pochodząca z Polski ważyła 839,6 kg. 7. W niektórych miastach w USA zabronione jest chodzenie po domach i zbieranie cukierków przez dzieci powyżej 12 roku życia. Grozi za to mandat w wysokości nawet 1000 dolarów. 8. W Meksyku alternatywnym świętem dla Halloween jest Dia de Los Mueurtos (Dzień Zmarłych). To święto jest obchodzone nieco inaczej niż w Polsce. Zamiast zniczy i wieńców można zobaczyć strojne ołtarze, pełne słodyczy, kwiatów oraz kolorowych "nieboszczyków". 9. Powszechnie uważa się, że jeżeli 31 października zobaczymy pająka, to jest znak, że duch ukochanej zmarłej osoby czuwa nad nami. 10. Jeżeli boisz się tego święta, możesz cierpieć na Samhanoifobię, czyli strach przed Halloween. ŹRÓDŁO 3 5 Odnośnik do komentarza
Użytkownik tomori Opublikowano 26 Października 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Bardzo dobre ciekawostki, fajnie się czytało. Dobra robota 5 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Ichigo Opublikowano 26 Października 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Mega przyjemnie się czytało, super ciekawostki. Zaintrygował mnie punkt 5 i 9. 4 Odnośnik do komentarza
Użytkownik yuki. Opublikowano 26 Października 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 super ciekawostki 5 Odnośnik do komentarza
Junior Admin Przyjaciel <3 Opublikowano 26 Października 2023 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Pięknie 3 Odnośnik do komentarza
Sponsor Alvaro Rico Polo Opublikowano 26 Października 2023 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Super ciekawostki 4 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 26 Października 2023 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Ciekawe, ciekawe 4 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Oro Koroner Opublikowano 27 Października 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Dzięki za ciekawostki 3 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Hana_Montana Opublikowano 29 Października 2023 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Dzięki za super ciekawostkę 2 Odnośnik do komentarza
Sponsor DiaBliK Opublikowano 29 Października 2023 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Dzięki, ciekawe informację. 1 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Junior Admin Przyjaciel <3 Opublikowano 2 Listopada 2023 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi