Użytkownik hadezbtw Opublikowano 12 Listopada 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Cześć Wszystkim! Dziś przedstawię wam ciekawostki o 2 stolicy Polski. Zachęcam do przeczytania całego i ocenienia mojej pracy. Ciekawostki o Starym Mieście: 1. W 1978 roku Stare Miasto w Krakowie zawidniało na światowej liście UNESCO. Był to jako jeden z pierwszych z 12 obiektów, który został uhonorowany w taki prestiżowy sposób 2. Kazimierz to jedna z najbardziej rozpoznawalnych części Starego Miasta. Warto jednak wiedzieć, że ta dzielnica nie od zawsze należała do miasta. Od XIV do przełomu XVIII i XIX w. było to samodzielne miasto Korony Królestwa Polskiego, granice między Krakowem, a tym miastem wyznaczała Wisła. 3. Największą atrakcją Starego Miasta jest Rynek Główny. Powszechnie inne osoby twierdzą, że jest to największy Rynek Miejski w Europie (40tys. m kw.), lecz to nie prawda. Większe Place znajdują się chociażby w Olecku (64tys. m kw.) i w Latowiczu (43tys. m kw.) Rynek w Olecku Rynek w Latowiczu Rynek w Krakowie Ciekawostki Historyczne: 1. Powszechnie uważa się, że położenie Krakowa nastąpiło na mocy dokumentu z 1257 roku. Badacze są innego zdania i twierdzą, że Kraków uzyskał prawa miejskie przynajmniej 30 lat wcześniej niż się mówi. 2. W XX- leciu międzywojennym Kraków słynął z nazwy "Miasto Rozpusty" Dlaczego? Otóż w mieście działało wiele domów publicznych, a niemal wszędzie na ulicy można było natrafić na jakąś prostytutkę. 3. Wodociągi w Krakowie zaczęły działać całkiem szybko, albowiem w XIV w. doprowadzona została do miejskich studni woda pitna, do której miał dostęp każdy mieszkaniec. Ciekawostki z Kategorii "inne": 1. Na dzielnicy "Podgórze" dokładnie na ul. Tatrzańskiej znajduje się mało znana atrakcja. Są to schody pomalowane w kolor tęczy. Dla wielu osób może to być nic specjalnego, lecz co prawda można porobić sobie fajne zdjęcia w tym miejscu. Przed odnowieniem tego miejsca na tęczowych schodkach znajdowało się wiele ciekawych, życiowych cytatów. Stare Schody Nowe Schody 2. Kazimierz to nie jedyna dzielnica, która była osobnym miastem. Do takich dzielnic należy też Nowa Huta - Dzielnica XVIII, która zaistniała dopiero w 1990 roku. Mieszkam na nowej hucie i naprawdę jest to super dzielnica z ciekawą przeszłością. Na Nowej Hucie znajdują się takie obiekty jak: Zalew Nowohucki NCK - Nowohuckie Centrum Kultury Podziemne Muzeum PRL`u To tyle z ciekawostek o Krakowie. Mam nadzieję, że praca wam się spodobała i dajcie znać czy tak było. Życzę udanej niedzieli:) (ps* niestety nie miałem czasu, żeby wam przytoczyć więcej ciekawostek) źródło: https://www.national-geographic.pl/traveler/artykul/ciekawostki-o-krakowie-odkryj-zaskakujace-fakty-o-tym-polskim-miescie + wiedza własna 2 2 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Raku Opublikowano 12 Listopada 2023 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Super robota, Kraków fajne miasto polecam wszystkim. 3 1 Odnośnik do komentarza
Junior Admin Przyjaciel <3 Opublikowano 12 Listopada 2023 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Elegancka praca, dziękuję + 2 1 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 12 Listopada 2023 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Kocham Kraków, będę w 2024 może jakieś piweczko? 4 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Hana_Montana Opublikowano 12 Listopada 2023 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Dzięki za ciekawostki o Krakowie 3 Odnośnik do komentarza
Użytkownik --->ACAB<--- Opublikowano 13 Listopada 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Znalazłoby się wiele ciekawszych rzeczy do opowiedzenia, ale to tylko moim skromnym zdaniem Pozdro z Huty 1 Odnośnik do komentarza
Sponsor DiaBliK Opublikowano 13 Listopada 2023 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Dzięki za ciekawostkę 1 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Użytkownik FunnyPuma Opublikowano 19 Listopada 2023 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi