Użytkownik A43 Opublikowano 9 Lipca 2024 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2024 (edytowane) Hejka, Mam zestaw pięciu propozycji, które w mojej opinii pozytywnie wpłyną na rozgrywkę na serwerze. 1. Modyfikacja czasu na dawanie info na czacie po śmierci. Jestem osobą, która spędza mnóstwo czasu na serwerze i nie korzystam z mikrofonu z osobistych przyczyn. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, iż info podawane przez mikrofon jest znacznie lepsze, lecz znajdują się osoby, które tak jak ja - piszą info na czacie. Rozgrywka często jest dynamiczna i w moim odczuciu 5 sekund to zdecydowanie za mało w przypadku chęci przekazania jak najdokładniejszych informacji co do lokalizacji przeciwników oraz ich ilości. Po spędzeniu około 100h na serwerze czasami zauważam, że osoby, które chcą przekazać informacje po śmierci wysyłają info tuż po upłynięciu tego czasu, wskutek czego pozostali żywi gracze nie dostają żadnych informacji. Myślę, że jedna dodatkowa sekunda wystarczy na to, by dać szansę powolnym pisarzom przekazać bardzo cenne informacje dotyczące lokalizacji przeciwników, a osobom (takim jak ja), które pragną podać jak najdokładniejsze informacje, by pozostali żywi gracze mieli przeciwników jak na talerzu - na cenną sekundę pozwalającą na podanie informacji gdzie są przeciwnicy. Obecne 5 sekund powoduje to, że (przynajmniej ja) podaję info w kilku wiadomościach (co jest lepsze dla widoczności) , lecz czasami presja czasu powoduje to, że popełniam błędy i z klarownych informacji typu: dolny 2, idą środek, 3 cofnęło do górnego wychodzi coś w stylu: dolnt 23 [następna wiadomość] ida sorek [następna wiadomość] gortn 3 Jedna dodatkowa sekunda pozwoliłaby mi przekazać informację, że mój team nie musi się już spodziewać nikogo na środku, gdyż cofnęli do górnego. Dzięki tej jednej sekundzie zdążyłbym napisać chociaż słowo "cofka"/"cofa" Jedynym argumentem przeciwko tej zmianie jest potencjalne wykorzystanie informacji ze spectate po śmierci, lecz nie sądzę, by ktoś w ciągu 1 sekundy ogarnął gdzie znajduje się przeciwnik, napisał lokalizację i potem wysłał wiadomość - o ile się nie mylę po stronie można zmodyfikować czas na "deathcam" przed przerzuceniem na spectate, ale oczywiście, mogę się mylić. (Edit - dodane 09.07.2024 09:42): Pojawia się pytanie - co z voice chatem? W mojej opinii nie ma sensu zwiększać czasu na przekazanie info przez vc, gdyż i tak większość komunikatów zawiera się w mniej więcej trzech sekundach. Sugeruję również dodać coś w stylu efektu dźwiękowego przy przekazywanym info. Coś co nie będzie głośne, przeszkadzające, a jedynie zwróci uwagę, że jakaś wiadomość pojawiła się na czacie. Coś na wzór tego co w CS:GO/CS2. Przy okazji można również dodać efekt dźwiękowy przy wiadomościach say_team. Argumentem za tą zmianą jest to, że przez różnego rodzaju ogłoszenia i "spam" gracze nie zwracają uwagi na czat. Sam u siebie to zauważam, więc być może problem ten jest bardziej szeroko zakrojony. Moją ostatnią propozycją jest również dodanie czegoś w stylu filtra na wiadomości zawierające info po śmierci. Wielokrotnie zdarza się, że zamiast informacji dotyczących lokalizacji przeciwników na czacie pojawia się /rs, /roundsound - zaje*iste info. Lepiej nie pokazywać tego, zamiast bezcelowo odwracać uwagę od celownika. 2. Dodanie/modyfikacja UI (interfejsu użytkownika) rankingu, statystyk oraz (opcjonalnie) dodanie tabeli po skończonym meczu. W mojej opinii obecny system jest prosty i dobry - w moim mniemaniu po wywołaniu komendy /rank, /rankstats, /topXX serwer wysyła prostego HTMLa z tabelą statystyk. Według mnie można zrobić to wszystko lepiej. Nie jestem UI designerem per se, lecz mam jakąś styczność z tym światem, więc mogę spróbować swoich sił (kompletnie pro bono). Po pierwsze - modyfikacja tła, by było ciemniejsze. Nie mówię, by wrzucić kolor 00000, lecz po prostu coś co nie będzie dawało nam flashbanga w momencie wywołania komendy jak jesteśmy w, lub spectujemy gracza w trupie. Przykładowy design: klik! Jako uwagę zaznaczę, że 1. daleko mi do UI/UX designera oraz 2. nie mam pojęcia czy moja propozycja interfejsu jest w granicach możliwości CSa, lecz patrząc na inne serwery odnoszę wrażenie, że nie będzie z tym większego problemu. Po drugie - większa interaktywność. Ciekawym pomysłem jest dodanie możliwości kliknięcia w danego użytkownika z przykładowo TOP15 i przedstawienie użytkownikowi tego co uzyskujemy po wpisaniu komendy /rankstats. Ot, taki bajer. (Edit - raczej zbędne) Po trzecie - prezentowanie podsumowania na koniec meczu (wymaga przedłużenia czasu przed "resetem" mapy). Zamiast obecnej tabeli wyników możnaby prezentować podsumowanie zawierające znacznie więcej informacji, m.in. asysty, % headshotów, celność. Na poprzednim zasugerowanym designie zbyt dużo się namęczyłem przez przerywającą myszkę, więc wyobraźcie sobie coś podobnego. Jak będzie zainteresowanie to stworzę propozycję później. 3. Możliwość wyłączenia permanentnego wyłączenia roundsounda. Obecne piosenki niestety nie przypadają mi do gustu. O ile uwielbiam wzbogacenie rozgrywki poprzez muzykę na koniec rundy, tak średnio mam ochotę słuchać podczas wielogodzinnych sesji kolejny raz, że bogini seksu jest mokra na wejściu. Po kolejnych godzinach słuchania w kółko tego samego zwyczajnie odczuwam monotonię. Dodatkowo niektóre z piosenek (jak np. idę na plażę) są w mojej opinii trochę za długie, gdyż grając TT, podbiegam już pod górny i nie słyszę, czy ktoś nie skraca mi dolnego. Nie mam już siły co chwilę wpisywać /roundsound co +/- 20 minut, dlatego prosiłbym o wprowadzenie jakiegoś rozwiązania, które będzie działało nieco dłużej. Wiem, że w ustawieniach CSa można wyłączyć kompletnie odtwarzanie muzyki, ale nie chcę tego robić, gdyż pojedyncze kawałki mi, że tak powiem kolokwialnie, "siadają". Może zamiast opcji permanentnego wyłączenia roundsounda jakiś mechanizm wyłączania pojedynczych piosenek? (Edit - dodane 09.07.2024 09:42) A może możliwość wyłączenia roundsounda do kolejnej zmiany? Jeżeli poszukujecie kogoś kto zrobi jakieś (opcjonalnie neutralne) roundsoundy, to jako aspirujący DJ (duże słowa jak na umiejętność obsługi audacity) mogę coś takiego zrobić (ponownie, kompletnie pro bono). Na poprzedniej sieci serwerów, na której byłem adminem, moje RSy zostały okrzyknięte (nieskromnie mówiąc) najlepszymi. Obecnie obracam się w świecie muzyki z gatunku wave/hardwave (kliknij po przykłady, kilka więcej dla wave: 1, 2, 3 i dla hardwave: 1 (hehe to mój "remix"), 2, 3). W tych i okolicznych gatunkach jest mnóstwo niesamowitych producentów z Polski (m.in. Da Vosk Docta, FORXST, ka-meal, Sokos, MYSTXRIVL, SecretiveSuicide, AESTRAL, enjoii, SHEXPIR i wiele innych) więc możnaby rzec, że jesteśmy najlepsi na świecie jeżeli chodzi o gatunki ocierające się wave. Zupełnie mnie to nie dziwi, gdyż z jakiegoś powodu każdy mój znajomy, któremu puszczam swoje nieopublikowane mixy odnajduje w tych gatunkach coś niesamowitego. Wracając jednak - w zależności od tego jaki gatunek osoba decydująca (lub Wy!) uzna za stosowny - takie roundsoundy zrobię. Dostosuję długość, głośność i wszystko to w najwyższej możliwej jakości (flac jako "ripy" z płyt, czy flaci z tidala). Nie jestem pewien, czy CS 1.6 wspiera odtwarzanie we flacach, czy nie będzie trzeba zmienić tego na inny, stratny format, ale zawsze lepiej jest konwertować muzykę bezstratną na stratną, niż stratną na stratną. Myślę, że pakiet 20-30 kawałków będzie wystarczający. 4. Blokada możliwości plantowania na bombsite B. Podczas nocnych sesji zdarza się, że blokowane jest B. Niestety znajdują się gracze, którzy i tak plantują na B, przeskakując z gali do dolnego trupa (skok, spadochron, control). Często o tej porze próżno szukać adminów, którzy mogliby dać im bana, dlatego moją propozycją jest albo lepsze zablokowanie dolnego, albo kompletne zablokowanie plantowania na B w celu zapobiegnięcia przyszłym exploitom. To tyle ode mnie, mam nadzieję, że moje propozycje są ciekawe i chociaż część z nich zostanie zaakceptowania. Pragnę, by pod moim postem pojawiła się dyskusja na tematy w nim poruszone, gdyż wspólnie możemy znaleźć najlepsze rozwiązania. Dziękuję bardzo i pozdrawiam, Artur Edytowane 9 Lipca 2024 przez A43 dodanie propozycji (kursywa), usunięcie zbędnych rzeczy (przekreślenie), poprawa gramatyki Odnośnik do komentarza
Opiekun UBT CS 1.6 h0w Opublikowano 9 Lipca 2024 Opiekun UBT CS 1.6 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2024 Co do 1, myślę że nie głupie przedłużenie czasu o 1 sekundę (niewiele to zmieni, ale dla niektórych czasu wystarczy) Co do 2, spoko opcja, ale znacząco wydłuża zmianę mapy co dla niektórych jest irytujące Co do 3, to nie klub tylko serwer CS 1.6 - jakieś roundsond były dodawane jakieś usuwane, można usunąć całkowicie i też nie byłoby problemu. Co do 4, myślę że można zablokować bomside B, z tym że wtedy trzeba było by usunąć wirtualne bramy bo ktoś bugujący nie ma możliwości powrotu z paką. Odnośnik do komentarza
Użytkownik A43 Opublikowano 9 Lipca 2024 Autor Użytkownik Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, h0w napisał(a): Co do 1, myślę że nie głupie przedłużenie czasu o 1 sekundę (niewiele to zmieni, ale dla niektórych czasu wystarczy) Bardzo dziękuję za opinię. Twoje słowa ładnie podsumowują to co chciałem przekazać - nie wpływa to negatywnie na rozgrywkę (mała szansa na nadużycie w celu przekazania informacji, których nie powinno się przekazać tutaj: info ze specta), a zwiększy szansę na przekazanie informacji przez martwych graczy. Pojawia się pytanie - co z voice chatem? W mojej opinii nie ma sensu zwiększać czasu na przekazanie info przez vc, gdyż i tak większość komunikatów zawiera się w mniej więcej trzech sekundach. Moją dodatkową sugestią jest również dodać timer pokazujący pozostały czas na przekazanie info, zgodnie z propozycją @ ALCMDZ - Pozwoli to na łatwiejsze dostosowanie się do nowych zmian, a dla nowych graczy na naszym serwerze będzie to wskazówka, że mogą przekazywać info na czacie. Sugeruję również dodać coś w stylu efektu dźwiękowego przy przekazywanym info. Coś co nie będzie głośne, przeszkadzające, a jedynie zwróci uwagę, że jakaś wiadomość pojawiła się na czacie. Coś na wzór tego co w CS:GO/CS2. Przy okazji można również dodać efekt dźwiękowy przy wiadomościach say_team. Argumentem za tą zmianą jest to, że przez różnego rodzaju ogłoszenia i "spam" gracze nie zwracają uwagi na czat. Sam u siebie to zauważam, więc być może problem ten jest bardziej szeroko zakrojony. Moją ostatnią propozycją jest również dodanie czegoś w stylu filtra na wiadomości zawierające info po śmierci. Wielokrotnie zdarza się, że zamiast informacji dotyczących lokalizacji przeciwników na czacie pojawia się /rs, /roundsound - zaje*iste info. Lepiej nie pokazywać tego, zamiast bezcelowo odwracać uwagę od celownika. 1 godzinę temu, h0w napisał(a): Co do 2, spoko opcja, ale znacząco wydłuża zmianę mapy co dla niektórych jest irytujące Fakt, w takim razie rezygnuję z pomysłu przedstawiania tabeli wyników jako strony, gdyż w rzeczywistości nie niesie to za sobą większej wartości. Zamiast tego myślę, że można skupić się na redesignie /rank, /topXX, /rankstats. 1 godzinę temu, h0w napisał(a): Co do 3, to nie klub tylko serwer CS 1.6 - jakieś roundsond były dodawane jakieś usuwane, można usunąć całkowicie i też nie byłoby problemu. W moim odczuciu serwery bez roundsounda często są bardziej, że tak to nazwę, przymulone. Osobiście uważam roundsound za dobre rozwiązanie, dające odrobinę dopaminy, łamiące monotonię. To co sugerujesz - usunięcie roundsounda jak najbardziej jest jakąś opcją, lecz myślę, że cały system da się zrobić lepiej. Po prostu dać graczom możliwość wyboru czy chcą słyszeć piosenki na koniec rundy, czy też nie i dać opcję czy chcą wyłączyć to do kolejnej zmiany repertuaru piosenek w roundsoundzie, czy też nie. 1 godzinę temu, h0w napisał(a): Co do 4, myślę że można zablokować bomside B, z tym że wtedy trzeba było by usunąć wirtualne bramy bo ktoś bugujący nie ma możliwości powrotu z paką. Myślę, że nie jest to dobra opcja z jednego względu - gdy są bramy, to CT spodziewa się przeciwników na gali, środku i długiej. Niestety w tym przypadku usuwamy pewnego rodzaju balans, gdyż do miejsc wymagających obserwacji dodajemy pączki, otwieramy drogę do CT (oczywiście obecnie można przejść środkiem, lecz zwiększa to pole, na którym mogą znaleźć się przeciwnicy) oraz dolnego trupa. Z tego powodu uważam, że pozostawienie bram i dodanie blokady ma więcej sensu, gdyż zachowujemy wspomniany balans, a brak możliwości powrotu z B i przegranie w ten sposób rundy będzie nauczką na przyszłość, że nie łamiemy regulaminu pod nieobecność administracji. Edit: "zmergowałem" podane w tym komentarzu propozycje do głównego posta, w celu zachowania jednolitości proszę odwoływać się do głównego posta Edytowane 9 Lipca 2024 przez A43 Odnośnik do komentarza
Użytkownik ALCMDZ Opublikowano 9 Lipca 2024 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2024 1. no sam licznik robi robote bo widzisz ile ci zostalo zeby wpisac enter, a tak to nie wiadomo dlatego napisałem taka propozycję (ale raczej sa na NIE) 2. pelno jest takich qui w necie 3. chcesz wylaczyc na stale rsy? po co wpisywac /rs wystarczy esc > opcje > audio > mp3 > suwak na 0 i już. 4. ta sciana w trupie jest za nisko wystarczy ja podwyższyć albo dac plugin co uniemozliwi plantowanie na B tylko beda biegac po calej mapie wtedy Odnośnik do komentarza
Właściciel Trivor Opublikowano 12 Lipca 2024 Właściciel Właściciel Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2024 Zrobilem blokade planta na B Zmienilem info na 6 sekund Reszte zobacze w niedziele 1 Odnośnik do komentarza
Właściciel Trivor Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Właściciel Właściciel Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi