Sponsor DiaBliK Opublikowano 13 Kwietnia 2025 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2025 [ZASADA DOT. PILNOWANIA PODŁOŻONEJ BOMBY] W momencie podłożenia bomby (paka), drużyna terrorystów ma obowiązek pilnować bomby, a nie rozchodzić się po mapie i unikać kontaktu z drużyną antyterrorystów. O co chodzi? Gdy bomba zostanie podłożona, cała gra zmienia swój cel – teraz najważniejsze jest, żeby bomba wybuchła. Dlatego: terroryści muszą trzymać się w pobliżu paki i utrudniać rozbrojenie, nie wolno uciekać z bombsite’u i chować się np. w Anarchii, przed Górnym Trupem, na Zielonych itp., nie można grać na „przetrwanie rundy”, chowając się, bo to rozwala balans i psuje rozgrywkę. Dlaczego to ważne? Jeśli nikt nie pilnuje paki, antyterroryści mogą ją łatwo rozbroić bez żadnego oporu – a to sprawia, że runda staje się bez sensu. Gra traci dynamikę, a inni gracze się frustrują. Brak obrony paki to najczęstszy powód niepotrzebnych przegranych rund przez TT. Wyjątki: Jeżeli ktoś padnie w trakcie dojścia do bomby – wiadomo, bywa. Jeżeli ktoś jest chwilowo dalej, ale biegnie z powrotem do paki – spoko, byle nie siedział 30 sekund w krzakach. Złamanie tej zasady skutkuje: - ostrzeżeniem słownym lub na czacie, - kickiem z serwera, - banem (tymczasowym lub stałym – zależnie od sytuacji). Podsumowanie dla leniwych: Paka podłożona? To nie czas na zwiedzanie mapy. Pilnuj paki jakbyś bronił świętego grilla. Zasada jest prosta – nie pilnujesz bomby = grasz na bany. 1 1 1 4 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Junior Admin Dusia Opublikowano 13 Kwietnia 2025 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2025 Ja w tej propozycji wyczuwam lekką frustrację dotyczącą CT’ków, którzy biegną przez całą mapę do paki, aby ją rozbroić i w połowie mapy zabija ich jakiś terrorysta właśnie na zielonymi(czy tam gdzieś na midzie, gdy paka jest na A) ale przecież mogą sobie być gdziekolwiek na mapie i trochę bezsensu im tego zakazywać, już nie mówiąc o tym że niezależnie jaka była by sytuacja to perm ban za takie coś to totalna przesada, a ile banów by się posypało niesłusznych z takowym powodem.. „nie wolno uciekać z bombsite’u i chować się np. w Anarchii, przed Górnym Trupem, na Zielonych itp.,” Dodatkowo Bombsite jest mały, więc jak gdyby mieli zakaz opuszczania go to już totalnie była by sieka z kickami i różnymi płaczami i zaś CTki mieliby prościej bo by wiedzieli gdzie się spodziewać TTów, bo to mały obszar W sumie do celów mapy (dla TT) należy głównie zaplantowanie paki, a nie pilnowanie jej. Można co najwyżej dodać do bidnow y@@ przypomnienia o pilnowaniu paki, Ale bez żadnych konsekwencji. 3 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Krzysiek Opublikowano 14 Kwietnia 2025 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2025 Nie no lekka przesada jeśli chodzi o banowanienie za takie coś, jeszcze kick po kilku upomnieniach ujdzie, ale mało sensu w tym, gdyż w CS 1.6 na serwerach społecznościowych od zawsze paka była drugorzędnym zadaniem, każdy wiedział że ma zabijać, a mało kto się interesował paka, tak było, jest i będzie, wydaje mi się że na siłę wprowadzanie tego w tych czasach nie ma sensu 3 Odnośnik do komentarza
Sponsor DiaBliK Opublikowano 14 Kwietnia 2025 SPONSOR Autor Sponsor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2025 6 godzin temu, Dusia napisał(a): Ja w tej propozycji wyczuwam lekką frustrację dotyczącą CT’ków, którzy biegną przez całą mapę do paki, aby ją rozbroić i w połowie mapy zabija ich jakiś terrorysta właśnie na zielonymi(czy tam gdzieś na midzie, gdy paka jest na A) ale przecież mogą sobie być gdziekolwiek na mapie i trochę bezsensu im tego zakazywać, już nie mówiąc o tym że niezależnie jaka była by sytuacja to perm ban za takie coś to totalna przesada, a ile banów by się posypało niesłusznych z takowym powodem.. „nie wolno uciekać z bombsite’u i chować się np. w Anarchii, przed Górnym Trupem, na Zielonych itp.,” Dodatkowo Bombsite jest mały, więc jak gdyby mieli zakaz opuszczania go to już totalnie była by sieka z kickami i różnymi płaczami i zaś CTki mieliby prościej bo by wiedzieli gdzie się spodziewać TTów, bo to mały obszar W sumie do celów mapy (dla TT) należy głównie zaplantowanie paki, a nie pilnowanie jej. Można co najwyżej dodać do bidnow y@@ przypomnienia o pilnowaniu paki, Ale bez żadnych konsekwencji. //. Kuma spoko co piszesz i faktycznie nie chodzi o to, żeby TT byli przykuci do paki jak do grilla, ale bardziej żeby nie było sytuacji, gdzie paka leży na A, a TT biegają po całej mapie i CT mogą ją rozbroić bez oporu. Zasada miała być bardziej sygnałem, żeby pilnować celu rundy, a nie biegać po krzakach jakby grało się w hide and seek. To nie znaczy, że ktoś nie może rotować czy się dobrze ustawić — chodzi raczej o tych, co totalnie odpuszczają pakę. Co do bana — wiadomo, że to nie perm od razu, bardziej jako straszak. Można to zmiękczyć i zrobić z tego zalecenie, ale jakaś forma przypomnienia się przyda, bo za dużo rund się przez to frajersko przegrywa. 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Sponsor DiaBliK Opublikowano 14 Kwietnia 2025 SPONSOR Autor Sponsor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2025 1 godzinę temu, Krzysiek napisał(a): Nie no lekka przesada jeśli chodzi o banowanienie za takie coś, jeszcze kick po kilku upomnieniach ujdzie, ale mało sensu w tym, gdyż w CS 1.6 na serwerach społecznościowych od zawsze paka była drugorzędnym zadaniem, każdy wiedział że ma zabijać, a mało kto się interesował paka, tak było, jest i będzie, wydaje mi się że na siłę wprowadzanie tego w tych czasach nie ma sensu //. Jasne, że perm ban to przeginka, ale chodzi mi głównie o to, że paka powinna być priorytetem, a nie tylko dodatkiem do fraga. W 1.6 może to nie było tak istotne, ale wtedy też sporo rund szło na marne, bo TT zaplantowali i zamiast pilnować, to po prostu zwiedzali mapę. A na respie to już w ogóle — pełno camperów i nikt się tym nie przejmuje. Czasami paka leży do ostatniej sekundy i nikt nie chce jej pilnować. Dajmy jakieś przypomnienie, ale bez przesady z karami, po prostu żeby każdy miał świadomość, że trzeba pilnować paki. D3M0N, 14 Kwietnia 2025 Post pod postem, staraj się używać opcji "edytuj". 🖤 **DiaBliK** – Niczym cień w mroku, nieuchwytny i niepokonany. ⚡ 🔥 Nie jestem Twoim wrogiem. Jestem Twoim końcem. 💀 ⚡ Zawiodłeś się na mnie? Czas zapłacić. 🔥 Odnośnik do komentarza
Zasłużony D3M0N Opublikowano 14 Kwietnia 2025 Zasłużony Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2025 Czegoś tu nie rozumiem, cały czasz mówisz o celach, a ten punkt jest dodany do regulaminu Spoiler 19. Brak wykonywania celów mapy --> Slay / Kick / Ban do 5min. (W wyjątkowych sytuacjach do 30 min.) Admini i chyba nie tylko rozumują 0/1, cel mapy - podłożyć pakę i rozbroić. Lecz to nie szkodzi, bo za duży rygor by był na serwerze. To o czym mówisz, to nadal jest WYKONYWANIE CELÓW MAPY. Wpierw jest cel, by podłożyć pakę, ale kiedy paka jest podłożona, CELEM TT jest jej pilnowanie, a celem CT jest jej rozbrojenie. W momencie kiedy paka jest podłożona, TT nie traci swojego celu, tylko ma go nadal - bronienie podłożonej paki. W 1.6 gra się pod fragi, to oczywiste. Zatem czemu po podłożeniu paki nie mógłbym się rozejść i zwyczajnie rozejrzeć, pobiec na mida skrócić CTków, którzy będą szli do paki, do anarchii zobaczyć plecy czy na shorta/gale czy tam też ich czasem nie ma. Z tego też rozumiem, że nie mógłbym zaplantować paki na A w kierunku longa i schować się na pochylni przy piachu, w samym piachu czy przy kwadracie i wyczekiwać CTków biegnących do paki. Tok rozumowania trochę bez sensu, ale tak jak wyżej wspomniałem, TT nie traci celów po podłożeniu paki tylko ma je nadal Temat do zamknięcia, bo zwyczajnie ten punkt regulaminu już jest dodany, jedynie można porozmawiać o tym żeby był większy rygor na serwerze co do "zwiedzania" podczas zaplantowanej paki, ale moim zdaniem jest to bez sensu. Więcej free banów by leciało, bo każdy admin inaczej by interpretował grę. 3 Odnośnik do komentarza
VIP MnX Opublikowano 14 Kwietnia 2025 VIP VIP Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2025 Ja jestem turbo na nie, jeśli ktoś z TT ma info, że ktoś będzie wracał z B przez mida to nie może iść na gale zrobić plecy, żeby sobie zabić? Bynajmniej tak to zrozumiałem i dla mnie totalnie bez sensu jest ta propozycja. Myślę, że jest mało osób co podkładają bombę i uciekają specjalnie, żeby CT rozbroiło, nawet się nie spotkałem z taką sytuacją w mojej "karierze" cs'owej. Przecież TT ma obowiązek podłożyć i pilnować a CT rozbroić to jest "wykonywanie celów mapy". Nie dajmy się zwariować bo niedługo to nawet strzelać przed upłynięciem jakiegoś czasu nie będzie można. Można by zrobić tak, że dać limit np. 10 zgłoszeń, że ktoś tak zrobił i wtedy bym wprowadził takowy "rygor" no ale dla mnie to bez sensu bo tak jak wspominałem jest "wykonywanie celów mapy" i to praktycznie prawie to samo. Bez napinki 1 Odnośnik do komentarza
Junior Admin Dusia Opublikowano 14 Kwietnia 2025 Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2025 Dusia, 14 Kwietnia 2025 Autor tematu prosił o ukrycie/zamkniecie 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi