Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

GŁOSUJ NA SERWERY

Zagłosuj na nasze serwery!

Przejdź do głosowania

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

[ZAMKNIĘTY] [Artykuł] Dlaczego tak trudno nam być „offline”?

Colette.

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownik

Dlaczego tak trudno nam być „offline”? Psychologia uzależnień od ekranu

„Wyłącz telefon na godzinę” — proste? Niby tak. Ale spróbuj to zrobić, a odkryjesz, że to nie takie łatwe, jak się wydaje. Dlaczego tak trudno nam być offline? Co sprawia, że nie możemy oderwać się od ekranów? Odpowiedź kryje się głębiej, niż myślisz.

Nowe uzależnienie: scrollowanie

Jeszcze kilka lat temu mówiło się głównie o uzależnieniach od substancji — alkoholu, narkotyków, nikotyny. Dziś psychologowie coraz częściej mówią o uzależnieniach behawioralnych, takich jak kompulsywne korzystanie z telefonu, gier czy social mediów. Zjawisko to dotyka szczególnie młode osoby, które dorastały w świecie, gdzie „bycie online” to norma.

Badania z Uniwersytetu w Michigan wykazały, że powiadomienia z mediów społecznościowych aktywują te same obszary w mózgu, co hazard czy narkotyki. To dlatego sprawdzenie nowego „lajka” może dać uczucie przyjemności — ale też prowadzić do uzależnienia.

Psychologia za ekranem

Nieprzypadkowo nasze smartfony są tak trudne do odłożenia. Ich działanie opiera się na mechanizmach psychologicznych, które sprawiają, że ciągle chcemy więcej:

System nagrody – Każde powiadomienie, serduszko czy komentarz aktywuje dopaminę – neuroprzekaźnik odpowiedzialny za uczucie przyjemności. To dlatego po jednej wiadomości sięgamy po kolejną, jak po kolejnego cukierka.

FOMO (Fear of Missing Out) – Lęk przed tym, że coś nas omija, sprawia, że ciągle zerkamy na telefon. Co nowego u znajomych? Czy wydarzyło się coś ważnego, kiedy mnie nie było?

Brak końca – Scrollowanie feeda nie ma końca. Facebook, Instagram, TikTok — wszystkie te aplikacje działają w oparciu o „infinite scroll”, który nie daje mózgowi sygnału, że czas przestać.

Znudzenie vs bodźce – Ekrany oferują szybkie bodźce i rozrywkę na żądanie. Gdy tylko pojawi się chwila nudy, naturalnym odruchem staje się sięgnięcie po telefon.

Cyfrowa samotność w połączonym świecie

Paradoksalnie — im bardziej jesteśmy online, tym częściej czujemy się samotni. Wirtualne relacje nie zawsze dają to, co kontakt twarzą w twarz: mowę ciała, mimikę, poczucie bycia „tu i teraz”. Przeskakiwanie między aplikacjami może sprawiać wrażenie bycia zajętym i połączonym z innymi, ale często prowadzi do uczucia pustki.

Co więcej, porównywanie się do „idealnych” zdjęć i życia innych może nasilać niską samoocenę i prowadzić do pogorszenia nastroju. Szczególnie wrażliwi na to są nastolatkowie, dla których akceptacja rówieśnicza ma ogromne znaczenie.

Czemu nie możemy po prostu przestać?

Uzależnienie od ekranów to nie kwestia braku silnej woli. To efekt tego, że technologia została stworzona tak, byśmy nie chcieli z niej rezygnować. Ludzie stojący za aplikacjami doskonale znają psychologię behawioralną. Wiedzą, jak nas zatrzymać przy ekranie — kolorami, dźwiękami, animacjami.

Z badań wynika, że przeciętny użytkownik dotyka telefonu ponad 2600 razy dziennie, a niektórzy nawet ponad 5000 razy. To nie przypadek. To nawyk, który powstaje przez warunkowanie — tak jak pies Pawłowa ślinił się na dźwięk dzwonka, tak my sięgamy po telefon na dźwięk powiadomienia.

Co to robi z naszym mózgiem?

Długotrwałe nadużywanie ekranów wpływa na:

koncentrację – skraca się zdolność do skupienia uwagi na jednej rzeczy,

sen – niebieskie światło hamuje wydzielanie melatoniny, co zaburza zasypianie,

emocje – nadmiar bodźców może prowadzić do rozdrażnienia, niepokoju, a nawet objawów depresyjnych,

relacje – mniej uwagi dla ludzi wokół, mniej rozmów twarzą w twarz.

Jak odzyskać kontrolę?

Zacznij od małych kroków – nie musisz od razu rezygnować z telefonu. Wyznacz czas, kiedy go nie używasz (np. godzina przed snem).

Wyłącz powiadomienia – nie wszystko musi Cię „wołać” w czasie rzeczywistym.

Zamień aplikacje na realność – jeśli sięgasz po telefon z nudów, miej pod ręką książkę, krzyżówkę, notes.

Cyfrowy detoks – spróbuj jednego dnia w tygodniu offline. Na początku będzie dziwnie. Potem — błogo.

Używaj technologii świadomie – korzystaj z niej jako narzędzia, a nie jako ucieczki od emocji.

Offline = wolność

Bycie offline nie musi oznaczać odcięcia się od świata. Wręcz przeciwnie — może oznaczać głębszy kontakt z rzeczywistością, lepsze relacje, spokojniejszy umysł i większą samoświadomość. Technologia jest genialna, ale tylko wtedy, gdy to my nią rządzimy, a nie ona nami.

Czasem warto zadać sobie pytanie: Czy ja jeszcze korzystam z telefonu, czy on już korzysta ze mnie?

Bibliografia:

Alter, A. (2017). Uzależnienia 2.0. Dlaczego tak trudno się oprzeć nowym technologiom. Wydawnictwo Czarna Owca.

Twenge, J. (2017). iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy. Atria Books.

Newport, C. (2019). Cyfrowy minimalizm. Wydawnictwo Studio Emka.

Przybylski, A. K., & Weinstein, N. (2017). "Digital Screen Time Limits and Young Children’s Psychological Well-Being." Child Development, 90(1), 1–13.

Rosen, L. D., Lim, A. F., Carrier, L. M., & Cheever, N. A. (2011). "An Empirical Examination of the Educational Impact of Text Message-Induced Task Switching in the Classroom." Educational Psychology, 31(1), 93–101.

• Lubię to! 4
  • Junior Admin
Junior Admin
8 godzin temu, Colette. napisał(a):

Badania z Uniwersytetu w Michigan wykazały, że powiadomienia z mediów społecznościowych aktywują te same obszary w mózgu, co hazard czy narkotyki

😱 Wow, tego nie wiedziałam.

Ja np. Nie mam problemu świadomie wyłączyć telefonu na godzinę, również miałam taki pomysł aby na jakiś wyznaczony dzień w tygodniu wyłączyć go na cały dzień i żyć tego dnia offline, jedyne co mnie martwi to że może coś się wydarzyć akurat w tym momencie i ktoś nie będzie mógł się do mnie dodzwonić. 

najlepszym sposobem jest przerzucić się na korzystanie z ekranów głównie w celach rozwojowych/edukacyjnych i tym się kierować, przestać scrollować jakieś głupie shoty na yt/ig/tiktoku i gdzie tylko się da, bo to już jest totalna głupota i bzdetą, która mi się w głowie nie mieści 🤯 a to dobry początek, bo głównie ludzie na tym masę czasu marnują.. i potem wkraczać z kolejnymi małymi ograniczeniami 😊

Nie sięgać po telefon od razu po przebudzeniu, nie korzystać z niego niedługo przed snem,  za dnia mniej z niego korzystać i właśnie z powodów nudy robić coś „rozwojowego” 👍🏻

• Lubię to! 1
  • Wow! 1

heh1111.png

• Użytkownik∙

TL;DR: W nadmiarze nawet woda jest trucizną. Wszystko jest dla ludzi, ale należy przede wszystkim podchodzić do każdego tematu związanego z cyfryzacją i uzależnieniem z odpowiednim nastawieniem i dystansem. Problem głównie dotyczy młodszych, których psychika i nawyki dopiero się kształtują, a obecne realia bardzo mocno naciskają na obecność w internecie (łatwość kontaktu, gry sieciowe, idealizowanie youtuberów i influencerów, większa znieczulica, mniejsze zainteresowanie rodziców - łatwiej dziecku kupić tablet i mieć spokój, niż wyjść na pole, etc.)

W dniu 15.04.2025 o 08:18, Dusia napisał(a):

😱 Wow, tego nie wiedziałam.

Ja np. Nie mam problemu świadomie wyłączyć telefonu na godzinę, również miałam taki pomysł aby na jakiś wyznaczony dzień w tygodniu wyłączyć go na cały dzień i żyć tego dnia offline, jedyne co mnie martwi to że może coś się wydarzyć akurat w tym momencie i ktoś nie będzie mógł się do mnie dodzwonić. 

najlepszym sposobem jest przerzucić się na korzystanie z ekranów głównie w celach rozwojowych/edukacyjnych i tym się kierować, przestać scrollować jakieś głupie shoty na yt/ig/tiktoku i gdzie tylko się da, bo to już jest totalna głupota i bzdetą, która mi się w głowie nie mieści 🤯 a to dobry początek, bo głównie ludzie na tym masę czasu marnują.. i potem wkraczać z kolejnymi małymi ograniczeniami 😊

Nie sięgać po telefon od razu po przebudzeniu, nie korzystać z niego niedługo przed snem,  za dnia mniej z niego korzystać i właśnie z powodów nudy robić coś „rozwojowego” 👍🏻

Bardzo dobrym podejściem do tego tematu jest time blocking, czyli stworzenie sobie jasnych podziałów czasowych kiedy korzystamy ze sprzętu w celach "edukacyjnych", a kiedy "dla zabawy" - mózg dobrze reaguje na takie jasne sygnały i podział w którym może skupić się na jednym typie zadania. Dlatego przykładowo w godzinach porannych - popołudniowych przesiaduję na laptopie i na nim głównie programuje, czytam bądź ogarniam PW, a w godzinach wieczornych - nocnych wchodzę na komputer i siedzę ze znajomymi, oglądam serial/anime/youtube bądź gram w komputer (głównie aim routine aby poprawić raw aima). Wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi i całkowite odcinanie się od danego typu mediów (tiktok, social media) na dłuższą metę nie są dobre, to jak odcięcie się od ludzi/danego otoczenia, aby "naprawić psychę" - na chwile fajne, potem może ciągnąć w drugą stronę i i tak będziemy alternatyw.

Co do scrollowania rollek - dużo algorytmów mimo wszystko czerpie o Nas wiedzę na podstawie tego co przeglądamy, więc na dobrą sprawę, jeżeli ktoś ma na tiktoku, powiedzmy, dużo pierdół i głupich filmików to jest to jego własna wina, że nie szuka bardziej "quality" contentu. Wiele mniejszych (i większych, ale o nich to tam #nikogo) twórców, artystów lub ludzi zajawionych na jakieś tematy potrafi umieszczać dużo mega quality contentu, reklamować się lub nawet edukować. Wystarczy chcieć poszukać i naprostować algorytm. Nie wpadajmy oczywiście w tzw. "tutorial hell" gdzie wszystko co robimy to przeglądamy rollki i w sumie nigdzie tej wiedzy na utrwalamy, nie trenujemy ani nie wykorzystujemy. Obecnie istnieje "sporo" opcji na ochronę przed prokrastynacją - wiele telefonów ma opcje ograniczenia godzinowego dla danych aplikacji, ustawić takiego tt czas 30-45 minut dziennie i możemy mieć fajne zapchanie czekania w kolejce, gdzie nie oglądamy kotów.

Prywatnie polecam przerzucić się na papierowe alternatywy - od 4 lat korzystam z bujo jako głównego organizera czasu, notatek i wszelkich pierdół które kiedyś wrzucałem w telefon (wyłączając funkcję kalendarza google, która może być zaintegrowana z innymi appkami i absolutnie papier nie ma nawet startu); Pisanie na papierze pozwala nam unikać niepotrzebnych rozproszeń w telefonie, które często wyskakują w formie pop'ów: "O, Filip jest online", "Cholera, wleciał nowy filmik", "To jeszcze tylko 5 minut koty na TT" itp.

Każdy nałóg i pozbywanie się go, to długotrwały proces i walka z samym sobą, nikt z dnia na dzień nie rzucił palenia, nie przestał być alkoholikiem - to samo jest w przypadku uzależnienia cyfrowego. Pamiętajcie, aby rozważnie podchodzić do swojego życia i sposobów spędzania czasu, ponieważ łatwiej jest zapobiegać niż leczyć. Uświadamiajcie młodych rodziców, znajomych i uważajcie na swoje otoczenie, niektórym ludziom trzeba pomóc aby zrozumieli, że mają problem, inni potrzebują kopniaka aby zacząć z niego wychodzić. Nie spłycajcie problemu, ani go nie bagatelizujcie. Długoterminowo, każdy nałóg (w tym kontekście uzależnienie) zabija.
Pozdrawiam.
Cyfer.

"  0111 0001 . 0010 K 0111"

• 2 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]