Zasłużony Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. D3M0N Opublikowano 13 Lutego Zasłużony Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 💖✨══════════════════════════════════════════════✨💖 🌹💌 WALENTYNKI NA STREFA SKILLA 💌🌹 💖✨══════════════════════════════════════════════✨💖 💌 Cześć Wam! Duża część ludzi obchodzi dzisiejszy dzień, jakim jest święto zakochanych. Jeśli macie swoje drugie połówki, cała Administracja StrefaSkilla życzy Wam szczęśliwego i udanego związku, aż do śmierci❤️! A singlom życzymy powodzenia w poszukiwaniach - pamiętajcie, że miłość lubi zaskakiwać, zwykle wtedy, gdy przestajemy jej desperacko szukać. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 📜 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🏛️ Od czego tak na prawdę się zaczęło te święto? Dawno temu, w starożytnym Rzymie, konkretniej w czasach pogańskich, zamiast Walentynek była Luperkalia. Co ciekawe, obchodzona 15 lutego z okazji Dnia Płodności. Pierwotnie poświęcone były Luperkusowi, pasterskiemu bogu plemion italskich chroniącemu przed wilkami. Obchodzono je w jaskini Lupercal na Palatynacie, gdzie według legend założyciele Rzymu - bliźniacy Romulus i Remus byli karmieni przez wilczycę. W tym dniu składano ofiary, a kapłani (Luperci) ubrani w skórę świeżo zabitego kozła, obiegali wzgórze Palatynu i uderzali głównie kobiety rzemieniami ze skór zwierząt ofiarnych, by zagwarantować kobietom płodność. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ✝️ ━━━━━━━━━━━━━━━━━ ⛪ Co było dalej? Po upadku Rzymu, tradycja ta powoli odchodziła w zapomnienie, głównie poprzez wprowadzenie chrześcijaństwa i zakaz prawny, wydany przez papieża Galazjusza w 496 roku. Ludziom ciężko było wyprzeć stare tradycje, które były głęboko zakorzenione w kulturze, więc zwierzchnicy Kościoła nadali im chrześcijańską interpretację. Święto pozostało, jednak na cześć chrześcijańskiego świętego, jakim był biskup Interamny (dziś miasta Terni) - święty Walenty, męczennik zgładzony przez cesarza Klaudiusza w III wieku. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ❤️ ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 📅 Skąd się wziął 14 lutego? Według legend ówczesny cesarz Klaudiusz II Gocki, za namową swoich doradców zabronił wchodzić w związki małżeńskie w wieku od 18 do 37 lat, z uwagi na idealny wiek dla żołnierza. Według niego najlepszymi wojownikami byli legioniści, którzy nie zawracali sobie głowy kobietami i nie mieli rodzin. Mogli w zupełności skupić się na walce. Wyjątkiem jednak był wcześniej wspomniany biskup Walenty, który błogosławił śluby młodych legionistów. Po zorientowaniu się przez władzę, został wtrącony do więzienia, w którym zakochał się w niewidomej córce swojego strażnika. Pod wpływem tej miłości, jego ukochana odzyskała wzrok, po tym incydencie cesarz Klaudiusz kazał zabić biskupa Walentego. Dzień przed egzekucją Walenty napisał list do ukochanej ze swoim podpisem. Egzekucja nastąpiła 14 lutego 270 roku. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 💞 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🌍 Jak te święto dotarło do Polski? W Europie Zachodniej święto zakochanych było znane już od średniowiecza. Przez wiele stuleci kult świętego Walentego istniał u nas głównie w religii. Świętego czczono jako patrona osób cierpiących na choroby nerwowe i epilepsję, a 14 lutego był zwykłym dniem wspomnienia w kalendarzu kościelnym. Dopiero pod koniec XX wieku zwyczaj obchodzenia Walentynek w formie święta zakochanych zaczął pojawiać się w Polsce. Stało się to głównie za sprawą wpływów kultury zachodniej, w szczególności za sprawą Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Filmy, muzyka oraz rosnące kontakty z Zachodem sprawiły, że nowe zwyczaje zaczęły trafiać do polskiej kultury. Największą popularność Walentynki zdobyły w latach 90 XX wieku. Wraz z rozwojem handlu i marketingu pojawiły się kartki walentynkowe, upominki i specjalne oferty dla par. Święto szybko przyjęło się zwłaszcza wśród młodzieży, a z czasem stało się stałym elementem kalendarza, obchodzonym co roku 14 lutego. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 💞 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🌍 Jak obchodzi się Walentynki? Forma obchodzenia tego święta różni się od regionu i kultury kraju. W Polsce za tradycje uznało się wzajemny prezent, wspólne spędzenie czasu. Kobietom wręcza się kwiaty, najczęściej czerwone róże, symbolizujące miłość. Wiele par chodzi na romantyczne kolacje do restauracji, bądź kolacja we dwoje w domu przy świecach. Często, ale raczej w okresie szkolnym, tworzy się kartki walentynkowe pięknie ozdobione, w której wypisuje się miłe słowa i uczucia co do ukochanej/ego. W Japonii natomiast 14 luty to święto panów, którzy otrzymują w prezencie czekoladki, w zależności od tego, kim dany mężczyzna jest dla kobiety. Zaś 14 marzec jest Białym Dniem, w którym mężczyźni odwdzięczają się kobietom i ofiarują im głównie słodycze, bieliznę czy droższą biżuterią w białym kolorze. Jest to taka forma walentynek w tym kraju. Francja - Paryż miasto miłości, jednak dzień zakochanych wydaje się być mniej kosztowny i może ograniczać się tylko do wręczenia kwiatów kobietom, ulubionych perfum czy miłej dla oka biżuterii. Francuzi skupiają się wokół miłości romantycznej, dlatego świętują tylko zakochani. Dla Niemców najważniejszym elementem walentynek są czerwone róże, marcepan i świnia. Dlaczego akurat świnia? Dla tego narodu ofiarowanie komuś walentynki z tym zwierzęciem przywołuje na myśl pożądanie i dobrobyt USA podchodzi do tego na pełnym luzie i wszyscy się bawią dobrze, nawet single. Kartki walentynkowe z życzeniami można podarować każdemu kogo lubimy. Najbliższym osobom, a nawet znajomym z pracy, ze szkoły czy naucz 💖✨══════════════════════════════════════════════✨💖 Niektórym osobom zostały zadane poniższe pytania, a za odpowiedzi bardzo dziękujemy Jak zazwyczaj spędzasz walentynki? Czy ten dzień ma dla Ciebie jakieś znaczenie, czy to raczej zwykłe/przereklamowane święto? Jak wyglądałyby Twoje idealne walentynki? A może masz jakieś szczególne wspomnienie z tego dnia, które zapadło Ci w pamięć? 💖✨══════════════════════════════════════════════✨💖 old Dla mnie walentynki to lekcja pokory. Spędzam ten dzień sam i po prostu próbuję się z tą ciszą w domu oswoić. Nie mam zamiaru mówić, że to święto jest głupie czy przereklamowane, bo tak naprawdę to bolesne przypomnienie, że fajnie jest mieć kogoś, dla kogo twój uśmiech jest ważny. Moje idealne walentynki? Żadne tam restauracje czy drogie prezenty. Chciałbym po prostu usiąść z kimś na kanapie, wypić herbatę w zwykłym dresie i poczuć, że przy tej osobie jestem u siebie. Że to jest mój dom. Dzisiaj tego domu w drugim człowieku nie mam i po ludzku jest mi z tym smutno. Myślę, że trzeba umieć przyznać się przed samym sobą do samotności, żeby kiedyś, jak już ktoś się pojawi, potrafić to naprawdę docenić. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ Anonimowa osoba 1. Walentynki spędzam jak normalny dzień 2. Tak jest to totalnie przereklamowane święto, kwiaty, można dać zawsze, buziaka tym bardziej, iść razem do kuchni coś ugotować, pośmiać się, dać pstryczka w nosek, buziaka i seks na blacie kuchni- do tego nie potrzeba okazji, to chwila... 3. Idealne walentynki nie istnieją, jak wyżej to przekłamywane święto, walentynki w dobrym związku mimo problemów są co dzień 4. Laurka w szkole xd ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ mów mi Papa Roberto Zazwyczaj walentynki spędzam z swoją połówką, która ma na imię Jagoda. Spędzamy je jedząc, smakując jakiejś restauracyjne dania. I tak też wyglądają Nasze wspólne walentynki, próbując kuchni gruzińskiej, japońskiej czy też włoskiej. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ BRINA Walentynki nie są dla mnie szczególnie ważnym świętem, wiadomo jeśli ma się drugą połówkę to z pewnością fajnie jest spędzić ten dzień razem ale jeśli się nie ma z kim spędzić tego dnia to też nie koniec świata, miło że chociaż w jeden dzień ludzie się wzajemnie kochają, nie mniej jednak uważam, że być dla siebie wzajemnie miłym i robić sobie miłe niespodzianki można cały rok nie tylko od święta Idealnie, było by dla mnie spędzenie całego dnia z drugą połówką, zwyczajnie pójść do kina, czy zjeść razem kolację, bez pośpiechu. (Albo grać w csa razem 🤣❤️) Kochajcie się ludziska 🥰 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ Anonimowa osoba 1. Przed telewizorem 2. Święto dla mnie bez sensu 3. Nie mam chyba takich 4. Nie mam nic takiego szczegółowego z przyjciółką co roku do kina idę ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ ST Seba TD Walentynki spędzamy tak jak każdy inny dzień. Albo w pracy albo na obowiązkach domowych lub wyjściu na spacer. Nie obchodzimy tego dnia. Dla nas to dzień jak każdy inny. Kochać należy cały rok a już tylko w Walentynki. To dobry dzień dla tych, którzy chcą pokazać, że ktoś im się podoba i podkochuje a druga strona o tym nie wie lub się domyśla. Jesteśmy razem od 2011 roku, więc można kochać i szanować po tylu latach nadal codziennie. Nie wiem jak by wyglądały idealne Walentynki. Na początku jako para przez rok czy dwspędzaliśmy je zawsze w jakiś romantyczny sposób. Byliśmy wtedy dziecmi. Większość ludzi nagle sobie przypomina, że są Walentynki i trzeba kupić kwiatka, bombonierkę w kształcie serca, pluszaka czy gdzieś wyjść To tak nie działa. W naszym małżeństwie robimy sobie niespodzianki, prezenty i wyjscia bez okazji. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ MANIA Jak zazwyczaj spędzasz walentynki? Romantyczna kolacja z partnerem, w domu. Czy ten dzień ma dla Ciebie jakieś znaczenie, czy to raczej zwykłe/przereklamowane święto? Ten dzień nie ma dla mnie żadnego znaczenia, jeśli ma to się odbywać na zasadzie: ten jeden raz w roku powiem partnerce/partnerowi, że kocham, kupię jakiś tematyczny gadżet, żeby podporządkować się zwyczajom, wysilę się na romantyzm, a następnego dnia zapomnimy o temacie i powrócimy do dnia codziennego. Dla mnie ważniejsze od celebracji jednego dnia w roku jest codzienne okazywanie komuś miłości (w drobnych gestach, miłych słowach) poprzez bycie na dobre i złe. Te miliony serduszek, bzdur, które mają niby wyrażać uczucia. Nie zastąpimy nimi wzajemnej bliskości. Jest mi dużo milej, kiedy partner obdaruje mnie kwiatkiem bez okazji albo zrobi mi wieczorem kolację, niż kiedy w Walentynki przybędzie do domu z jakimś chińskim bublem, bo tak wypada. Nie lubię niczego na pokaz i na siłę, a ten dzień z tym właśnie mi się kojarzy. Krótko: Przereklamowane święto. Jak wyglądałyby Twoje idealne walentynki? Nie obchodzę miłości tylko dlatego, że ktoś to danego dnia dyktuje. Każda okazja jest idealnie dobra żeby spędzić ze soba czas. Jeśli już celebruje jakieś daty to rocznice poznania, bo one faktycznie coś dla mnie i partnera znaczą, a nie są dniem zbiorowego okazywania uczuć. Co do wyglądu idealnych "walentynek" wystarczy, że partner pospaceruje razem ze mną w drogerii, ten jeden dzień w roku. A może masz jakieś szczególne wspomnienie z tego dnia, które zapadło Ci w pamięć? Kino, romantyczna kolacja. W domu przygotowana ścieżka z płatków róż prowadząca od drzwi do łóżka i bukiet róż umieszczony w wazonie - u boku czerwone wino. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ D3M0N Walentynki to dzień jak każdy inny, nic szczególnego i znaczącego. Wytwór czyjejś wyobraźni, z której wynika więcej szkód niż pożytku - jest tylko na pokaz. Zbyt często byłem świadkiem albo uczestniczyłem w zbędnych kłótniach dotyczących tego dnia, że trzeba dać prezent, kwiaty i zrobić coś wyjątkowego, żeby zaskoczyć drugą osobę. Niekoniecznie z wzajemnością, często były to niespodzianki w jedną stronę. Takie wymuszanie i presja w moją stronę, nauczyła mnie tego, że im bardziej ktoś ode mnie czegoś wymaga, tym bardziej z tym zwlekam albo tego nie robię. Jeśli ma się swoją drugą połowę, dba się o nią codziennie, nie tylko jeden dzień w roku. Idealne może nie walentynki, a spędzony razem cały dzień w mojej głowie wyglądałby w następujący sposób. Na początek dnia wspólnie przyrządzone śniadanie, chwila odpoczynku i spędzony aktywnie czas - rower, łyżwy, rolki. Po tym wspólny prysznic i wypad na stand-up, a po występie romantyczna olacja w chińskiej restauracji przy dobrym winie, zakończona spacerem na jakieś wzgórze z oświetlającym dookoła księżycem albo z widokiem przy zachodzie słońca. ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 💖✨══════════════════════════════════════════════✨💖 Źródła: Źródło 1 Źródło 2 Źródło 3 3 10 Odnośnik do komentarza
Zasłużony Hana_Montana Opublikowano 14 Lutego Zasłużony Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Super 1 1 Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 14 Lutego Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Super się czytało 😍 1 1 Odnośnik do komentarza
Admin CS 1.6 DEATHMATCH Misza Opublikowano 14 Lutego Admin CS 1.6 DEATHMATCH Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Kawał dobrej roboty i te wasze odpowiedzi...mega 1 1 Odnośnik do komentarza
OLDSTAR MANIA Opublikowano 14 Lutego OLDSTAR Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Wspaniale 1 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik krzychu_ Opublikowano 14 Lutego Użytkownik Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Fajnie sie czyta 1 1 Odnośnik do komentarza
Premium f0rget. Opublikowano 14 Lutego Premium Premium Udostępnij Opublikowano 14 Lutego super napisane 2 1 Odnośnik do komentarza
Użytkownik nightmare Opublikowano 14 Lutego Użytkownik Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Fajny i ciekawy artykuł 1 1 Odnośnik do komentarza
Junior Admin Przyjaciel <3 Opublikowano 25 Lutego Junior Admin Junior Admin Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi