Skocz do zawartości
Przeglądasz forum jako gość, nie masz dostępu do większości funkcji! Zarejestruj się już teraz!
Witaj na Strefaskilla.pl

GŁOSUJ NA SERWERY

Zagłosuj na nasze serwery!

Przejdź do głosowania

NOWY/STARY ODŚWIEŻONY STYL !

Właśnie wleciał odświeżony styl z kilkoma zmianiami i dodatkami

Zobacz szczegóły

FANPAGE

Dołącz do naszej społeczności na fanpage’u!!

DOŁĄCZ!

OTWARTA

Szybka rekrutacja na typera

Złóż podanie

OTWARTA

Szybka rekrutacja na redaktora

Złóż podanie

[ZAMKNIĘTY] #10 Czy Naciśniesz?

MR.ALBAN

Czy naciśniesz przycisk, żeby umieć mówić w każdym języku świata, ale zapomnisz swój ojczysty język?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy naciśniesz przycisk, żeby umieć mówić w każdym języku świata, ale zapomnisz swój ojczysty język?

• Tak
      0
    • Nie
      4

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

• Junior Admin
Junior Admin

strefa redakcja nowa.png

Czy naciśniesz przycisk, żeby umieć mówić w każdym języku świata, ale zapomnisz swój ojczysty język?

• Lubię to! 3
  • zbój z gór

Nie nacisnąłbym. Język Polski to fundament tożsamości, sposób, w jaki czuję i nazywam najbardziej osobiste emocje. Bez niego byłbym obcy dla samego siebie, nawet jeśli rozumiałbym cały świat.

• Lubię to! 1
  • Admin CS 1.6 DEATHMATCH

NIE, trzeba szanować swój ojczysty język 

• Lubię to! 1
  • Junior Admin
Junior Admin

Nie, jednak jest to język ojczysty.

• Lubię to! 1
  • Użytkownik

Nie nacisnąłbym.

Możliwość mówienia w każdym języku świata brzmi kusząco — to dostęp do kultur, literatury, sposobów myślenia. Ale cena jest dla mnie zbyt duża. Straciłbym język, w którym myślę, czuję i w którym nauczyłem się nazywać świat. Problem w tym, że język ojczysty to coś więcej niż tylko narzędzie komunikacji - to część tożsamości, pamięci i miejsca, z którego człowiek wyrasta. W nim są pierwsze słowa, pierwsze książki, powiedzenia, żarty i sposób myślenia, który kształtował się od dzieciństwa. To sposób, w jaki układają się w głowie znaczenia, emocje i skojarzenia. Polski jest dla mnie szczególny — jest bardziej wyrazisty, twardszy, bardziej stanowczy. W nim pewne rzeczy brzmią mocniej i prawdziwiej. Nawet zwykłe emocje mają inną wagę — bo jednak „zamknij kurwa mordę” brzmi znacznie groźniej i bardziej dosadnie niż takie bezpłciowe „shut the fuck up”. Mógłbym mówić w tysiącu języków, ale jeśli straciłbym ten jeden, w którym naprawdę myślę, to miałbym wrażenie, że straciłem coś znacznie ważniejszego niż tylko słowa.

PANOWIE i PANIE - pamiętajcie, żeby też oddawać głos w ankiecie :) 

• Lubię to! 1
  • de

Po co ? dziś technika poszła tak do przodu, że bez języka ogarniesz wszystko. Do dziś pamiętam sytuację z Wiednia, nie umiałem czegoś przedstawić, tłumacz ggoogle, pokazanie telefonu, temat załatwiony. Dziś nie potrzeba języka by zwojować świat

• Lubię to! 1
  • Spamer Strefoboxa

Nie. Jestem Polakiem i nie można zapominać skąd się pochodzi.

• Lubię to! 1
  • Junior Admin
Junior Admin

temat zamkniety.gif

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zapoznaj się z polityką prywatności forum Polityka prywatności oraz regulaminem forum Regulamin

• Opiekun [MIRAGE #1]
  • Opiekun [MIRAGE #2]
  • Opiekun [1VS1]
  • Opiekun [AWP #1]
  • Opiekun [AWP #2]
  • Opiekun [SURF]
  • Opiekun [MIR/CACH]
  • Opiekun [5VS5]
  • Opiekun [DR+KLASY]