Użytkownik Popular Post xOker Posted July 13, 2018 Użytkownik Popular Post Share Posted July 13, 2018 (edited) Poradnik dla każdego początkującego administratora! Co to amxmodmenu? - Jest to poprostu menu admina, w którym mamy najpotrzebniejsze dla nich rzeczy, m. in. banowanie, wyrzucanie graczy, jak i robienie Screen'ów potencjalnym cheaterom. Domyślny język menu to angielski. Aby go zmienić należy wpisać w konsoli amx_langmenu i wybrać z menu język polski. !ZAPAMIĘTAJ! - Komendy zawsze wpisujemy w konsoli. Otwieramy ją pod tyldą, pod ESC - ( ` ) Zalecam zbindować sobie amxmodmenu, gdyż będziecie go co chwila używali. ( bind "[przycisk]" "amxmodmenu" ) Przejdźmy teraz do komunikacji. Jako administratorzy macie dostęp do admin chat'u. ( say @/@@/@@@ ) @ - Tekst wyświetla się w lewym dolnym rogu @@ - Tekst wyświetla się na środku ekranu @@@ - Tekst wyświetla się na dole ekranu Dostępne są do tego różne kolory, żeby je uzyskać wpisujemy pierwszą literę kolorku z języka angielskiego. Na przykład @r Tekst - wyświetli w lewym dolnym ekranu na czerwono "Tekst" !ZAPAMIĘTAJ! - Zawsze po @/@@/@@@ dawaj spację, chyba że używasz koloru! @y - żółty @r - czerwony @g - zielony @b - niebieski @c - błękitny @m - różowy @o - pomarańczowy Przykładowe bindy: bind "klawisz" "say @@c Na serwerze obowiązuje kultura!" bind "klawisz" "say @@r Ram Pam Pam, Cele mapy albo BAN!" bind "klawisz" "say @@r Mikrofon po mutacji lub +16!" Banowanie, kickowanie i robienie SS'ów Czas banów: Ban na 5 min - 5 Ban na 30 min - 30 Ban na 60 min - 60 Ban na 3 godz - 180 Ban na 1 dzień - 1440 Ban na tydzień - 10080 Ban permanentny - 0 Aby zbanować gracza wchodzimy w menu admina ( amxmodmenu ) i wybieramy sekcję Zbanuj gracza. Wybieramy powód i czas, na który ma zostać zbanowana osoba. Drugim sposobem jest wywołanie komendy amx_ban przykład: amx_ban "Czas" "Nick/SID" "Powód". Trzecim sposobem jest wywołanie menu poprzez komendę amx_banmenu. Działa to tak jak amxmodmenu. Jeśli gracz uciekł z serwera, należy posłużyć się komendą amx_addban. Przykładowe użycie: amx_addban "SID/IP" "Czas" "Powód" Mamy także dwie inne komendy na banowanie. Mianowicie amx_banid i amx_banip. Jedno służy do banowania Steam ID, drugie - IP. Przykład: amx_banid "Czas" "SID" "Powód" / amx_banip "Czas" "IP" "Powód" Aby wyrzucić gracza posłużymy się również komendą amxmodmenu albo amx_kickmenu. Jeśli chcemy się pobawić, możemy użyc komendy amx_kick. Przykład: amx_kick "Nick" "Powód" Możecie także 'slapować', czyli uderzać graczy. Tak ja wcześniej, taka opcja jest w amxmodmenu. Możemy też użyc amx_slap. Przykład: amx_slap "Nick" [Moc] - gdzie [Moc] ma być liczba od 0 do 100. Zabicie gracza wygląda tak samo jak wyżej. Także jest w amxmodmenu. Możemy użyc komendy amx_slay. Przykład: amx_slay "Nick" Menu slap'a i slay'a to amx_slapmenu / amxmodmenu Inne przydatne komendy: Możecie napisać do gracza prywatną wiadomość za pomocą komendy amx_psay. Przykład: amx_psay "Nick" "Wiadomość" Do zmiany mapy posłuży Wam komenda amx_mapmenu / amxmodmenu lub amx_map Przykład: amx_map "de_dust2" Możemy zrobić głosowanie na mapę poprzez menu amxmodmenu / amx_votemapmenu albo amx_votemap. Przykład: amx_vote "mapa1" "mapa2" "mapa3" Głosowanie dla graczy robimy za pomocą komendy amx_vote. Na przykład amx_vote "Pytanie" "Tak" "Nie" Do zmieniania nicku graczom użyjemy komendę amx_nick. Przykład: amx_nick "teraźniejszy nick" "nowy nick" Lista graczy Komendą amx_who wyświetlą nam się obecni gracze. W dodatku napisane będzie, który gracz ma prawa administracyjne. Komendą amx_ip pojawi nam się lista graczy i ich IP. Komendą status wyświetli nam skę lista graczy, ich SID, IP serwera, czas online. Komendą amx_ last wyświetli nam listę graczy, którzy niedawno wyszli z serwera i ich IP. Zmieniany drużyn graczom Komendą amx_t przeniesiemy gracza do drużyny terrorystów, a komendą amx_ct do drużyny antyterrorystów. Możemy to też zrobić za pomocą amxmodmenu. Nie będę rozpisywał komend rcon i cvar, bo nie o tym poradnik. Mam nadzieję, że poradnik się przyda. Zastrzegam sobię prawo do edycji poradnika w każdej chwili. Zakaz kopiowania bez mojej zgody. Edited July 13, 2018 by xOker 3 3 5 Link to comment
TenOdpalony. Posted July 13, 2018 Share Posted July 13, 2018 Jako, iż miałem przerwę od adminowania jakiś rok tak naprawdę przez przerwy z CS 1.6 to powiem szczerze, że w ramach przypomnienia bardzo mi pomożesz z takim postem Leci Plusik Link to comment
Użytkownik xOker Posted July 13, 2018 Author Użytkownik Share Posted July 13, 2018 Przed chwilą, TenOdpalony. napisał: Jako, iż miałem przerwę od adminowania jakiś rok tak naprawdę przez przerwy z CS 1.6 to powiem szczerze, że w ramach przypomnienia bardzo mi pomożesz z takim postem Leci Plusik Sam żadnych paczek nie zrobiłem przez około 2 lata może nie namieszałem kiedyś to się na tym zarabiało xdd Link to comment
Zasłużony .::FocuS::. Posted July 13, 2018 Zasłużony Share Posted July 13, 2018 Zapewne komuś się przyda. + Link to comment
Użytkownik Xavi Posted August 27, 2018 Użytkownik Share Posted August 27, 2018 Przyda mi się nawet? Link to comment
Użytkownik Xavi Posted August 27, 2018 Użytkownik Share Posted August 27, 2018 Spooko, jak narazie czekam na akceptacje podania Będę walił śmiało jak coś Link to comment
Użytkownik |K4|Bum Posted August 27, 2018 Użytkownik Share Posted August 27, 2018 Poradnik przydatny, pozostaje podpięty pod dział. Link to comment
Użytkownik |K4|Bum Posted August 27, 2018 Użytkownik Share Posted August 27, 2018 ___________________________________________________________________________________Wiadomość wygenerowana automatycznie. Temat został zamknięty przez Moderatora. Powód: Temat Zamknięty. Jeżeli się z tym nie zgadzasz raportuj ten post, a Moderator lub Administrator rozpatrzy go ponownie. Z pozdrowieniami. Administracja StrefaSkilla.pl___________________________________________________________________________________ Link to comment
Recommended Posts