Użytkowniczka Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Cherry Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkowniczka Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Cześć! Ostatnio sobie rozmawialiśmy o wakacjach, a jeśli ktoś tego jeszcze nie widział i nie czytał to zapraszam tu ---> WWW Wracając do tematu to dziś porozmawiamy o samochodach. Temat nieco męski. W tych czasach, jak sami możecie się domyślić, bez auta jak bez ręki. Chcąc wyjechać gdziekolwiek, po co mamy męczyć się busami, czy pociągami, skoro możemy załadować wszystko do bagażnika i razem z rodziną / znajomymi jechać sobie. Zacznijmy od podstawowych informacji. Czym tak na prawdę jest samochód? Samochód – pojazd silnikowy służący do przewozu osób, lub ładunków. Super. To już chyba raczej każdy wiedział jak mniemam, ale.. więcej wiedzy nikomu jeszcze na złe nie wyszła. Dlatego też czy na świecie mamy jeden rodzaj samochodu i jest to tylko "osobowy?". Otóż nie, a więc poznajmy je po krótce. Rodzaje samochodów; Sedan - Charakteryzuje się pojemną przestrzenią bagażową. Przykładem takiego właśnie pojazdu może być Volkswagen Passat. Hatchback - Istotne dla tego pojazdu są drzwi bagażnika otwierane razem z szybą które są uznawane za drzwi samochodu i właśnie dlatego wyróżniamy wersje 3- i 5-drzwiowe. Jednym z nich jest Opel Sgnum lub Renault Laguna III. Liftback - Jest to nadwozie konstrukcyjnie bardzo zbliżone do opisywanego powyżej hatchbacka, a główna różnica polega na bardziej pochylonej szybie oraz uwypuklonym bagażnikiem i zwiększoną pojemnością bagażnika, co może prowadzić do ich mylenia właśnie z autami typu sedan. Na przykład: Skodę Superb II generacji. Kombi - Ten rodzaj nadwozia możemy zdefiniować jako sedan, którego część przeznaczona na bagaż została wydłużona. Warto również wspomnieć o zastosowaniu tutaj popularnych relingów dachowych, które pozwalają na zamontowanie dodatkowego bagażnika na przykład na rowery lub narty. VAN - Składa się na kilka typów budowy, w zależności od zastosowania i przeznaczenia, a wyróżniamy zabudowę osobową do transportu osób, skrzyniową lub furgon w celu przewożenia określonego towaru. Minivan - nazywany także Multi Purpose Vehicle jest produkowany na podstawie nadwozia samochodu osobowego i dostępny w 4 różnych klasach, a ilość siedzeń sięga nawet do 8 w 3 rzędach. Przykładem pojazdu typu może być między innymi Citroen C4 Picasso, Opel Zafira II lub Renault Scenic III. No i to by było wszystko, ale jeszcze nie koniec. Postanowiłam zapytać użytkowników między innymi o prawo jazdy, oraz o szczegóły związane z tym. "W jakim wieku zacząłeś/aś robić prawko? - Zacznij wypowiedź podając w jakim wieku? - Jak szła Ci nauka do teorii? - Jak wyglądały Twoje pierwsze jazdy?" @ Fajczu - Prawko zaczynałem robić w wieku 24 lat Nie chodziłem na wykłady bo nie były obowiązkowe a jakoś na egzaminie poszło 71/74. Pierwsze jazdy poszły bardzo spoko, sam instruktor mi powiedział że albo kiedyś jeździłem już albo to jest nie możliwe. Jestem dość kumatym gościem, więc wystarczyło że raz pokazał co i jak. @ niktważny - Jeszcze nie zacząłem, mam 15 lat xd. Jeszcze nie zacząłem się uczyć. Jeszcze nie miałem jazd, ale myślę, że pójdą dobrze. @ Eryczke - Prawo jazdy zacząłem robić dopiero pod koniec czwartej klasie technikum - więc w wieku 20 lat. Wcześniej nie było mi potrzebne, ponieważ moje podróżowanie kończyło się na pociągu do szkoły i do domu. Minusem kursu prawa jazdy był fakt, że musiałem zostawać po szkole na "zajęcia", które kończyłem koło 17, a pociąg do domu miałem o godzinie 19. Samo podejście do egzaminu było spoko, ponieważ wystarczyło wykuć się najtrudniejszych pytań na pamięć, a resztę pokonać logiką lub przyswojonymi gdzieś z boku przez lata zasadami ruchu drogowego. Z jazdami też nie miałem problemu, ponieważ Ojciec uczył mnie za gówniaka jak się jeździ traktorem - co prawda nie jest to to samo, aczkolwiek elementarne zasady udało mi się poznać. Oprócz najechania na krawężnik, to nic tam ciekawego się nie działo. Sam egzamin teoretyczny zdałem za pierwszym razem, a praktyczny za drugim, ponieważ... uwaga... zapomniałem zapalić świateł na placu ze stresu xD. @ fluxx - Prawo jazdy zacząłem robić od razu po ukończeniu 18 lat. Teoria jak to teoria, na zajęciach to praktycznie usypiałem, bo do znudzenia można słuchać 4h jak gość robi wykład o przepisach A pierwsze jazdy prawnie dozwolone odbyły się na spokojnie, nawet nie miałem jazdy na placu tylko od razu w miasto, bo instruktor wiedział, że wcześniej jeździłem. @ Giorgio - W żadnym jak na razie, jeszcze mam czas. @ LAN_CIECHOCINEK2K2 - Prawko zacząłem robić przed 18-nastką, od razu kiedy mogłem. Na zajęciach teoretycznych nudziłem się niemiłosiernie, większość rzeczy już wiedziałem. Ale egzamin jak to egzamin, trzeba było pytań się nauczyć ?. Przez 2 dni siedziałem na stronce z pulą pytań i robiłem te testy. Potem, cyk, 74/74 na egzaminie. Pierwsza jazda była ciężka, nigdy wcześniej nie kierowałem. Początkowe zakręty tak brałem jakbym tirem jechał xD, ale w ciągu tych 3h pod koniec już było git. @ wilq - Jeśli chodzi o prawko to jeszcze nie zacząłem go robić, gdy wiek mi tylko na to pozwoli od razu przystąpię do egzaminu ponieważ nie wyobrażam sobie życia bez niego, mam na dzieje ze trafie na fajnego instruktora i wszystko pójdzie po mojej myśli. @ Bl!nDMaN - Prawko zacząłem robić w wieku 17 lat. W 18ste urodziny odebrałem prawo jazdy. Teorii nie uczyłem się zbyt wiele. Ciężko przyswajałem tą wiedzę. Robiłem od czasu do czasu testy. Teoria za drugim, praktyka za pierwszym ? Moje pierwsze jazdy były spoko. Uczył mnie sąsiad ? Wiec sobie spod domu jeździłem. Nie było żadnego stresu. Pierwsza jazda rozklekotanym COLTEM i na 70tce rozbujałem się do 90km/h ? Instruktor do mnie „ Co Ty odp…” ?? @ łantaper - Prawo jazdy zacząłem w wieku 18 lat (tyle co mam aktualnie), a dokładniej prawo jazdy zacząłem robić 5.06,2021 wtedy była moja pierwsza jazda. Teorii dopiero się uczę, bo do egzaminu zostały mi jakieś 2/3 tygodnie. Ogólnie pierwsze jazdy wyglądały tak, że rozmawiałem sobie o wszystkim z instruktorem, bo jeździć już umiałem, więc no łatwe były. @ mae - Nie mam prawka, ale planuję pójść na nie jak najszybciej, najlepiej w te wakacje ^*^ @ KilleR. - Zacząłem wieku 17 lat robić prawo jazdy. Nauka do teorii, szła mi bardzo dobrze, zdane za pierwszym razem Wyglądały tak, że jeździłem tak średnio o mało co nie zajebałem w słup, ale później już dobrze szło. @ Trivor - Zacząłem w wieku chyba 20 lat. Od teorii miałem książkę, ale ani razu do niej nie zajrzałem, wszystkiego się uczyłem z testów online szybko i łatwo poszło. Na pierwszej jeździe miałem jakiegoś instruktora z doskoku, który mnie w mieście przed zaczęciem jazdy zapytał czy dam radę sam sobie jechać (gdzie nigdy nie jeździłem autem) XD "Jaki był Twój pierwszy samochód i jaki masz obecnie? Odpowiedź uzasadnij dlaczego taki wybór." @ Fajczu - Nie mam jeszcze i nie miałem swojego samochodu ale jest w planach zakup mazdy rx-8 revolution 2006r. @ niktważny - Jeszcze nie miałem samochodu, obecnie jeżdżę jako pasażer Renault Grand Scenic w wersji 7 osobowej. Ten samochód dlatego, że mam dużo rodzeństwa tzn. oprócz mnie 3 i musimy jakoś się pomieścić w samochodzie @ Eryczke - Moim pierwszym autem była stara Audi 80 w combi, która po prostu była starym samochodem moich rodziców. Używałem jej tylko kiedy musiałem naprawdę coś zrobić ważnego lub kiedy trzeba było pojechać po rodziców i zabrać ich z imprezy. Później przez chwilę miałem Golfa IV, który i tak służył do tego samego. Teraz mam jakiegoś Opelka, którego marki nawet nie pamiętam, bo służy tylko do nagłych wypadków i czasami by załatwić coś na drugim końcu miasta. @ fluxx - Ahhh, pierwszym samochodem była klasyczna "bawarka" E46, marzenie młodziaka, żeby kupić ten klasyk Obecnie w garażu stoi Audi A6, dlaczego? Więcej mocy i komfort jazdy jest nie do porównania w tych dwóch autach. @ Giorgio - Na razie nie był to żaden, a jeśli chodzi o wymarzony to Ford Focus RS. @ LAN_CIECHOCINEK2K2 - Moim pierwszym i nadal obecnym samochodem jest Opel Astra G z silniczkiem 1.6, oczywiście, że na LPG xDD. Wybrałem ten samochód, bo po prostu podoba mi się jego linia (niektórzy uważają, że jestem masochistą) i do tego można go naprawić młotkiem i śrubokrętem. @ KilleR. - Dostałem mój pierwszy samochód po rodzicach, jest to obecnie Skoda Fabia 2006 rocznik, bardzo dobry samochód jak dla mnie, w ogóle się nie psuje, jedyne co to może szyba spadła raz spadła, ale to taki mały problem. Teraz chcę kupić sobie Audi A6 w sedanie. @ Trivor - Pierwsze bmw e46, bo chciałem w zimę z kolegami driftować Teraz BMW e90 325i, bo mi się najbardziej w danym przedziale cenowym podobała. @ Bl!nDMaN - Moim pierwszym i aktualnym samochodem jest Audi A3 1.9TDI z 2006r. Dlaczego Audi?? Preferuję tylko samochody tej marki. Moim kolejnym samochodem będzie Audi, tylko w większej budzie ? Jakaś A4, lub A5. ? @ łantaper - Nie mam jeszcze, ale na pierwszy samochodzik pewnie opel astra H gtc, albo GOLF 4. @ mae - Alfa romeo 156 dostaną w prezencie, ale nie mogę nią jeździć z wiadomych powodów. @ wilq - Moim pierwszym samochodem najprawdopodobniej będzie peugeot 307 dlaczego taki ponieważ przejmę, go po moich rodzicach, może to nie będzie lambo wśród tych wszystkich samochodów, ale jak to mówią lepszy rydz jak nic. I jak było? Dobrze się czytało? To teraz czas na zabawę! Zabawa polega na tym, że użytkownicy dostali pytanie, które brzmi następująco: '' Kogo byś zabrał z osób z forum na wakacje, bądź przejażdżkę? Odpowiedź uzasadnij. " @ Eryczke - Zabrałbym @ 71. i @ SHAMPON na biwak. @ niktważny - @ KilleR. , bo znam się z nim najdłużej ze wszystkich i planujemy kiedyś się spotkać. @ LAN_CIECHOCINEK2K2 - Na przejażdżkę wziąłbym @ fluxx , żeby mu pokazać jak się jeździ bezszkodowo. Pod moim okiem, już by nikomu w tył nie wjechał. @ fluxx - Jakiś trip z @ kocimientka , bo to dobra mordunia jest, do chlania i do pogadania. @ Giorgio - Kogo byś zabrał z osób z forum na wakacje, bądź przejażdżkę? W sumie to nie wiem, wybrał bym osoby, z którymi mam najlepszy kontakt. @ wilq - Na wakacje na pewno zabrałbym @ To1rw , @ niktważny , @ KilleR. , wszystkie dziewczyny naszego forum i oczywiście gwiazdę wieczoru tzn. @ Kamilek . @ Bl!nDMaN - @ Heheszkina , oraz @ brook1yn. . Z kolegą prowadzimy wspólnie serwer. Mamy kontakt poza forum… Dogadujemy się na temat serwera. Czasem coś tam pogramy. Spoko mordka ? Natomiast z koleżanką grywam coś wieczorami. Miła, pomocna, sympatyczna kobieta. ? Dzięki niej zrozumiałem pewną sytuację... Można z nią na różne tematy pogadać. @ Fajczu - Zabrał bym ziomka @ Musstafa tyle lat się znamy i chodzimy po serwisach a jednak nigdy nie było okazji gdzieś pojechać. @ łantaper - Um ciężkie pytanie. Wziąłbym @ Shoter , by go jakoś przekonać żeby było UB, na cod modku, bo grałem czysto, ale on twierdzi inaczej. @ KilleR. @ Dumbik , myślę, że to by była przyjemna podróż Od siebie dorzucę piosenkę tutaj #DWS. Źródła; 1 , 2 Dziękuje ochotnikom za udział i za czas poświęcony na odpowiedzi. Liczę, że artykuł w takiej formie Wam się podoba. Grafikę do artykułu wykonał - @ marcinek;^^ POZDRAWIAM WSZYSTKICH 3 12 Odnośnik do komentarza
Użytkownik Smerf.LaLuś Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Fajna pracka, miło przeczytać coś o innych użytkownikach forum ;D @ LAN_CIECHOCINEK2K2 to kiedy ta przejażdżka? XDD 1 ★ "The first step towards getting somewhere else is to decide that you are not going to stay where you are." ★ *** *** ★ "If you feel like you're losing everything, remember that trees lose their leaves every year and they still stand tall and wait for better days to come." ★ Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Tuptuśśś Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Szczerze? Nie chciało mi się czytać, ale widać Twój wkład pracy w ten temacik, może kiedyś przypomnę o nim i przeczytam. Serduszko leci, Odnośnik do komentarza
Użytkowniczka Heheszkina Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkowniczka Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Super praca ! ?? Odnośnik do komentarza
Użytkownik HazuT Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Sztos robota ! Gratulacje ❤️ Odnośnik do komentarza
Stały Bywalec Paweł Szmit Opublikowano 3 Lipca 2021 Stały Bywalec Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Niezłe Odnośnik do komentarza
Użytkownik Mr.Darkness Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 ???? Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ Giorgio Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 No no, zasługujesz na 6 z plusem Odnośnik do komentarza
Donator Dumbik Opublikowano 3 Lipca 2021 DONATOR Donator Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 @ KilleR. lecimy na wycieczkę dookoła Europy samochodem Odnośnik do komentarza
Użytkownik Bl!nDMaN Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Elegancko Odnośnik do komentarza
VIP DeVoX Opublikowano 3 Lipca 2021 VIP VIP Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Super praca, miło i fajnie się to czyta Odnośnik do komentarza
Użytkownik∙ skaza Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik∙ Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Super praca Odnośnik do komentarza
Użytkownik Młodyy Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Super artykuł Odnośnik do komentarza
LAN CIECHOCINEK 2K2 Opublikowano 3 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 @ fluxx ja codziennie oprócz niedziel robię 300 km, więc kiedy chcesz XD 1 Odnośnik do komentarza
Sponsor Fajczu Opublikowano 3 Lipca 2021 SPONSOR Sponsor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Fajna praca + Odnośnik do komentarza
Użytkownik SteelBanging Opublikowano 3 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2021 Super się czytało! „Całą te pustynie wyściełają prochy mych wrogów.” Odnośnik do komentarza
Użytkownik Smerf.LaLuś Opublikowano 28 Lipca 2021 Użytkownik Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 ★ "The first step towards getting somewhere else is to decide that you are not going to stay where you are." ★ *** *** ★ "If you feel like you're losing everything, remember that trees lose their leaves every year and they still stand tall and wait for better days to come." ★ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi